2010. augusztus 1., vasárnap

VKF! XXXVI. - Krumplimuszaka

Úgy érzem, nem lett volna illendő, hogy éppen a saját magam által meghirdetett VKF!-fordulón ne vegyek részt! És, ha már nevezek, gondoltam, mindenképpen valami ittenivel kellene beszállnom a nagy közös fazék tartalmába! Csakhogy, ami jellegzetesen erdélyi vagy román, az már szinte mind fenn van a blogomon, legalábbis nem sok új dolog jutott eszembe.

Aztán mégis: valami rejtett zugból előbukkant egy régi emlék: a menzán sokszor ettem és főleg nagyon szerettem a krumplimuszakát. Általában vacsorára adták, és én mindig örültem neki. Hogy ez mennyire román étel, nem tudom, de az tény, hogy erdélyi magyaroknál még sohsem láttam készíteni ezt a fogást. A muszaka, tudtommal, görög eredetű, de az padlizsánnal készül. Aztán valahol olvastam arról, hogy a bolgároknak is van egy muszakájuk, ami viszont darált hússal és krumplival készül. Hogy pontosan így-e, ahogy én csináltam, nem tudom, de fruskakori emlékeimet felelevenítve és néhány román blog muszakareceptjeit áttanulmányozva, megszületett a magam változata. Hogy román vagy bolgár, mellékes: de az tény, hogy finom és laktató. Amit legközelebb változtatnék rajta az az, hogy soványabb disznóhúsból készíteném, sőt, megkockáztatnám a darált csirkét is, és inkább vegyítenék bele néhány szalonnakockát.


Krumplimuszaka

Hozzávalók: 0,5 kg darálthús, 8-10 db közepes krumpli, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 dl paradicsomlé (vagy 1 érett paradicsom, esetleg 2 evőkanál paradicsompüré hígítva), fél csokor petrezselyemzöld, só, bors, nagyon pici olaj, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, zsemlemorzsa a szóráshoz.

Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk és felkarikázzuk. Közben pici olajon (tényleg kevés kell, mert a hús még enged, főleg, ha sertésből készül) megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rátesszük a darált húst és kevergetve addig pirítjuk nagy lángon, amíg a hús kifehéredik és szétesik, morzsás lesz. Ekkor rányomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a paradicsomlevet, illetve még kevés vizet, és kb. 10 percig rotyogtatjuk. Belekeverjük az aprított petrezselyemzöldet.
A sütőt beforrósítjuk, egy tűzálló tálat kissé kikenünk és megszórjuk morzsával, az aljára leterítünk egy réteg krumplit (picit fedjék egymást a karikák), eloszlatjuk rajta a darálthús felét, ismét krumplit rétegezünk és rákenjük a maradék húst. A hús tetejére kenjük a tejfölt, erre pedig a reszelt sajtot szórjuk rá. 1 evőkanálnyi morzsával megszórjuka sajtot és a forró sütőbe toljuk kb. 20-25 percre, vagy ameddig a teteje egy picit megpirul. (Végülis túl sok idő nem kell neki, hisz már minden meg van főve előzőleg!)
Tálaláskor még lehet külön tejfölt kínálni hozzá.
Jó étvágyat!

12 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet, igazán guszta

    VálaszTörlés
  2. Ez jól néz ki!
    Lesz majd máskor is ilyen világjáró megmozdulás? Szívesen részt vennék benne.

    VálaszTörlés
  3. Finom, bizony, Bianka!::)

    Ildy, sajnos, azt kell mondanom, nem hiszem. Hacsak egy következő házigazda nem variálja meg úgy a dolgokat, hogy egy másik téma keretében szintén érinteni lehet a különböző népek konyháját!
    Hanem tudod, mit? Most sem kell lemaradnod. A mindenkori VKF!-gazdák nagyon engedékenyek szoktak lenni és elfogadnak 1-2 nap késést. Úgyhogy, ha keddig elkészülsz valamivel, én még mindig szívesen beveszem a játékba! Rajta!:)

    VálaszTörlés
  4. Jé, Edith, képzeld el, az anyósomnál ettem régen ilyet! emlékszem, hogy finom is volt, de efelejtkeztem róla...

    VálaszTörlés
  5. Ez jol hangzik, azert en kiprobalnam a padlizsanos valtozatot!

    VálaszTörlés
  6. A padlizsánt úgysem szeretem, azért nem eszem muszakát, de így már tetszik!

    VálaszTörlés
  7. Krumplis a bolgároknál is :-DDD

    Jéghideg kefírrel tálalják, isteni finom...

    VálaszTörlés
  8. Sőt a törököknek is van muszakájuk ;). Szerintem szuperül választottál ételt a témahirdetésedhez Edith, hiszen ő maga is Világjáró. :)

    VálaszTörlés
  9. Mikor összeraktad, érdemes óvatosan meglocsolni egy tejjel felhigított tejföllel, ami lassan leszivárog a rétegek közt és isteni finom szaftot képez az alján. :)
    Trendo a Gastrodamustól :)

    VálaszTörlés
  10. Köszi, Edith, de az már túl rövid idő. Na nem baj, hátha lesz még ilyen. Addig is szemezgetek az általatok készített finomságokból:)

    VálaszTörlés
  11. Azta, ilyet még nem pipáltam! S nem is ettem! De fogok! Nézd meg utóbbi bejegyzésem ha van annyi időd...

    VálaszTörlés
  12. Hmmm! :))Nagy kedvencem, gyakran készítek hasonlót, nem tudtam hogy ez a neve. (Én csak a magam elképzelése alapján készítettem... a paradicsom nálam kimarad.)

    VálaszTörlés