Még mindig volt (van) sütőtököm. És bár nem tehetem nap, mint nap asztalra, azért igyekszem ügyesen felhasználni. Egyik este a régi, megszokott krumplifasírtot (vagy ahogy mi hívjuk: pityókásrántottát) torbóztam fel sütőtökkel. NAgyon finom lett az eredmény, készül még!
Sütőtökös krumplifasírt
Hozzávalók:
40 dkg sütőtök, 4 közepes krumpli, 1 közepes hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, zellerlevél, 1 tojásfehérje (mert ez árválkodott a hűtőben, de bőven elég is volt), 1 maréknyi zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítottam és mindent lereszeltem a kislyukú reszelőn (talán sajtreszelőnek hívják?). Sóztam, borsoztam, beletettem az apróra vágott zellerszárat (de jó a petrezselyemzöld is), a tojásfehérjét és egy jó maréknyi prézlit, hogy beigya a krumpli által engedett levet és kézzel jól formázható massza legyen. (De akár at is meg lehet tenni, hogy a krumplit külön reszeljük és kiszorítjuk. Így kevesebb prézli kellene.) Kézzel lapos, kb. 5-6 centi átmérőjű pogácsákat formáztam és nem túl sok, de jó forró olajban kisütöttem őket. Nem szabad túl sokat sütni egyszerre, hogy az olaj ne hűljön le túlságosan. kenyérrel és citromos teával fogyasztottuk. Leányaim ketchupba is mártogatták.
Jó ötlet, nekem is van egy darab sütőtököm, este kipróbálom.
VálaszTörlésEhhez kell kenyér is? :-o
VálaszTörlésHasonló, mint a mi "plackink" (krumplis palacsinta), de azt magában- esetleg reszelt sajttal - esszük.
Nekem is van itthon tök, lehet, hogy mi is megkóstoljuk. :-)
No, Wise Lady, meglett? És ízlett?:) Remélem!:)
VálaszTörlésHát, Kati, ki ahogy akarja. Én nem igazán szoktam, nem is ettem most. Inkább többet eszem a fasírtból!;):P Emlékszem a plackidra, akkor azért valami hússal töltötted! És oylan palacsintaszerűre sütötted! Édesanyám is úgy szokta a sima krumplisat, nekem nem mindig sikerül szépre úgy. :)