2010. június 28., hétfő

VKF! XXXVI. - Világjáró fazék


Elutaztam a hétvégén. Nem messze, csak ahajt (tőlem kb. 200 km), Dévára, ahol most már végre személyesen is megismerkedtem jópár erdélyi gasztrobloggerrel, egy gyönyörű hétvégét töltve együtt. (Részletek és beszámoló később.)

Csak mi voltunk, "itteniek", mégis hihetetlen és csodálatos volt azt tapasztalni, hogy mennyire másképp főzünk, beszélünk, nevezünk meg dolgokat az ország különböző részein élve. Mert nem volt egyértelmű mindenkinek, hogy a lapító, az a vágódeszka, és örömmel fedeztük fel, hogy a finom váradi hagymasaláta nem más, mint amit mifelénk hagymatokánynak hívunk.:)

Igaza volt Alíznak, amikor azt írta: egyet se búsuljak a téma miatt, mert olyan helyre megyünk, ahol nemhogy a földön hever, hanem egyesen vadon terem. És tényleg, ottlétünk alatt számtalan jobbnál-jobb témaötlet merült fel bennem, szabályosan a bőség zavarával küszködtem, amikor döntenem kellett. Végül a bevezetőben említett pár mondat volt a döntő: nagyon különbözőek vagyunk, mi, ugyanazon nemzethez tartozóak, egy országon belül is, hát még ha országhatárok választanak el, más népekkel, nemzetekkel érintkezünk, élünk egymás mellett!

Erdélyben a magyarok sorsa, élete, történelme, tehát egyértelmű, hogy a konyhája is elválaszthatatlan a románokétól, a szászokétól, vagy akár a cigányok konyhájától, sok ételre nehéz ráfogni, hogy egyik vagy másik nemzet készítette először. A románok is éppúgy készítik, eszik a csirkepaprikást, mint ahogyan mi is átvettük a túrós puliszkát tőlük! És ezek csak apró példák a rengeteg közül.

Ezért arra gondoltam, hogy fogok egy hatalmas fazekat és postázom: világkörüli útra indítom, aki pedig úgy érzi, hogy hozzá is elérkezett, "beledob" egy finom fogást. Egy olyan ételt, ami egy nép, egy nemzet konyháját tükrözi, annak jegyeit viseli magán, annak jellegzetes alapanyagait tartalmazza. Egy olyan ételt, ami hagyományos Franciaországban vagy Olaszországban, Thaiföldön vagy Örményországban, netán valamelyik országnak csupán egyetlen vidékén készítik. Természetesen, ide tartozhatnak a magyar konyha hagyományos fogásai is.

Nem kell ottélőnek lenni ahhoz, hogy asztalunkra varázsoljuk egy-egy számunkra idegen, de talán érdekes, izgalmas nemzet főztjét, csupán egy kis kíváncsiságra, kísérletező kedvre-készségre, esetleg náhány különlegesebb hozzávalóra van szükség, és máris világkörüli utat tehetünk meg anélkül, hogy felkeltünk volna az étkezőasztal mellől.

Fotó INNEN.

