2010. október 17., vasárnap

Sóágyon sült ponty



Hiába tele a fagyasztó hallal, méghozzá csukával, ami az egyik legfinomabb húsú ragadozóhal, a férjem nagyon rajtafelejtette szemét egy gyönyörű ... derékon. Méghozzá ponytderékon. És jó árban is volt, sőt! Így megvettük, hogy megkóstoljuk a pontyot is. És, végre, felavathattam a filézőkésemet is, amit tavasszal vettem. (eddig nem került kezem ügyébe olyan hal, amit érdemes lett volna kifilézni.)

A pontyderék, amit vettünk, kb. 1,5 kg volt, összesen 16 szelet lett belőle, és egy adag még vár a fagyasztóban. Nagyon finom volt, és néhány kis csonttól eltekintve, ami bennemaradt a gerinc melletti részben,( és amit nem tudtam kihúzni belőle még nyersen, mert a férjem fogószerszámai a garázsban voltak), egyetlen apró szálka sem keserítette meg az életünket.

A lehető legegyszerűbben készült: sóágyon. Jobbanmondva: sótéglán. A filéket gazdagon megszórtam borssal (a gyerekekét nem) és a férjem a jól felforrósított sótéglákra helyezte őket. Kitartóan őrködött is fölöttük, fordítgatta őket, de kb. 10 perc alatt el is készültek. Addig én kevés vajon kb. 40 dkg mexikói keveréket pároltam puhára pici sóval ízesítve. Végül citrommal tálaltuk.

EK - 2010/11

6 megjegyzés:

  1. Ez aztán fenséges recept! :)
    Elfogadnám mára, vasárnapi ebédre :)

    VálaszTörlés
  2. Juj azt hiszem most szívesen megenném, nagyon guszta

    VálaszTörlés
  3. Hűha! Mnyam!
    Ki lehet "csonttalanra" filézni a pontyot? Én is megtanulnám...

    (Én viszont biztos nem vettem volna pontyot, ha csuka(!) van a fagyasztómban. :-P)

    VálaszTörlés
  4. En nagyon elvezem a te halas receptjeid!Azt hiszem meg sehol sem lattam ilyen kivanatosan elkeszitve!

    VálaszTörlés
  5. Remekül hangzik! Már elő is vettem a pontyot a mélyhűtőből. Ma ez lesz az ebéd, köszönöm :)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Névtelen, remélem, finom volt, és ízlett! :) Majd számolj be a végeredményről! :) Másféle halat is lehet így sütni.

    VálaszTörlés