2010. január 11., hétfő
Félperces majonéz
Talán banalitás, amit itt most megosztok veletek, de én nemrég fedeztem fel és arra gondoltam, hátha még van olyan, aki nem ismeri.
Nem szoktunk majonézt vásárolni, mindig magunk készítjük: ezt láttam otthon, ezt láttam anyósomnál, ezt láttam mindenkinél a környezetemben, így csinálom magam is. Semmi túlbonyolítás: nyers tojássárgája, olaj, mustár, citromlé és só. (Igen, nyers tojás - még sosem volt bajunk tőle, pedig javarészt üzletit használok; igaz, vannak időszakok, amikor háziból sütök-főzök.)
Régebb fakanállal kavargattuk, de esze ágában sem állt senkinek berzenkedni ellene. Beletelt egy negyedórába, de más választás nem volt.
Aztán jött a kézi mixer, aminek áldásos munkáját alig tudjuk megköszönni. Kb. 5 perc és a majonéz kész.
Most pedig "felfedeztem" a félperces majonézt. Bizony, fél perc alatt készen van, bár igaz, nem mértem a másodperceket! Semmi másra nincs szükség az eredeti hozzávalókon kívül, mint egy botmixerre, ami manapság már általában minden háztartásban megtalálható. A szomszédasszony mesélte a "receptet", amikor megvette a Braun mini robotját, akkoriban egyszer ki is próbáltam, de egy szörnyen folyós tojáslevet kaptam belőle, így elborzadva elvetettem a dolgot.
Aztán nemrég úgy hozta a véletlen, hogy megemlítettem neki: már meg se haragudjon, de azt a fajta majonézt én nem szeretem, mert egy híg lé lesz belőle. Mire ő: "hát persze, ha nem teszel elég olajat hozzá. Ez a titka. Legalább 2 dl-re van szükség egy tojáshoz." Én sem voltam rest, amikor legközelebb majonézre volt szükségem, kétkedve bár, de úgy készítettem, ahogy mondta. És láss csodát: egy kemény, már-már kocsonyás majonézkrémem született. Azóta mindig így készítettem és senkinek sem volt ellenvetése. Pláne nekem nem.
Félperces majonéz - EK - 2012/3
Hozzávalók: 1 EGÉSZ tojás, csipetnyi só, 1 tk. mustár, 2-3 csepp citromlé vagy almaecet, 2-2,2 dl olaj.
Elkészítés: A hozzávalókat a fent említett vagy bármilyen sorrendben egy magas falú edénybe (nekem egy vastag plasztikpoharam van hozzá) tesszük, belemerítjük a botmixert és elindítjuk.
Pillanatok alatt majonézzé kezdenek összeállni a pohár alján a hozzávalók,
majd további pár másodperc után már az összes olajat felveszi. Közben érdemes le-fel emelgetni a botmixert.
Még néhány másodperc és már kész is a kemény majonéz. Ha mégis folyósnak találnánk, akkor cseppentsünk még olajat hozzá és verjük még egy picit.
Ezek után lehet ízesíteni tetszés szerint, tartárt, remoulade-mártást varázsolni belőle, csak a fantázia szab határt!:)
Én még sosem készítettem itthon majonézt,pedig imádjuk,de most ezzel a recepttel és ötlettel kedvet csináltál hozzá,hogy kipróbáljam :D !!Köszi szépen!!Olaj bármilyen jó hozzá??
VálaszTörlésNekem sem idegen a nyers tojás használata, de én is ezt láttam otthon:D Arról nem is beszélve, hogy össze sem lehet hasonlítani a házilag készített majonéz ízét a boltival. Ha kell választani naná, hogy az otthonit választom!
VálaszTörlésHAjnal, nem mondom, vettünk néha mi is üzleti majonézt, de csak úgy, kóstolásszinten. Nálunk nem vált be.
VálaszTörlésÉn egyszerű napraforgóolajat használok hozzá.
Kiskukta, naná, hoyg jobb az otthoni. Mint szinte mindenben!:)
Én ismerem ezt, de nekem nem olyan finom, mintha csak sárgájával készítem. Kiérződik a fehérje íz.
VálaszTörlésOkos ötlet, de mostanig én is csak sárgájából készitettem. :)
VálaszTörlésJó ideje én is így készítem, szerintem remek módszer :))
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésReménykedtem, hogy tojás nélküli majonézről írsz majd..