VILÁGJÁRÓ FAZÉK
Erre hívlak Benneteket! Dobjátok bele a világjáró fazékba azokat a más népektől átvett ételeket, amiket szívesen szoktatok megfőzni, fogyasztani, netán még sosem volt alkalmatok elkészíteni, de mindig is birizgálta a fantáziátokat, hogy milyen lehet! Jöhet bármilyen étel: hideg, meleg; leves, főétel, desszert vagy ital; húsos vagy hús nélküli, halas vagy tengeri herkentyűs, hagyományos vagy reform, szóval, bármi, ami eszetekbe jut, amit ismertek, amit - talán éppen ezen kiírás miatt - kipróbáltok. Egyetlen plusz kérésem lenne: minden recepthez írjátok oda, melyik nép, nemzet konyhájából származik, és, ha van kedvetek (de csakis akkor), egy kis történetet arról, hogy hogyan, miért, mikor stb..., avagy, szintén bármi, ami az étellel kapcsolatos, legyen akár fontos, hasznos tudnivaló, akár személyes tapasztalat, élmény. Annyit azért még hozzátennék, hogy tekintve, hogy éppen nyár közepét éljük, próbáljátok meg a szezonzöldségeket és -gyümölcsöket szerepeltetni inkább (azért nem törvényszerűen), bár ez, gondolom, egyértelmű lett volna akkor is, ha nem szólok előre.
És szintén a nyárra, szabadságokra, nyaralásokra való tekintettel, picivel távolabbi határidőt határoztam meg a beküldésre: arra kérlek, hogy a július 31.-augusztus 1-i hétvégén tegyétek közzé a pályaműveket, a bejegyzések linkjeit pedig az edithreceptjei@gmail.com címre küldjétek. Mint mindenki, egy-két napos eltérést előre vagy utólag én is elfogadok, illetve, ha akadnak olyanok, akik nem vezetnek gasztroblogot, de feltétlenül meg szeretnének osztani velünk egy receptet, küldjék el az említett címre és én közzéteszem a blogomon.
Fizetett, kereskedelmi célú blogok, honlapok, cégek kíméljenek, linkjeik úgysem fognak megjelenni az összefoglalóban.

Abban a reményben, hogy mindent elmondtam, ami fontos és szükséges, útjára indítom azt a bizonyos fazekat, és bízom benne, hogy a legtöbbetekhez eljut!!!:)

15 megjegyzés:

Tündér írta...

Sedith!Szeretem ezt a témát amit kiírtál! Köszi! ...igen, jó kis utazás lesz!:)

Dia írta...

Csúúcs! Most járhat ezen Mindennyiónk esze! :-)

Kata írta...

Tök jó!!! gratulálok, nagyon tetszik!

Ottis írta...

Jó téma :-)És remélem ezúttal talán lesz időm részt venni, bár egy nyaralás is lesz időközben..Puszi!

Jutka írta...

Nagyon jó hatással volt rád is a hétvége,remek ötlet. Nagyon szépen leírtad ..jó volt együtt nevetni, meg főzőcskézni :)

Bianka írta...

Nagyon jó téma. Annyi ötletem lenne, aztán mi valósul meg, jövő zenéje :))
Viszont én pont akkor szabin leszek. Hamarabb is közzétehetem? Mondjuk júl. 22-23

lúdanyó írta...

Jó kis téma :) Gratulálok a stafétához!

sedith írta...

Köszi mindenkinek, örülök, hogy tetszik!:)

Bianka, természetesen!:) CSak küldd a linkjét!:)

Gabah írta...

Szuper! Semmi kétség, nevezünk!
:-)

Andici írta...

Nagyon jó! Nagyon tetszik, ahogy bevezetted, remélem sikerül megfelelő receptet találnom rá :)

Anna írta...

Tudtam én, hogy kitalálsz vmi okosat!
Sose írtam VKF-re. De ettől a témától beindult az agyam. Sokmindent főzök amiket Angliában eszegettünk ottani éveink alatt. (csak lenne fényképezőgépünk...)

Kiskukta írta...

Jó a téma, van min gondolkodni...

Chef Viki írta...

Királyság :-)

Gratulálok! Nagyon klassz kis utazás elé nézünk :-)

duende írta...

Fantasztikus! Nagyon örülök neki, azért is, mert anno két téma között vaciláltam: az egyik ez volt, a másik az Aphrodité. Örülök, hogy hasonlóan jár az agyunk, nagyon jó kis téma ez!
Kár hogy az összes zalai ételt ellőttem már... no de kutatok még! :)

Thrini írta...

