Most már jegyzem az elmaradt dolgokat is, de a napraforgókenyeret muszáj volt soron kívül betenni!;):D
Múlt héten Édesanyáméknál jókora adag bodzavirágot szedtem, plusz a mama kertjéből egy csokorka friss mentát is sikerült letépkedni. Ez túl kevés volt ahhoz, hogY bármit is kezdjek vele önállóan, teába vagy megszárítani sajnáltam, így arra gondoltam, hogy összeházasítom a bodzával. Bizton állíthatom, hogy ennél találóbb házaspár kevés van a világon!;)
Annyi receptet találtam a neten és mindegyik kissé másabb volt, mint az előző, így elhatároztam, hogy "kidolgozom" a magamét. Tudom, mi jár bele és addig teszem, amíg ízlik. Így aztán a következő lett belőle:
Mentás bodzaszörp
Hozzávalók: egy 5 l-es "uborkásüveg", két jó nagy marék bodzavirág, egy kis csokor friss menta, 1,4 kg cukor, kb. 4-4,5 l víz, 2 citrom, 1 tasak citromsó.
A bodzavirágokat és a mentát folyó víz alatt gyorsan átöblítettem. A citromokat jól megmostam és felkarikáztam. Az összeset beletettem az üvegbe. A vízből, cukorból és citromsóból szirupot főztem, és amikor már langyos volt, ráöntöttem a citromra-virágokra. Kistányérral lefedve, a konyhában érleltem két és fél napig.
EK - 2010/6
Férjecském szerint többet is kellett volna, hogy "szúrós" legyen kissé, de én nem szeretem azt az ízt, így inkább leszűrtem. Flakonokba töltöttem, mindegyiket szinültig teleraktam, jól lezártam őket és a hűtőben tárolom.
Mivel nem borzasztóan édes (bár csak úgy meginni nagyonis az), kb. fele-fele arányban vegyítjük enyhén szénsavas vízzel. Így nagyon kellemes ízű és jó bodza-menta aromájú italt kapunk. A Lányok nagyon szeretik. És mi is!
Jövőre én is így fogom elkészíteni, kicsit szakítok a hagyományokkal és nagymamám receptjét pihentetem.
VálaszTörlésKöszi az ötletet
egy nagy bodzaszörp imádó
Ági
Ágnes, hozzád is benéztem... Tudtam, hogy egyszer közzétetted a receptet, de nem találtam. Pedig azt hiszem még a tavalyelőtti bejegyzéseket is megnéztem... Ha nem bánod, szívesen venném a receptet, reményeim szerint még tudok kszíteni egy adagot idén.
VálaszTörlésEdit, ez nagyon finom lehet!
VálaszTörlésKár hogy nálunk már leérett a bodza...
Éppen tapasztaltam a leírásaitokból, Duende, hogy ott minden hamarabb megjelenik, terem, érik, amikor én szedtem a bodzát még rengeteg csak bimbós volt, úgyhogy, remélem, még lesz alkalmam szedni egyszer legalább, hogy szárítsak is, teának, illetve még egy adag szörpnek.
VálaszTörlésKülönben Édesanyámék magasabban laknak, mint mi, és ott szedtem a bodzát, lehet, hoyg a környékünkön már itt is elvirágzott!
A bodzavirágokat nem szabad megmosni! Pont az a virágpor adja az ízét, amit a mosással eltávolítasz tiszta helyről kell szedni. Még arra is vigyázok, hogy ne nagyon rázogassam. A recept amúgy nagyon jó, mentásat kerestem, mivel rengeteg van!
VálaszTörlésKedves Névtelen! Valóban, egyetértek, mostanában már én sem mosom :) , akkoriban, amikor a recept felkerült a blogra, fiatal háziasszony voltam, és két kisgyerekkel talán óvatosabb is. ;) :)
VálaszTörlés