VálaszTörlésÉletemben egyszer voltam szalmonellás- László kórházban feküdtem pár napig mert majonézt ettem, - friss tanyasi tojásból készült. Akkor megfogadtam soha többet nem eszem nyers tojásos ételt. :-(((
(Tiramisut is anélkül készítem és isteni úgy is)
Pedig emlékeim szerint finom volt..és hasonlóképpen készítették, mint ahogyan te leírtad.
Ágnes
A tojas hejat feltores elott erdemes lemosni meleg vizzel, mosogatoszerrel es boseges oblites utan szarazra torolni papir torlovel, akkor nem lwhet baj belole.
TörlésA masik fontos dolog, serult heju tojast nem szabad nyersen felhasznalni.
Kegves Ágnes. Van 1 tojásmentes majonéz receptem, szívesen megosztom:100 ml tej, 200 ml olaj, 2 ek citromlé, 1 tk mustár, só-ízlés szerint. Úgyszintén botmixerrel készítjük. Sok sikert hozzá. Era
TörlésSzuper ez az ötlet, ki fogom próbálni. Valószínűleg csak sárgájával is működne, nem?
VálaszTörlésHa valaki fél a nyers tojástól - mint én - akkor vehet már szalmonella ellen kezelt, UV fénnyel besugárzott tojást is.
Én Csak házi majonézt hasznélok.Pld. nem tudnám elképzelni a padlizsánkrémet műmajonézzel. Nálunk a férjem szereti a bloti majonézet, de én nagyon nagyon utálom, szerintem irtó műanyag íze van.Viszont ezt a tojásfehérjés változatot még soha nem hallottam. Mitől jobb, mint csak a tojássárgás?
VálaszTörlésEn a mai napig fakanallal keverem ki a majonezt,es meg eszembe sem jutott soha,hogy esetleg mixerrel:))igy sozktam meg na.Errol a felpercesrol mar en is hallottam,sot van egy masik is,a hofeher majinez,ugy remlik Wise Lady irt rola..
VálaszTörlésTotálisan nem a majonézhez kapcsolódó amit írok, hanem inkább a katica tortához: ismét felhasználtam az ötleted, hogy tejszínhabrózsákkal díszítsünk tortát, miután utolós pillanatban sem kaptunk könnyen megmunkálható marcipánt, így Kinga Barbie-tortájának szoknyája tejszínhabrózsákkal lett bevonva. :) Úgyhogy köszönet, hogy ezt is megmutattad, nekem utolsó pillanatban ugrott be mentsvárként, pedig azt hittem, hogy ugrott a barbie-s torta! :-)
VálaszTörlésSzuper! Köszönöm
VálaszTörlésÁgi, a szalmonella ellen kezelt tojásokat, úgy tudom, hogy simán hipóban áztatják. Nem jól tudom?
Bocsánat az offért!
Én már nagyon rég készítettem "igazi" majonézt. Anyunál még, lánykoromban. :-P
VálaszTörlésMostanában szinte mindig a "diétás-tojás mentes" változatot készítem. Már írtam róla.
De mi is csak sárgájából kevertük, és egy sárgához egy dl olajat használtunk.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólását! :) Elnézést kérek, de nem tudok reagálni most az írásaitokra. Puszilok mindenkit! Ági, téged üdvözöllek a blogomon!:)
VálaszTörlésKedves Blogoló,
VálaszTörlésa legjobbkor találtam a tippedre. Egy eléggé semerre sem alakuló majonéz megmentésén ügyködtem (persze, vendégség előtt sosem sikerülhet, pedig gyakran csinálok és legtöbbször gond nélkül). Szóval a botmixeres dologra azt mondtam, hát utolsó próbálkozás, úgyis annyi neki. Hát erre mi történik? belenyomom a botmixert, és tényleg, még fél perc sem kellett, és a trutymó híg majonézemből gusztusos krémes cucc lett :) nagyon köszönöm!!!
Kedves Zsuzsa, nagyon örülök, hogy így véletlenül is segíthettem. :) Sőt, főleg iylenkor örülök, megerősítés ez a folytatáshoz!:)
VálaszTörlésÉn is köszönöm neked!:)
Mustár feltétlen kell bele, vagy csak az íze miatt?
