Nem is tagadhatom, hogy a sütőtökös változat ötletét tulajdonképpen Gizinek köszönhetem, mert nála láttam aznap a zelleres-almás röszti fotóját. És este, amikor kapartam ki a sütőtök belét, hogy a többit odategyem sülni, leesett a tantusz: mi lenne, ha pityókásrántottát sütnék vacsorára és sütőtököt is reszelnék bele. No, de van szárzellerem, úgyhogy az is mehetne nyugodtan! Az almát ezúttal kihagyom- gondoltam - elég lesz egyszerre egy (két) új dolog benne! Így aztán egy jókora darabot megmentettem a lerben (sütőben) sülés elől. Mondhatom: nagyon ízletes fasírtocskák születtek, mert végül inkább mini adagokban sütöttem meg a masszát, a lepényszerűt meghagyom Édesanyámnak. :)
Sütőtökös-zelleres "pityókásrántotta"
Hozzávalók: 1 jókora szelet sütőtök, 2 zellerszár, 3-4 közepes krumpli, 2 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 tojás, 2 evőkanál prézli (én réteslisztet használtam, mert nem volt morzsám), só, bors, zellerzöld vagy petrezselyemzöld; olaj a sütéshez
Elkészítése:
A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk, és a zellerszár kivételével, amit vékonyan felszeletelünk, mindent lereszelünk az aprólyukú reszelőn. Hozzáütjük a tojásokat, fűszerezzük ízlés szerint, hozzáadjuk a vágott zöldfűszert és a zsemlemorzsát és jól összedolgozzuk. Olajat forrósítunk, a masszából korongokat formázunk és mindkét oldalukat szép pirosra sütjük. Végül konyhatörlőre szedjük, hogy a fölösleges olajat beigya. Kenyérrel, tejföllel, muzsdéjjal, ketchuppal, de savanyúsággal is finom. Citromos tea is jól illik hozzá.
KAL - 2014.
Update: És mégsem most fedeztem fel a spanyolviaszt: tavaly is készítettem már ilyet: http://edithreceptjei.blogspot.com/2009/11/sutotokos-krumplifasirt.html
Csúcs! Jó ez mindennel:)
VálaszTörlésNagyon finom lehet
VálaszTörlésna, ebből most max a síma mezei sütőtököt. megsütve sütőben.
VálaszTörlésilyen bélzettel ami most van nekem, s amelyik a főtt rizsen kívül nem igazán fogad be más ételt, azt se minden nap....(ezért is vagyok elnémulva saját házam tájékán)