2009. november 7., szombat

Húsgombócleves



Hozzávalók:
3 szál murok (sárgarépa), 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller (vagy egy szelet egy nagyobból), 2 közepes hagyma, 50 dkg darálthús, só, bors, 3 cikk fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 tojás(sárgája), zöldfűszer, ízlés szerint ecet/citromlé, olaj. Illetve ezeken kívül még járhat bele bármilyen zöldség, ami van otthon vagy szereti a család, nem számít. Én ezúttal csak a fent említetteket tettem bele.

Elkészítés:
A zöldségeket meghámoztam és apró kockákra vágtam. 2 ek. olajat felforrósítottam, ezen dinszteltem egy keveset a murkot, amíg kiengedte a színezőanyagát. Aztán rádobtam a petrezselymet és zellert, végül a hagymát is, de ezeket már csak átforgattam a forró répával, öntöttem is fel vízzel. Hagytam főni és a húsgombócokat már csak akkor tettem bele a levesbe, amikor a zöldségek majdnem készen voltak. Most segítségem is volt, mert a gombócmasszát Alíz állította össze. A húst sózta, borsozta, fokhagymázta és olajos kézzel ügyes gombócokat formázott belőle. Csak amikor már beledobtam őket a levesbe, kérdeztem meg, hogy tojást tett-e bele, de a válasz nemleges volt. És hozzátette, hogy nem is kellett, mert nem főnek szét. És valóban, nem főttek szét. Most is tanultam valamit. :) Azért, ha valaki mégis fél ettől, akkor a tojásfehérjét nyugodtan beleteheti.
Kb. 10 percig főztem még a levest a gombócokkal együtt, majd legíroztam a tojássárgájával elkevert tejföllel. Mindezt csak miután már félrevettem a tűzről, hogy a tojás ne csapódjon ki. Utánaízesítettem sóval és ekkor lehet még savanyítani is, ha kell (nekem a tejföl eléggé megsavanyította), illetve megszórtam tavaszi fűszerkeverékkel, de bármilyen zöldfűszerrel meg lehet szórni.

EK - 2010/11

5 megjegyzés:

  1. :)) Ráismertem a tányéromra. :)))

    VálaszTörlés
  2. Ja, és csak, hogy más is tudja: ilyen jó gombócos levest rég nem ettem. Biza!

    VálaszTörlés
  3. Finom lehetett. :-)
    Na, ilyet mi nem szoktunk. :-)

    VálaszTörlés
  4. Én szoktam hasonlót főzni, nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
  5. Érdekes, hogy vidékenként mennyire változik az, ami szokásos és nem. Mert bizony, Zala jóval messzébb van innen, mint Dunaszerdahelytől, és mégis arra szokásos ilyet főzni. :) De Kati, nekünk vannak ám más "közös" vagy hasonló ételeink. :)

    Kati, azért szerintem próbáld egyszer ki, nyugodtan, tegyél bele más zöldségeket is és gombócold jól be, le merem fogadni, hogy az "urad" kétszer is repetát fog kérni. :)

    Az Alíz tányérjával csak annyi volt a gond, hogy túl kevés gombóc került bele.:D

    VálaszTörlés