2010. március 22., hétfő

Pikáns csirkeszárnyak, avagy: Főzzünk az Erdélyi konyhából!



Pénteken bevásároltunk csirkéből: 4,70-ben kaptunk combot és 5,30-ban csirkeszárnyat. Ilyen árakat ritkán lehet kifogni, főleg hazai termékekre! Így aztán adott volt a pénteki ebéd: csirkeszárny. No, de hogyan készítsem? És beugrott az Erdélyi konyha januári számában látott hónap receptje: pikáns csirkeszárnyak. A csajok oviban voltak, így kettőnknek nyugodtan készíthettem pikánsra is. Végül mindannyian ettünk belőle, de csupán anynira volt pikáns (direkt készítettem így), amennyire még a lányok is nyugodtan fogyaszthatták. Mindannyiunknak nagyon ízlett. És még leszűrtem valamit: 9 darab, négyünknek, édeskevés, így aztán 12-13-anként mentek a fagyasztóba.:)

Pikáns csirkeszárnyak

Hozzávalók (2-3 személyre): 9 db. csirkeszárny, 2 cikk áttört fokhagyma, 1 tk. méz, 2 tk. balzsamecet, 2 tk. szójaszósz, 0,5 tk. csiliszósz, 1 tk. daráltpaprikakrém, 2-3 ek. olívaolaj, só, bors ízlés szerint, petrezselyemzöld.

Elkészítés:
A csirkeszárnyakat megmossuk, átnézzük, hogy nehogy toll- vagy tokmaradványok legyenek benne, esetleg, láng fölött kissé meg is perzselhetjük őket, így minden apró "szőröcske" eltűnik. Ez a művelet után ismét megmossuk a szárnyakat és a kis csökevényt lecsípjük róluk. A páchoz összekeverjük a hozzávalókat (ízlés szerint lehet csípősebbre is készíteni, illetve a csiliszószt teljesen el lehet hagyni), a szárnyakat egy tálba tesszük és a páclevet ráöntjük, majd jól összeforgatjuk. Minimum 1-2 órát, de akár egész napot is a hűtőben érlelhetjük, időnként átforgatva, hogy a fűszerek mindenhol egyformán érjék. Végül tepsibe helyezzük, öntünk alá kb. 1 dl vizet, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, lefedjük alufóliával és kb. 40 perc alatt készre pároljuk-sütjük. Az utolsó 10 percben fólia nélkül süthetjük, hogy szépen megpiruljanak. természetesen, grillezve is el lehet készíteni, úgy talán még finomabb is lenne.
A végeredményről nem készült fotó, mire rájöttem, már csak némi "tont" maradt a "nanvaunak és kikivaunak" (A gyengébbek kedvéért: csont a nagy kutyának és kicsi kutyának::)). Csak egyszerűen kenyérrel és savanyúsággal (csalamádé) ettük, ezáltal még a szétválasztásnak is figyelembe véve.

7 megjegyzés:

  1. De guszták. Balzsamecetet még nem is használtam husikhoz...
    Ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó kis recept, és milyen szép színes.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszták így is, eltudom képzelni milyen szépek lehettek megsülve.:)

    VálaszTörlés
  4. Nem szeretem a szárnyakat, de a színe valami mese!:)

    VálaszTörlés
  5. Andi, nagyon jó ízt ad a pácoknak. Nem szabad túl sokat használni belőle, de a kevés nagyon finom. :) AMúgy fehérborecetet írt a recept, de at mondtam, a balzsamecet sem ront már a színén, ha szójaszósz is van benne. :)

    Wise Lady, Gizi, Szepy, köszi szépen, valóban szép volt, ezért is fotóztam le nyersen. Nem gondoltam, hoyg a végterméket elfelejtem majd lekapni. De igazából ez tényleg látványosabb, mint a megsültek voltak!:)

    VálaszTörlés
  6. Egy hét alatt másodjára használom ezt a pácot, igaz kis változtatással. Nekünk nagyon bejött:-)

    VálaszTörlés
  7. Lizann, örülök, hoyg ízlik, nálunk si nyerő, bár ritkábban használhatom a kicsik miatt. Mit változtattál rajta? Ha van kedved, írd le, hoyg én is próbáljam ki úgy!:)

    VálaszTörlés