2011. március 5., szombat

Szalagos fánk


Ahhoz képest, hogy a tavalyi farsang alatt sütöttem fánkot életemben másodszor, idén lassan fánkszakértővé lépek elő. Múlt vasárnap sütöttem egy adagot, de csak azért, hogy majd ne élesben süssem először, amikor nagyobbik lányom farsangi ünnepségére kell vinnem. Majd megsütöttem a farsangra kedden, és egy harmadik adagot tegnap reggel varázsoltam elő a kisebbik lányom ovis farsangjára. Az eredmény kitűnő volt. Legalábbis, ilyen finom fánkot még sosem ettem, főleg nem a saját kezem alól kikerülve.
A recept új volt, azaz nem az eddigi receptemet követtem, hanem kicsit szétnéztem blogger-körökben a tökéletes szalagos fánk után kutatva. Jártam Mohánál, Yasmine-nál, Wise Ladynél, végül pedig megalkottam a saját magam fánkreceptjét, ami természetesen, nem sokban tér el a megnézettektől, de mégis valamivel másabb. Számomra lényeges különbség volt, hogy idén nem kézzel dagasztottam, hanem a kenyérsütőgéppel. Talán ez is hozzájárult a sikerhez, lehet, hogy eddig nem volt rendesen megdagasztva a tésztám, azért nem voltam maradéktalanul elégedett a végeredménnyel.

Tulajdonképpen két receptet hoztam ki, az egyiket száraz élesztővel, a másikat frissel. Mert először nagyobb adagot kellett sütnöm, és azt friss élesztővel sütöttem. Ez így alakult:

Szalagos fánk I: - EK - 2012/2

75 dkg fehérliszt
42 g friss élesztő
1,5 teáskanál só
5 evőkanál cukor
9 dkg olaj (igen, dekában:))
2 egész tojás
3 tojássárgája
6 dl tej
3 ml rumaroma
kb. 1 l olaj a sütéshez

Elkészítése: Szemtelen módon, most a gépes változatát írom le, de természetesen, kézzel is lehet dagasztani.

A tej felét meglangyosítjuk, feloldunk benne egy evőkanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Mire a többi hozzávalót kimérjük, az élesztőnk már fel is fut. Ezután a mérlegre pakoljuk a kenyérsütőgép üstjét és a leírt sorrendben belemérjük a hozzávalókat. A végén kerül bele az élesztős és a maradék tej. Kb. félórás dagasztóprogramra kapcsoljuk (vagy ha rövidebb a programunk, kétszer dagasztatjuk - ezt Wise Ladynél olvastam), majd egy olajjal vékonyan kikent kelesztőtálba borítjuk (mert a gép üstje túl kicsi ehhez az adaghoz), letakarjuk és langyos helyen 1-1,5 órát kelesztjük. Amikor megkelt, olajozott deszkán olajos kézzel kb. 1 cm vastagra nyújtjuk-húzzuk ki és lisztbe mártogatott pohárral vagy fánkszaggatóval kiszúrjuk. a megmaradt részeket szintén összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Könnyű ruhával letakarva még kb. félórát kelesztjük, ezalatt pedig felforrósítjuk az olajat. Nem kell túl forrónak lennie, amikor beletesszük a fánkot, csak éppen pezsegnie kell a széleinél. A megkelt fánkok közepébe az ujjunkkal lyukat nyomunk és az üreges részükkel lefelé tesszük az olajba. Lefedjük a sütőedényt és 1-2 percig sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk a fánkokat és fedő nélkül aranysárgára sütjük a másik felüket is. Papírtörlőre szedjük őket, majd egyenként kirakjuk a deszkára és úgy hagyjuk, amíg ki nem hűlnek teljesen. Fogyasztás előtt megszórjuk porcukorral. Mifelénk nem túl divat a lekvárral evés, de az itthonra készített adagot bizony úgy ettük, és nagyon nem bántuk meg.
És végre, nekem is gyönyörű szalagosak lettek a fánkjaim. Az a két adag, amit az óvodába vittem, talán még szebb is lett, mint ez, amit lefotóztam.

Szalagos fánk II. (kisebb adag): NÚ - 2019/feb.11.

1 1/4 teáskanál, azaz 4 g szárított élesztő
50 dkg fehérliszt
1 teáskanál só
3 csapott evőkanál cukor
3 tojássárgája
6 dkg olaj
3 dl tej
1 citrom reszelt héja

Elkészítése:
A leírt sorrendben a kenyérsütőgép üstjébe pakoljuk a dolgokat, összedagasztatjuk és megkelesztjük. A többi ugyanaz, mint a fenti leírásban.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon szépe lett.
    Én minden kelttésztát a gépben dagasztok:-)

    VálaszTörlés
  2. Szépek lettek a fánkjaid, legközelebb kipróbálom a II. variációt.

    VálaszTörlés
  3. Kepzeld el,iden farsang alatt meg egyszer sem sutottem fankot,valahogy sosem kerult ra sor..pedig anyira szeretjuk.Raadasul mindket gyereknek farsang volt,plusz nalunk is lesz az oviban:))Ha kenyersutoben dagasztok,akkor az elesztot sosem futtatom fel elotte.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm mindenkinek!

    Éva, nem fogod megbánni!:)

    Edó, picit fel akartam gyorsítani a dolgokat, azért futtattam. Száraz élesztővel én sem szoktam.:)
    Akkor rajta, süss majd a ti farsangotokra egy adagot. Én is most így a vége felé vettem rá magam.

    VálaszTörlés
  5. Hehe, keltél már fel hajnalban, hogy fánkot süss farsangi mulatságra? Idén megtettem.
    Amúgy én a friss élesztőt, de a szárazat sem futtatom fel soha ha nem én, hanem gép dagaszt.
    Szépek a fánkocskáid, ezek melyik sorozatból valók?

    Nálunk ma képviselőfánk volt, már szülöm a bejegyzést róluk.

    VálaszTörlés
  6. Igen, Éva, tegnap hajnali háromnegyed ötkor.:D
    A szárazat nem is kell, frissel a gépben nem szoktam, mert nehezebb eltalálni a pontos mennyiséget. Ez meg mindig kéznél van, azaz a szárított.
    Ezek a legelső, próbasorozatból valók. Mint írtam, a másik két adagból talán szebbek is lettek. De örültem, hoyg megsütöttem őket, nemhogy fotózzam is. :)

    VálaszTörlés
  7. Na, akkor üdv a fánkot korán reggel sütők klubjában.
    Vagy tíz napja még írta nekem egy pesti anyuka.
    ajajj...ezek az anyukák.

    VálaszTörlés
  8. Jaj, de szépek! Ennék is 2 darabot, nyomban (nem számít, hogy fél 11 van este)
    Egyébként én is kenyérsütőgépben dagasztok! Szerintem ez nem szégyen!

    VálaszTörlés
  9. Szépek lettek, be tudnék most reggelizni belőlük! :)))) Tölteni próbáltad már?

    Én is mindig kenyérsütőben dagasztatom a fánktésztát (meg a többi keltet is), néha szégyellem is magam érte, hogy ilyen kényelmes lettem. :D

    VálaszTörlés
  10. Edit, gyönyörűek lettek , olyan igaziak!Nagyon ügyes vagy!
    Üdv., Judit.

    VálaszTörlés