Úgy érzem, nem lett volna illendő, hogy éppen a saját magam által meghirdetett VKF!-fordulón ne vegyek részt! És, ha már nevezek, gondoltam, mindenképpen valami ittenivel kellene beszállnom a nagy közös fazék tartalmába! Csakhogy, ami jellegzetesen erdélyi vagy román, az már szinte mind fenn van a blogomon, legalábbis nem sok új dolog jutott eszembe.
Aztán mégis: valami rejtett zugból előbukkant egy régi emlék: a menzán sokszor ettem és főleg nagyon szerettem a krumplimuszakát. Általában vacsorára adták, és én mindig örültem neki. Hogy ez mennyire román étel, nem tudom, de az tény, hogy erdélyi magyaroknál még sohsem láttam készíteni ezt a fogást. A muszaka, tudtommal, görög eredetű, de az padlizsánnal készül. Aztán valahol olvastam arról, hogy a bolgároknak is van egy muszakájuk, ami viszont darált hússal és krumplival készül. Hogy pontosan így-e, ahogy én csináltam, nem tudom, de fruskakori emlékeimet felelevenítve és néhány román blog muszakareceptjeit áttanulmányozva, megszületett a magam változata. Hogy román vagy bolgár, mellékes: de az tény, hogy finom és laktató. Amit legközelebb változtatnék rajta az az, hogy soványabb disznóhúsból készíteném, sőt, megkockáztatnám a darált csirkét is, és inkább vegyítenék bele néhány szalonnakockát.
Krumplimuszaka
Hozzávalók: 0,5 kg darálthús, 8-10 db közepes krumpli, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 dl paradicsomlé (vagy 1 érett paradicsom, esetleg 2 evőkanál paradicsompüré hígítva), fél csokor petrezselyemzöld, só, bors, nagyon pici olaj, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, zsemlemorzsa a szóráshoz.
Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk és felkarikázzuk. Közben pici olajon (tényleg kevés kell, mert a hús még enged, főleg, ha sertésből készül) megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rátesszük a darált húst és kevergetve addig pirítjuk nagy lángon, amíg a hús kifehéredik és szétesik, morzsás lesz. Ekkor rányomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a paradicsomlevet, illetve még kevés vizet, és kb. 10 percig rotyogtatjuk. Belekeverjük az aprított petrezselyemzöldet.
A sütőt beforrósítjuk, egy tűzálló tálat kissé kikenünk és megszórjuk morzsával, az aljára leterítünk egy réteg krumplit (picit fedjék egymást a karikák), eloszlatjuk rajta a darálthús felét, ismét krumplit rétegezünk és rákenjük a maradék húst. A hús tetejére kenjük a tejfölt, erre pedig a reszelt sajtot szórjuk rá. 1 evőkanálnyi morzsával megszórjuka sajtot és a forró sütőbe toljuk kb. 20-25 percre, vagy ameddig a teteje egy picit megpirul. (Végülis túl sok idő nem kell neki, hisz már minden meg van főve előzőleg!)
Tálaláskor még lehet külön tejfölt kínálni hozzá.
Jó étvágyat!
Nagyon finom lehet, igazán guszta
VálaszTörlésEz jól néz ki!
VálaszTörlésLesz majd máskor is ilyen világjáró megmozdulás? Szívesen részt vennék benne.
Finom, bizony, Bianka!::)
VálaszTörlésIldy, sajnos, azt kell mondanom, nem hiszem. Hacsak egy következő házigazda nem variálja meg úgy a dolgokat, hogy egy másik téma keretében szintén érinteni lehet a különböző népek konyháját!
Hanem tudod, mit? Most sem kell lemaradnod. A mindenkori VKF!-gazdák nagyon engedékenyek szoktak lenni és elfogadnak 1-2 nap késést. Úgyhogy, ha keddig elkészülsz valamivel, én még mindig szívesen beveszem a játékba! Rajta!:)
Jé, Edith, képzeld el, az anyósomnál ettem régen ilyet! emlékszem, hogy finom is volt, de efelejtkeztem róla...
VálaszTörlésEz jol hangzik, azert en kiprobalnam a padlizsanos valtozatot!
VálaszTörlésA padlizsánt úgysem szeretem, azért nem eszem muszakát, de így már tetszik!
VálaszTörlésKrumplis a bolgároknál is :-DDD
VálaszTörlésJéghideg kefírrel tálalják, isteni finom...
Sőt a törököknek is van muszakájuk ;). Szerintem szuperül választottál ételt a témahirdetésedhez Edith, hiszen ő maga is Világjáró. :)
VálaszTörlésMikor összeraktad, érdemes óvatosan meglocsolni egy tejjel felhigított tejföllel, ami lassan leszivárog a rétegek közt és isteni finom szaftot képez az alján. :)
VálaszTörlésTrendo a Gastrodamustól :)
Köszi, Edith, de az már túl rövid idő. Na nem baj, hátha lesz még ilyen. Addig is szemezgetek az általatok készített finomságokból:)
VálaszTörlésAzta, ilyet még nem pipáltam! S nem is ettem! De fogok! Nézd meg utóbbi bejegyzésem ha van annyi időd...
VálaszTörlésHmmm! :))Nagy kedvencem, gyakran készítek hasonlót, nem tudtam hogy ez a neve. (Én csak a magam elképzelése alapján készítettem... a paradicsom nálam kimarad.)
VálaszTörlés