VálaszTörlésKedves Kratomina! Mustár nélkül még nem próbáltam, mert én azzal szoktam, és így a hagyományoshoz is jobban hasonlít az íze, de szerintem minden további nélkül működik akkor is, ha nem teszel bele. Esetleg tegyél majd egy pindurnyival több citromlevet, hogy azért elég savanykás legyen.
VálaszTörlésKedves Edit!
VálaszTörlésEz hihetetlen, tényleg működik!
Soha többet kézi keverés és bolti!
Köszi!!!
Kedves Zoltán Rozovits, örülök, hogy sikerült! :) Másfajtát már éve óta nem készítek én sem. :)
VálaszTörlésNekem nem sikerült! Pedig gyakorlott házi majonéz gyártó vagyok! Maradok a hagyományos készítésnél. :)
VálaszTörlésStella Anna Boár, nagyon sajnálom, hogy nem sikerült. Amióta így készítem, nekem eddig mindig sikerült, a múlt héten viszont megkértem a lányomat, hogy csinálja meg ő. Mindent beletett, és elkezdte mixelni, ám túl hamar megemelte a botmixert, és nekünk sem sikerült. Szóval, ha mindent beletettél, ahoyg írtam, még nagyon fontos, hogy az elején lenyomva tartsuk a botmixert, és amikor a pohár alján már jól kialakult a majonéz, utána mozgatni lassan, hoyg a többi olajat is felvegye. Persze, az én hibám volt, hogy nem hangsúlyoztam ezt külön ki a lányomnak, ezért nem sikerült.
VálaszTörlésSzóval, én azt javasolom, még egyszer tegyél egy próbát: egész tojás, olaj, mustár, és az elején lenyomva tartani a botmixert. Ha akkor semm sikerül, akkor ez van, nem tudom, mi mást javasolhatnék. :)
De nagyon örülök a visszajelzésednek, köszönöm, hogy megírtad, hiszen ilyesmiből csak tanul az ember. Ki is egészítem a bejegyzést.
Kipróbáltam, kókuszolajjal is működik. Köszönöm!
VálaszTörlésKedves Edit, szerintem is ott lesz a probléma, ha korán kezdjük el mozgatni a botmixert. Kétszer is belesültem a majonéz készítésébe, pedig próbáltam így, a recept szerint, majd csupán a sárgájával, de sehogy nem állt össze. Most, hogy átolvastam a kommenteket, adtam még egy esélyt, és figyeltem erre a részletre is- így oké! Köszi a segítséget. Üdv: P.Anita
VálaszTörlésMindenhol azt hallom a majonézben csak a tojássárgája van. Csak egész tojással működik.
VálaszTörlésA hagyományos majonézhez valóban csak tojássárgája kell. Ez a félperces változat, amit botmixerrel kell készíteni, csakis egész tojással működik. Ugyanezt írtam a receptben is. :)
VálaszTörlésKedves Era, köszi, hogy eszembe juttattad, a tejmajonéz receptje is 7 éve fenn van már a blogomon. :) Üdv, Edith
VálaszTörléshttps://edithreceptjei.blogspot.com/2012/01/tejmajonez.html
Sőt, azóta már tudom, hogy avokádóból is lehet majonézt csinálni. :)
Most öntöttem ki a kukába! Undi! Nem áll össze, pedig már plusz egy tojás sárgája és plusz még 1 dl olaj van benne.😡😠
VálaszTörlésKedves Névtelen!
VálaszTörlésNagyon sajnálom. Az adagot pontosan be kell tartani (tojássárgája nem segít rajta, hiszen egész tojással dolgozunk, a fehérje-sárgája aránynak meg kell maradnia), és nagyon fontos, hogy az elején néhány másodpercig egyáltalán ne mozgassuk a botmixert, amíg ki nem alakul a majonéz az alján. Ha az adagot és a leírást betartja, lehetetlen, hogy ne sikerüljön.
Minden jót kívánok!
Csak annyit szeretnék kérdezni, hogy meddig áll el a majonéz hütőbe?
VálaszTörlésNyers tojás lévén szerintem max másnap fel kell használni a majonézt. De legjobb azonnal, és a vele készült ételt aznap elfogyasztani. Mivel gyorsan elkészül, nincs értelme tárolni.
VálaszTörlés