Nagyon ötletes, jól kitaláltad!
Gratulálok hozzá! :)

Related Posts with Thumbnails

2010. június 28., hétfő

VKF! XXXVI. - Világjáró fazék


Elutaztam a hétvégén. Nem messze, csak ahajt (tőlem kb. 200 km), Dévára, ahol most már végre személyesen is megismerkedtem jópár erdélyi gasztrobloggerrel, egy gyönyörű hétvégét töltve együtt. (Részletek és beszámoló később.)

Csak mi voltunk, "itteniek", mégis hihetetlen és csodálatos volt azt tapasztalni, hogy mennyire másképp főzünk, beszélünk, nevezünk meg dolgokat az ország különböző részein élve. Mert nem volt egyértelmű mindenkinek, hogy a lapító, az a vágódeszka, és örömmel fedeztük fel, hogy a finom váradi hagymasaláta nem más, mint amit mifelénk hagymatokánynak hívunk.:)

Igaza volt Alíznak, amikor azt írta: egyet se búsuljak a téma miatt, mert olyan helyre megyünk, ahol nemhogy a földön hever, hanem egyesen vadon terem. És tényleg, ottlétünk alatt számtalan jobbnál-jobb témaötlet merült fel bennem, szabályosan a bőség zavarával küszködtem, amikor döntenem kellett. Végül a bevezetőben említett pár mondat volt a döntő: nagyon különbözőek vagyunk, mi, ugyanazon nemzethez tartozóak, egy országon belül is, hát még ha országhatárok választanak el, más népekkel, nemzetekkel érintkezünk, élünk egymás mellett!

Erdélyben a magyarok sorsa, élete, történelme, tehát egyértelmű, hogy a konyhája is elválaszthatatlan a románokétól, a szászokétól, vagy akár a cigányok konyhájától, sok ételre nehéz ráfogni, hogy egyik vagy másik nemzet készítette először. A románok is éppúgy készítik, eszik a csirkepaprikást, mint ahogyan mi is átvettük a túrós puliszkát tőlük! És ezek csak apró példák a rengeteg közül.

Ezért arra gondoltam, hogy fogok egy hatalmas fazekat és postázom: világkörüli útra indítom, aki pedig úgy érzi, hogy hozzá is elérkezett, "beledob" egy finom fogást. Egy olyan ételt, ami egy nép, egy nemzet konyháját tükrözi, annak jegyeit viseli magán, annak jellegzetes alapanyagait tartalmazza. Egy olyan ételt, ami hagyományos Franciaországban vagy Olaszországban, Thaiföldön vagy Örményországban, netán valamelyik országnak csupán egyetlen vidékén készítik. Természetesen, ide tartozhatnak a magyar konyha hagyományos fogásai is.

Nem kell ottélőnek lenni ahhoz, hogy asztalunkra varázsoljuk egy-egy számunkra idegen, de talán érdekes, izgalmas nemzet főztjét, csupán egy kis kíváncsiságra, kísérletező kedvre-készségre, esetleg náhány különlegesebb hozzávalóra van szükség, és máris világkörüli utat tehetünk meg anélkül, hogy felkeltünk volna az étkezőasztal mellől.

Fotó INNEN.

