![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiDFbkYB2sX0ajtnnyO8KE8V2CMPeykLaLxpmbdbfRcMNMq_3QD3frWSO9Ny9NaPsNwThsYdHCysi4ml_VYXv34vhaioNh10tdmfQojw1IG6RvJjuzMnacOgLdJjKtXALt8dKVo8b1N_SNj/s400/P1370346b.jpg)
Pénteken bevásároltunk csirkéből: 4,70-ben kaptunk combot és 5,30-ban csirkeszárnyat. Ilyen árakat ritkán lehet kifogni, főleg hazai termékekre! Így aztán adott volt a pénteki ebéd: csirkeszárny. No, de hogyan készítsem? És beugrott az Erdélyi konyha januári számában látott hónap receptje: pikáns csirkeszárnyak. A csajok oviban voltak, így kettőnknek nyugodtan készíthettem pikánsra is. Végül mindannyian ettünk belőle, de csupán anynira volt pikáns (direkt készítettem így), amennyire még a lányok is nyugodtan fogyaszthatták. Mindannyiunknak nagyon ízlett. És még leszűrtem valamit: 9 darab, négyünknek, édeskevés, így aztán 12-13-anként mentek a fagyasztóba.:)
Pikáns csirkeszárnyak
Hozzávalók (2-3 személyre): 9 db. csirkeszárny, 2 cikk áttört fokhagyma, 1 tk. méz, 2 tk. balzsamecet, 2 tk. szójaszósz, 0,5 tk. csiliszósz, 1 tk. daráltpaprikakrém, 2-3 ek. olívaolaj, só, bors ízlés szerint, petrezselyemzöld.
Elkészítés:
A csirkeszárnyakat megmossuk, átnézzük, hogy nehogy toll- vagy tokmaradványok legyenek benne, esetleg, láng fölött kissé meg is perzselhetjük őket, így minden apró "szőröcske" eltűnik. Ez a művelet után ismét megmossuk a szárnyakat és a kis csökevényt lecsípjük róluk. A páchoz összekeverjük a hozzávalókat (ízlés szerint lehet csípősebbre is készíteni, illetve a csiliszószt teljesen el lehet hagyni), a szárnyakat egy tálba tesszük és a páclevet ráöntjük, majd jól összeforgatjuk. Minimum 1-2 órát, de akár egész napot is a hűtőben érlelhetjük, időnként átforgatva, hogy a fűszerek mindenhol egyformán érjék. Végül tepsibe helyezzük, öntünk alá kb. 1 dl vizet, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, lefedjük alufóliával és kb. 40 perc alatt készre pároljuk-sütjük. Az utolsó 10 percben fólia nélkül süthetjük, hogy szépen megpiruljanak. természetesen, grillezve is el lehet készíteni, úgy talán még finomabb is lenne.
A végeredményről nem készült fotó, mire rájöttem, már csak némi "tont" maradt a "nanvaunak és kikivaunak" (A gyengébbek kedvéért: csont a nagy kutyának és kicsi kutyának::)). Csak egyszerűen kenyérrel és savanyúsággal (csalamádé) ettük, ezáltal még a szétválasztásnak is figyelembe véve.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh4SblayUCaZuiU_FVKilMGX5I_Birnc-ITFygqSQVtUVYcenPH1C8BeNE5V0kb-MyICI4g0_DEAYytzyt-hDVVjMnYUQbBlXSWnFVUZ0jjv2Bt5Jdq-YsoPHWDFkEJybuKtPPCqLthUzrz/s400/P1370344b.jpg)
7 megjegyzés:
De guszták. Balzsamecetet még nem is használtam husikhoz...
Ki fogom próbálni.
Nagyon jó kis recept, és milyen szép színes.
Nagyon guszták így is, eltudom képzelni milyen szépek lehettek megsülve.:)
Nem szeretem a szárnyakat, de a színe valami mese!:)
Andi, nagyon jó ízt ad a pácoknak. Nem szabad túl sokat használni belőle, de a kevés nagyon finom. :) AMúgy fehérborecetet írt a recept, de at mondtam, a balzsamecet sem ront már a színén, ha szójaszósz is van benne. :)
Wise Lady, Gizi, Szepy, köszi szépen, valóban szép volt, ezért is fotóztam le nyersen. Nem gondoltam, hoyg a végterméket elfelejtem majd lekapni. De igazából ez tényleg látványosabb, mint a megsültek voltak!:)
Egy hét alatt másodjára használom ezt a pácot, igaz kis változtatással. Nekünk nagyon bejött:-)
Lizann, örülök, hoyg ízlik, nálunk si nyerő, bár ritkábban használhatom a kicsik miatt. Mit változtattál rajta? Ha van kedved, írd le, hoyg én is próbáljam ki úgy!:)
Megjegyzés küldése