2010. június 5., szombat
Mozzarellás szűzérmék zöldségraguval
Hónapok óta először, múlt vasárnap ismét elővettem a "nagykönyvemet", Lajos Mari 66 húsételt tartalmazó kötetét. Kétfélét néztem ki belőle, kétfélét is készítettem el: a cordon bleu borjúszeleteket és a mozzarellás szűzérméket. Míg az előbbiről túl sokat nincs mit írnom azonkívül, hogy isteni finom, az utóbbi megérdemli, hogy lejegyezzem a receptet. Azért a zöldségragut módosítottam, nem került bele sem paradicsom, sem paprika, hogy ne lecsó legyen belőle. És a fűszerezése sem az eredeti volt, mert mediterrán zöldfűszereket, főleg a receptben foglalt mennyiségben (rozmaring is, bazsalikom is, kakukkfű is), nem használhatok, ha a férjem is eszik belőle. Helyette csupán egy csipetnyi Provence-i fűszerkeveréket tettem a húsra és semmilyen más karakteres fűszert nem használtam. Eredetileg a kétféle húst (szűzérmék+cordon bleu) friss zöldségsalátával terveztük enni, de mivel végül a húgomékat is megvendégeltük, még melléjött az "arany" krumpli is köretként.
Mozzarellás szűzérmék zöldségraguval
Hozzávalók:
- a húshoz: 60 dkg borjúszűzpecsenye, 20 dkg mozzarella, só, bors, egy csipetnyi Provence-i fűszerkeverék, 1 ek. vaj, 3-4 ek. olaj
- a zöldséghez: 1 kötés (5-6 db) újmurok (sárgarépa), 3 szál újhagyma, 1 szál újfokhagyma, 3 nagy gomba, 1 ek. vaj, 2-3 ek. olaj
- a körethez: 80 dkg apróbb szemű, héjában főtt újkrumpli, só
A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és megszórjuk a fűszerekkel. Félretesszük, és ha van időnk, hagyjuk állni egy ideig. A raguhoz a répákat megsikáljuk és 2-3 cm-es karikákra szabdaljuk. A vajat az olajjal felhevítjük és rádobjuk a répakarikákat. Pár percig dinszteljük, majd hozzátesszük a szintén akkorára karikázott újhagymát, az újfokhagymát és a nagyobb darabokra vágott gombát. 5-6 percig pároljuk őket együtt, majd egy tűzálló tál aljára terítjük.
Egy serpenyőben felhevítjük a húsnak való vajat és olajat és ezen a húsokat mindkét felükön hirtelen megpirítjuk. Ezután ráhelyezzk a zöldségragura, mindegyikre egy-egy szelet mozzarellát teszünk és forró sütőbe toljuk. Nem kell sokáig sütni, csak néhány percig, tulajdonképpen addig, amíg a mozzarella szépen ráolvad. Vagy, ha úgy tűnik, hogy több időre van szükség, akkor a mozzarellát nem kell rárakni az elején, csak valamivel később.
A körethez a főtt krumplit meghámozzuk és egészben hagyva, átforgatjuk-forrósítjuk azon a zsiradékon, ami a hús sütésétől visszamaradt. Megszórjuk sóval és már tálalhatunk is. Friss, uborka-paradicsom-hagymasalátát kínálunk mellé. Jó étvágyat!
Borjúszűz helyett disznóból is elkészíthető. Krumpli nélkül pedig ideális húsnapi étel.
EK - 2018/6
Nagyon guszta, isteni lehet
VálaszTörlésNagyon finom lehet, könnyed ételnek tűnik,de biztos laktató. Igazi finom nyári ebéd, én innék hozzá egy pohár jól behűtött fehérbort....hm...nagyon jó lehet.
VálaszTörlésMindig élmény elkalandozni a konyhádban :) Nagyon finom lehet :)
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek!:)
VálaszTörlésElnézést, hogy rövid vagyok, de bele vagyok fulladva a munkákba.