VILÁGJÁRÓ FAZÉK
Erre hívlak Benneteket! Dobjátok bele a világjáró fazékba azokat a más népektől átvett ételeket, amiket szívesen szoktatok megfőzni, fogyasztani, netán még sosem volt alkalmatok elkészíteni, de mindig is birizgálta a fantáziátokat, hogy milyen lehet! Jöhet bármilyen étel: hideg, meleg; leves, főétel, desszert vagy ital; húsos vagy hús nélküli, halas vagy tengeri herkentyűs, hagyományos vagy reform, szóval, bármi, ami eszetekbe jut, amit ismertek, amit - talán éppen ezen kiírás miatt - kipróbáltok. Egyetlen plusz kérésem lenne: minden recepthez írjátok oda, melyik nép, nemzet konyhájából származik, és, ha van kedvetek (de csakis akkor), egy kis történetet arról, hogy hogyan, miért, mikor stb..., avagy, szintén bármi, ami az étellel kapcsolatos, legyen akár fontos, hasznos tudnivaló, akár személyes tapasztalat, élmény. Annyit azért még hozzátennék, hogy tekintve, hogy éppen nyár közepét éljük, próbáljátok meg a szezonzöldségeket és -gyümölcsöket szerepeltetni inkább (azért nem törvényszerűen), bár ez, gondolom, egyértelmű lett volna akkor is, ha nem szólok előre.
És szintén a nyárra, szabadságokra, nyaralásokra való tekintettel, picivel távolabbi határidőt határoztam meg a beküldésre: arra kérlek, hogy a július 31.-augusztus 1-i hétvégén tegyétek közzé a pályaműveket, a bejegyzések linkjeit pedig az edithreceptjei@gmail.com címre küldjétek. Mint mindenki, egy-két napos eltérést előre vagy utólag én is elfogadok, illetve, ha akadnak olyanok, akik nem vezetnek gasztroblogot, de feltétlenül meg szeretnének osztani velünk egy receptet, küldjék el az említett címre és én közzéteszem a blogomon.
Fizetett, kereskedelmi célú blogok, honlapok, cégek kíméljenek, linkjeik úgysem fognak megjelenni az összefoglalóban.

Abban a reményben, hogy mindent elmondtam, ami fontos és szükséges, útjára indítom azt a bizonyos fazekat, és bízom benne, hogy a legtöbbetekhez eljut!!!:)

15 megjegyzés:

Tündér írta...

Sedith!Szeretem ezt a témát amit kiírtál! Köszi! ...igen, jó kis utazás lesz!:)

Dia írta...

Csúúcs! Most járhat ezen Mindennyiónk esze! :-)

Kata írta...

Tök jó!!! gratulálok, nagyon tetszik!

Ottis írta...

Jó téma :-)És remélem ezúttal talán lesz időm részt venni, bár egy nyaralás is lesz időközben..Puszi!

Jutka írta...

Nagyon jó hatással volt rád is a hétvége,remek ötlet. Nagyon szépen leírtad ..jó volt együtt nevetni, meg főzőcskézni :)

Bianka írta...

Nagyon jó téma. Annyi ötletem lenne, aztán mi valósul meg, jövő zenéje :))
Viszont én pont akkor szabin leszek. Hamarabb is közzétehetem? Mondjuk júl. 22-23

lúdanyó írta...

Jó kis téma :) Gratulálok a stafétához!

sedith írta...

Köszi mindenkinek, örülök, hogy tetszik!:)

Bianka, természetesen!:) CSak küldd a linkjét!:)

Gabah írta...

Szuper! Semmi kétség, nevezünk!
:-)

Andici írta...

Nagyon jó! Nagyon tetszik, ahogy bevezetted, remélem sikerül megfelelő receptet találnom rá :)

Anna írta...

Tudtam én, hogy kitalálsz vmi okosat!
Sose írtam VKF-re. De ettől a témától beindult az agyam. Sokmindent főzök amiket Angliában eszegettünk ottani éveink alatt. (csak lenne fényképezőgépünk...)

Kiskukta írta...

Jó a téma, van min gondolkodni...

Chef Viki írta...

Királyság :-)

Gratulálok! Nagyon klassz kis utazás elé nézünk :-)

duende írta...

Fantasztikus! Nagyon örülök neki, azért is, mert anno két téma között vaciláltam: az egyik ez volt, a másik az Aphrodité. Örülök, hogy hasonlóan jár az agyunk, nagyon jó kis téma ez!
Kár hogy az összes zalai ételt ellőttem már... no de kutatok még! :)

Thrini írta...

Nagyon ötletes, jól kitaláltad!
Gratulálok hozzá! :)