2009. június 23., kedd
Zöldségfasírt marinált sült paprikával
Volt egy kis tököm, amiből nem tudtam mi legyen. Főzelékhez édeskevés lett volna, de vacsorára mindenképpen abból csináltam volna valamit. És be is ugrott, hogy tökfasírt lesz. No, de, folytattam a gondolatmenetet, valamivel fel kellene szaporítani, mert így kicsit kevés lenne! Hát, teszek bele krumplit, úgysem tudok mit kezdeni azzal a három darabbal!
Zöldségfasírt
3 közepes krumplit és egy tököt meghámoztam, majd lereszeltem a nagylyukú reszelőn. Egy fej hagymát megtisztítottam és apróra vágtva zöldségekhez adtam. 4 kis szelet kenyeret beáztattam, kifacsartam és a zöldségekre morzsoltam. Amikor a tojásokat vettem ki a hűtőből, megakadt a szemem egy zacskón, amiben a múltkori bóc óta visszamaradt juhtúró volt, és hirtelen gondolattal azt is rámorzsoltam a zöldségekre. Ráütöttem két tojást, megszórtam fokhagymaporral, apróra vágott petrezselyemmel, egy kevés kaporral,sóval és borssal és kézzel jól összekavartam. Végül még belekavartam 4 ek búzakorpát (zsemlemorzsa helyett) és egy lágy, de kézzel formálható massza lett belőle. Egy serpenyőben olajat hevítettem lapos fasírtokat formáztam a masszából és nem túl frró olajban lassan kisütöttem őket. Kb. 3-4 percig minden felüket, hogy a nyers zöldségek jól átsüljenek. Végül papírtörlőre szedtem ki, hogy a fölösleges zsiradékot felszívja.
Marinált sült paprikával ettük.
Ez a sült paprika még tavalyról lapult a fagyasztó mélyén, éppen ideje volt felolvasztani és elhasználni. Persze, friss paprikából is el lehet készíteni, ehhez a paprikákat jól megmossuk, tepsibe tesszük és forró sütőben addig sütjük, néha megforgatva őket, mígnem kezdenek összeesni. Kiszedjük őket egy tálra, vékonyan lesózzuk és egy konyharuhával pár percre letakarjuk. Ezután a héjukat könnyen le lehet húzni, a magházukról pedig szinte leválnak. Én úgy szoktam, hogy a megtisztított paprikát (vagy paprikacsíkot) folyó víz alatt átöblítem, így biztos, hogy nem marad rajta mag vagy fekete héjmaradvány, és utána szűrőbe teszem, hogy lecsepegjen kissé. Miután lecsepegett, lehet zacskózni, ha megy a fagyasztóba, illetve elkészíteni a marinádot a marinált paprikához. Ez a marinád tulajdonképpen egyszerű sós-cukros-ecetes víz, amit jó „erősre” készítünk, mert a paprika majd beszívja. A megsült paprikákat, vagy fel is lehet csíkozni a húsukat leöntjük ezzel a páclével és hűtőben érleljük. Minél többet, annál jobb. Azért legalább két óra legyen.
(Ez a sült paprika egy olyan „étel”, amit gyerekkoromban nem ettem meg. Pedig most azt mondom: milyen finom! Pl. tavaly sok paprikám volt egyszerre, de mivel akkor még nem készíthettem el a zakuszkát, hát így tartósítottam. Nem beszélve arról, hogy sokkal jobb, gyomorkímélőbb a zakuszka, ha a paprika héja nincs benne.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése