2010. január 20., szerda

Fűszeres kacsasült fűszeres puliszkával



Szombaton este készen feldarabolva repült hozzánk egy madár, ami néhai korában még hápogott. Bár, ki tudja, azt hiszem, a néma fajtából való volt.
A nyaka, zúzája és szíve búcsút mondott a többi testrésznek és egy gyöngyöző-aranyló húslevesbe fúltak bele, a többi pedig fűszeresen végezte.

Fűszeres kacsasült

Hozzávalók:
1 kacsa (mínusz a nyaka), 1 tk. currypor, 1 tk. magamfajta ötfűszer-keverék, 1 tk. Provence-i fűszerkeverék, 3 ek. só, 1 tk. bors, 2 ek. méz, 3 ek. szójaszósz, kb. 1 dl húsleves, 2 dl (édes) vörösbor, néhány ek. olívaolaj, 1 hagyma.

Elkészítés:
Egy tálba tesszük a mézet és elkeverjük a szójaszósszal. Beleszórjuk a sót és a porfűszereket, amjd lassanként, állandóan kevergetve hozzáadjuk a vörösbort és a húslevest, végül pedig az olívaolajat is. A kacsa darabjait beletesszük a páclébe igyekezve, hoyg mindenütt ellepje. Ha mégis kevés lenne, még némi borral, húslevessel lehet pótolni a levet. Lefóliázva, hideg helyen, néha átforgatva, 12-24 órát hagyjuk pácolódni.
Sütés előtt a húsdarabokat kivesszük a pácléből, tűzálló edénybe, esetleg tepsibe rakjuk, ráöntjük a páclevet (én átszűrtem, hogy a Provence-i fűszerkeverék darabkái ne kerüljenek rá), majd ráterítjük a félbe, majd szeletekre vágott hagymát. Még öntünk alá egy jó pohár vizet, alufóliával lefedjük, forró sütőbe toljuk, és mérsékelt lángon 2-3 órát át pároljuk-sütjük. Nekem fólia alatt is szép pirosra sült, de ha valakinek mégsem, akkor az utolsó pár percben rápiríthat egy kicsit!

Grillezett fűszeres puliszkával ettük, amit pontosan ugyanúgy készítettem, mint Kiskukta, csak a formázást oldottam meg másképp: egy drab sütőpapírra halmoztam a kész puliszkát, olajozott kanállal szépen elsimítottam, többé-kevésbé henger formát adva neki, majd a sütőpapír segítségével szorosan feltekertem, a két végét pedig jól megcsavartam. Ekkor lett aztán szép, henger formája. Kihűtöttem, utána pedig szeleteltem és a grillserpenyőmben grilleztem.

TAV. BŐS. - 2011.

Tormás-almás céklasalátával ettük. Kitűnő párosítás volt! Bátran ajánlom mindenkinek!
A salátához egy közepes céklát és egy nagy almát meghámoztam és lereszeltem a nagylyukú reszelőn, egy karcsú kis tormaszálat pedig a kislyukú reszelőn reszeltem le. Enyhén sóztam és meglocsoltam balzsamecettel, olívaolajjal.

3 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy ízlett nektek is!

    VálaszTörlés
  2. Hm, de finom lehetett. A puliszkát én is kipróbálom, még magában is finom lehet, sajttal, zöldséggel vacsorára mondjuk. :-)

    VálaszTörlés
  3. KAti, persze, hoyg nagyon finom magában is, mármint fűszerezés nélkül, de azért kell valami mellé. Nálunk a túrós puliszka a legáltalánosabb. De puliszkával esszük a pörköltet, a csirke- vagy bármilyen paprikást, a salátalevest (hopsz, ezt túrós puliszkával:)), mi szoktuk még tejföllel, vajjal, törttejjel, szóval rengeteg az elkészítési módja. Ha ki8 akarod próbálni sajttal, akkor a forró puliszkára reszeld rá és hagyd, hogy ráolvadjon. Esetleg még segíthetsz is egy kicsit neki az olvadásban.:) Tejföllel vagy salátával nagyon finom.
    Nézz szét nálam a puliszka címszónál, találsz magatoknak való dolgokat! NAgyon laktatós, nagyon olcsó étel, itt a szegények kenyerének is hívták.

    VálaszTörlés