Ez volt a legnagyobbik csuka. Elfogyott. A férjem imádta. Melegen és hidegen is nagyon finom volt. Még van egy kisebb a fagyasztóban és azzal teljesen elfogy. Talán idén is lesz ilyen. Jó lenne...
Csukasült tormás-diós mártással
Hozzávalók: egy kb. 1,5 kg-os konyhakész csuka, só, bors, halfűszer, 7-8 nagyobb gerezd fokhagyma, 1 citrom, kevés olaj; a mártáshoz: 2 szelet barna kenyér, 1 dl tej, 2 dl sűrű tejföl, 1 maréknyi dióbél, 1-2 evőkanál ecetes torma, 1teáskanál mustár, só, citromlé
Elkészítése:
A csukát megmossuk, felitatjuk róla a vizet, majd kb. félcentiméterenként rézsútosan bevagdossuk, azaz beirdaljuk mindkét oldalát. Megszórjuk sóval, borssal és halfűszerrel, és 1-2 órát hűvös helyen hagyjuk állni. A fokhagymát megtisztítjuk, a gerezdeket két-három darabba hasítjuk, a citromot vékony karikákra vágjuk. Egy tepsit vagy tűzálló edényt kibélelünk sütőpapírral, belehelyezzük a csukát (az esztétikum kedvéért lehetőleg a hasi része kerüljön alul), a fokhagymadarabokat beleszurkáljuk a résekbe, a citromkarikákat pedig végigterítjük a hal gerincén. Meglocsoljuk kevés olajjal, a tepsit lefedjük és kb. 1 órán át forró sütőben sütjük. A mártáshoz a kenyérszeleteket beáztatjuk a tejbe, majd hozzáadva a tejfölt, a diót és a tormát, botmixerrel simára dolgozzuk. Ízesítjük a mustárral, sóval és ízlés szerint citromlével. A halhúsból ügyes szeleteket szedünk egy villa és egy kanál segítségével, melléteszünk néhány evőkanálnyi szószt és citromkarikával díszítjük. Zöld saláta is jól illik mellé.
(A színes tojások nem véletlenül kerültek mellé. Húsvétra "gondolkodtam" vele.:))
TAV. BŐS. - 2011.
(A színes tojások nem véletlenül kerültek mellé. Húsvétra "gondolkodtam" vele.:))
TAV. BŐS. - 2011.
Jöhet ebédre:)
VálaszTörlésEz nagyon kedvemre való lenne
VálaszTörlésEdit ez valami fenséges lehet,habár még nem ettem csukát,de szívesen megkóstolnám:-)
VálaszTörlésNagyon guszta!Látom dolgozol a projekten:)
VálaszTörlésKöszönöm, lányok! Örülök, hogy ízlene!:)
VálaszTörlésDitta, kicsit elkéstél, már csak 1 csukánk van nekünk is. :)
Edó, pláne Elődnek guszta, ugye? :D
Ja, projektelek, bizony, bár ez csak úgy véletlenül készült, és amikor fotóztam, gondoltam, "dobjak oda" két pirostojást is. :)
Edith, és nem volt száraz a csuka húsa? én évekkel ezelőtt diszkvalifikáltam eme fajta szegény halat, mert 2x is száraz lett, olyan nyögvenyelős..
VálaszTörlésKata, nem, egyáltalán, sőt, mondta a férjem, hogy milyen finom! Ő másnap is evett belőle és hidegen meg újramelegítve is ízlett neki.
VálaszTörlésMondjuk, tény, hogy nem volt egy széteső, nyálkás húsa, de száraz, nyögvenyelős sem.:)