2010. október 28., csütörtök

Pulykagombócok petrezselymes krumplival és tejszínes tengeri herkentyűkkel

Gyors, egyszerű ebédet "dobtam össze" az elmúlt vasárnapon: zöldséglevest, aminek a csirkegombócok adták meg az "ízét", másodiknak pedig pulykagombóc volt petrezselymes krumplival és tejszínes tengeri herkentyűkkel.
A zöldséglevesbe sárgarépát, petrezselyemgyökeret, egy picike zellert, zöldborsót és vékonylaskát, azaz cérnametéltet főztem, illetve a levesben főztem meg a pulykagombócokat is.

EK - 2010/12


Pulykagombócok petrezselymes krumplival és tejszínes tengeri herkentyűkkel

Hozzávalók: a gombócokhoz: kb. 60 dkg darált pulykahús, só, bors, szárított bazsalikom; a krumplihoz: kb. 80 dkg aprószemű krumpli, 1 csokor petrezselyemzöld, só, olívaolaj; a mártáshoz: kb. 20 dkg tenger gyümölcsei vegyesen (koktélrák, mini-polip, mini-kagyló, surimi, mini-tintahal stb.), 2 nagy cikk fokhagyma, 2 dl tejszín, só, bors, ízlés szerint citromlé.
Elkészítése:
A pulykahúst  sózzuk, borsozzuk és bazsalikommal fűszerezzük. Belefőzzük bármilyen levesbe, vagy egyszerűen, enyhén sós vízben pároljuk puhára, amiből aztán bármilyen leves készíthető. Végül szűrőkanállal kiszedjük és melegen tartjuk. A mártáshoz a fokhagymát feldaraboljuk, kevés olajon megdinszteljük, majd rádobjuk a tenger gyümölcseit. Saját levében pároljuk, amíg a leve el nem fő, majd felöntjük a tejszínnel és addig főzzük tovább, amíg kissé besűrűsödik (4-5 perc). Közben a krumplit jól megmossuk, sós vízben héjában megfőzzük és meghámozzuk. A petrezselyemzöldet felaprítjuk, kevés olívaolajon néhány másodpercig fonnyasztjuk, majd beleforgatjuk a meghámozott krumplit. Ízlés szerint sózzuk és citromlével tesszük pikánssá. A gombócokat csirkéből is készíthetjük.

EK - 2010/12

Tálalhatjuk is. Jó étvágyat!

2 megjegyzés: