2009. szeptember 30., szerda

Bundáskenyér édesen

Csak mi voltunk otthon, a csajok. Vészesen közelgett a vacsoraidő és halványlilám nem volt, mit adhassak a lányoknak. Amint benéztem a hűtőbe és nyitogattam a szekrényeket, hátha megszáll az ihlet, a szemembe-kezembe akadt egy fél, eléggé szikkadt bagett. A fogaskerekek máris beindultak: magam előtt láttam Palacsintás királylány hagymalevesét mini-bundáskenyerekkel, majd eszembe jutott, hogy időtlen idők óta készülök bundás kalácsot készíteni, de kalács híján megteszi a bagett is. A vékony veknit ujjnyis szeletekre vágtam, felvertem két tojást és csipet sót, egy ek. cukrot és kb. 1 dl-nyi tejet öntöttem hozzá. Jól elkevertem és a kis veknikarikákat gyorsan megforgatva benne kevés forró olajban mindkét oldalukon megsütöttem. Evéskor még megszórtam egy kevés fahéjas cukorral.



Én évente kb. egyszer készítettem bundás kenyeret eddig, de mivel Kisebbikem vagy 6 (igen, nem túlzok) ilyen karikát megevett, lehet, hogy gyakrabban is fog majd az asztalra kerülni. Ahogy meg magamat ismerem, biztos hogy idővel ennek is megtalálom a variálási módozatait!:P:)

KAL - 2014.

12 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. nézz be hozzám, vár valami :-)

    VálaszTörlés
  3. En is szoktam ezt gyakran kesziteni. Mi reggelire esszuk, sziruppal, itt francia piritosnak nevezik.

    VálaszTörlés
  4. Na ezt kipróbálom.. bár megmondom őszintén egyszer ettem vhol bundás fonottkalácsot és az nagyon izlett.. de azóta se csináltam...

    VálaszTörlés
  5. Bocsika a törlésért, de félreérthető volt, amit írtam. Na mégegyszer:
    Na ezt édesen meg nem enném. Az enyémet sósan légyszi. Sajttal :D

    VálaszTörlés
  6. Képzeld Edith, Bulgáriában, a hotelben ettünk ilyet reggelire, és azon gondolkodtam hogy ugyan mi az az egyszerű titok, hogyan lehet elkészíteni édesen..mert az enyémeknek is nagyon ízlett.
    Köszönöm, hogy eszembe juttattad és válaszoltál akkor és ott feltett kérdésemre.
    Puszil
    Ágnes

    VálaszTörlés
  7. Lilla, itt is nagyon köszönöm!:) Rögtön eleget is teszek a továbbításnak!:)

    VálaszTörlés
  8. Judith, sziruppal nem túl édes? Bár mi is megszórtuk még fahéjas cukorral! És még a franciák is ismerik!:O:D

    VálaszTörlés
  9. Náncsi, eredetileg én is kaláccsal olvastam ezt a receptet, és biztos, hogy azzal sokkal finomabb, de így is jó volt! :) Kíváncsi vagyok, ízlik-e majd ez is!:)

    VálaszTörlés
  10. Wise Lady, semmi gond, bár én az előzőt sem értettem félre!:)
    Pl. én is láttam anno gyerekeket, akik cukorral szóratták meg a vajas kenyerüket. Még most is émelygek a gondolatától. Pedig a krémekbe cukros vaj kerül, és mégis. Szóval, vannak dolgok, amiket csak úgy egyszerűen nem tudunk elképzelni. De szerintem ez nem baj.

    VálaszTörlés
  11. Ágnes, telepátia? ;):) No látod, nincs új a nap alatt: ismerik a franciák, a bolgárok, mi és most már te is. Remélem, otthon is ugyanolyan szívesen eszik majd a lányok!:)
    Puszillak

    VálaszTörlés
  12. Igen, kalaccsal meg finomabb, de mivel a tojaskeverekben nincs cukor, ezt igeny szerint gyumolcs vagy juharsziruppal talaljak. Itt, errefele. Mi nagyon szeretjuk.
    Legutobb az almas/mezes kalacsot direkt ugy keszitettem, hogy erre maradjon meg nehany szelet. Ugy is volt, rettento finom lett.

    VálaszTörlés