2010. november 6., szombat
Csirkefalatok különleges körettel
Néha előfordul velem, hogy furcsa dolgokat párosítok az ételekben. Általában az történik, hogy van itthon ez is, az is, de mindenből csak annyi, hogy magában semmire sem elég. Így született pl. a nokedlis-franciasalátás omlettem is, de a sort elég hosszasan folytathatnám.
Így történt hétfőn este is, miután hazajöttünk Édesanyáméktól. Hoztam két csirkemellet, amit nagyon jó árban kaptam egyik régeni üzletben, és hoztam almát meg céklát, ezt már Édesanyámtól. Itthon meg volt még néhány birsalma. Rögtön összekombináltam mindent. :) Azért bevallom, a csirkefalatokkal kissé melléfogtam. Akkoriban láttam egy blogon (ha megtalálom, belinkelem) a sült csirkemellfalatokat és én is lepirítottam falatkáimat, de nekünk így nem igazán ízlett: túl száraz volt. Legközelebb meghagyom puhának, zamatosnak. De ettől eltekintve az ízek nagyon jól harmonizáltak, és bár férjecském nem rajongott túlzottan a köretért, magamnak és a lányoknak biztos fogom még készíteni!
Csirkefalatok tejszínes zöldség-gyümölccsel
Hozzávalók: 1 kicsontozott csirkemell, 1 közepes cékla, 1 birsalma, 2 alma, olaj, vaj, 1-1,5 dl tejszín, kb. 1 dl bor, só, bors, fahéj, pici cukor
Elkészítése: A csirkemellet falatnyi darabokra vágjuk, megszórjuk sóval és borssal, és amíg a köretet előkészítjük, félretesszük. A céklát meghámozzuk, kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk és kevés olajon elkezdjük pirítani. 2-3 perc után a lángot lehúzzuk, enyhén megsózzuk, az edényt lefedjük és néha kavargatva tovább pároljuk. Közben a birsalmát és az almát meghámozzuk és a céklánál valamivel nagyobb darabokra vágjuk. Amikor a cékla zsírjára sült, rászórunk kb. 1 evőkanálnyi cukrot és hagyjuk karamellizálódni. Rádobjuk a birsalmakockákat, felöntjük a borral és tovább pároljuk. Néhány perc múlva mehet hozzá az alma is. Ha elfő a leve, pótolható további borral vagy vízzel. Amikor az alma is puha, szórunk rá kevés borsot és fahéjat, felöntjük a tejszínnel és beforraljuk. Ha szükséges, tovább ízesítjük sóval, cukorral, fahéjjal, és ha a gyümölcsök nem lettek volna elég savanyúak, kevés citromlével. Amíg a köret készül, felhevítünk kevés olajat meg vajat és a csirkedarabokat nagy lángon, fehéredésig pirítjuk rajta. Ezután mérsékeljük a tüzet és lefedve, még néhány percig pároljuk.Aki szereti, szép pirosra is piríthatja, de vigyázat, mert a csirkemell könnyen kiszárad!
KAL - 2012
Szia!
VálaszTörlésOlvasgattam a blogodban, s találtam is jó néhány receptet, amit tuti ki fogok próbálni, kedvencekbe tettem.:)
Viszont, nem tudom ki hogy van vele, én nagyon nehezen tudom olvasni ezen a sötétszürke alapon, sötétlila betűket...:( Kijelöltem úgy sikerült, meg tudom, olvasni sem kell... ez csak egy észrevételezés, semmi jelentősége...
Minden jót Neked!
Lobelin, köszi az észrevételt, de nem értem. Nálam az alap fehér, nagyon jól látható minden. Különben a szürke az egyetlen olyan "szín", amit szinte semmiben sem szeretek, tehát biztos, hogy a blogomban sem használnám nagy felületen.
VálaszTörlésEddig senki más nem jelezte, hogy gondja lenne a blogom olvasásával, de azért utánajárok a dolognak. Még egyszer köszönöm!:)
Igazán finom
VálaszTörlésKedves Lobelin! Mint írtam, utánajárok a dolognak. Az eredmény pedig az: hogy a blogomban a bejegyzések alatt a háttér FEHÉR.
VálaszTörlésAzért köszönöm az észrevételedet, mert a "kutatásból" sok minden más is kiderült.:)
Nagyon jó párosítás, én gyakran készítek hasonló köretet a csirke mellé.
VálaszTörlésCéklával viszont még nem próbáltam, köszönöm az ötletet! :))