2010. február 7., vasárnap

Fánk, azaz pánkó


Eddig életemben kétszer sütöttem fánkot. Először, amikor kipróbáltam ezt a receptet és most. A receptet egy volt babanaplós társamtól kaptam, Evitől, akinél viszont családi hagyománynak számít, nagymamája is eszerint készítette már! Habkönnyű, finom fánkok születnek eredményül. Amiket mifelénk pánkónak szokás nevezni.

Szalagos fánk
Hozzávalók:
1/2 kg liszt, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 pohárka rum (én ezt kihagytam), késhegynyi só, 3,5 dl tej és kb. 1 l olaj a sütéshez

Elkészítés:
Az a legjobb, ha konyhahőmérsékletű alapanyagokból dolgozunk, ki kell venni őket - még az eszközöket is - idejében a hűtőből-kamrából. 2 dl langyos tejben feloldunk 1 ek. porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 3 kanál lisztet hozzákavarva félsűrű kovászt készítünk. Hagyjuk 10-15 percet állni. A többi porcukrot és a tojássárgáját elkavarjuk, majd az érett kovászhoz adjuk. Hozzáöntjük a felolvasztott, langyosra hűtött vajat, a lisztet, beletesszük a sót és a többi langyos tejet. Fakanállal húsz percig verjük, esetleg géppel dagasztjuk. Lágy, kalácsszerű tésztát kell kapnunk. A tetejét liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk és vizespohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Ez után még fél óráig kelesztjük úgy, hogy a kiszaggatott, liszttel enyhén meghintett darabokat letakarjuk. Sütés előtt a tetejét ujjunkkal benyomjuk - ide kerül a lekvár - és lyukkal lefelé bő, forró olajban kezdjük meg egyszerre 3-4 darab sütését. Az olaj hőfokát próbafánkdarabbal teszteljük. Ha túl forró az olaj hirtelen pirul és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos. A sütés kezdetén lehet fedőt is tenni rá mindaddig, míg meg nem fordítottuk. Az átfordítás után a fedő lekerülhet a lábasról. Szürőkanállal szedjük ki, az olajat lecsepegtetjük, majd még forrón megszórjuk vaniliáscukorral vagy porcukorral. Langyosan tálaljuk. A lehullott darabokat újragyúrjuk, újrakelesztve szaggatjuk és utoljára sütjük.
Bevallom, az első adagot kivéve, nem használtam a fedőt. Kipróbáltam, de nem jobb a végeredmény azzal sem, viszont annyit elértem, hogy iszonyatosan kezdett fröcskölni az olaj, amikor belecsöppent a fedőről egy csepp víz. Az első adagot pohárral szaggattam ki, a leeső részek összegyúrása után viszont Nagyobbikom kis virágokat szúrt ki a tésztából, az ezután is leeső tésztát pedig vékonyra nyújtottam és csörögeszerűen felszabdalva sütöttem meg. Fahéjas porcukorral szórtam meg. Nagyon belaktunk belőle.

16 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

nyami :) ma én is sütök fánkot, ha sikerül kiásni magam a hó alól :)

Virág írta...

Nagyon szép! Minnt mindened. .-)
Igazából azért jöttem, hogy utánnanézzek,. a kenyeret tényleg 220 fokon kell-e sütni, mint ahogy Limara írta, mert nem hiszem el, de ha már itt jártam, gondoltam, benézek... De biztos, hogy konyhahőmérsékleten lévő anyagokkal kell itt dolgozni? Az én konyhámban nincs fűtés... :-S :-)

Ja! a parasztblogot láttál már? birtokblog.blogspot.com
kíváncsi vagyok a Te véleményedre is... :-)

szepyke írta...

Jesszusom a fejléced!
Ha ez marad, csak nyálkötővel jöhetek hozzád mostantól.

:)

Gyönyörűűűűűűűűűűűűűűűűűűű!

Tündi Daika írta...

Én is igy készitem a szalagos fánkot! Nagyon szeretjük. Én a lisztet is beszoktam tenni 30 másodpercre a mikorba:) Gratulálok a blogodhoz. Szép vasárnapot!T.

Brigitta írta...

Szia!
Gratulálok a blogodhoz,az a sonka:))!!

Én úgy szoktam a fánkot fedővel sütni,hogy belekötöm egy nagyobb konyharuhába,és egy csepp víz sem kerül az olajba.

Brigitta írta...

Szia!
Gratulálok a blogodhoz,az a sonka:))!!

Én úgy szoktam a fánkot fedővel sütni,hogy belekötöm egy nagyobb konyharuhába,és egy csepp víz sem kerül az olajba.

sedith írta...

Mandy, remélem, sikerült kiásni magad!:)

Virág, megyek, megnézem! Limarának, szerintem mindent elhihetsz!:D

Szepy, hát kösd fel azt a kötőt!:) Amúgy nekem is tetszik, nagyon örültem, hoyg megtaláltam. :)

Tündi, tudod, itt is írta, hoyg meglangyosítani a lisztet, tálat, takarókonyharuhát, de nálam a konyhában alapból melegebb van, mint a lakás többi részében, ezért nem melegítettem külön. Neked is szép napot!

Brigitta, és úgy nem túl macerás? Mert nekem oylan hamar sültek (átsültek) a fánkok, hoyg nem is lett volna időm fedővel babrálni! Tényleg jól néz ki a sonka! Kár, hoyg nem én fotóztam, mert csak egy neten talált, ingyenes sablon.:) (Ha esetleg valaki felelősségre vonna a származását illetően!:D:P)

Brigitta írta...

Csak egy kicsi percig kell a fedő,amíg megemelkedik a tészta.Mondjuk én kis lángon szokom sütni,szerintem az olaj hőfokát a legnehezebb eltalálni,mert ha túl forró a belseje nyers lehet.ha pedig hideg,akkor beszívja az olajat.De amint látom,a fánkoknak kicsit sem hiányzott a fedő.Nyammm!

sedith írta...

Brigitta, éppen ezért csodálkoztam, mert szerintem sem hiányzott. Jól átsültek, bár gyanítom, hogy én valamivel vékonyabbra nyújtottam ki, mint ajánlották és lehet, hoyg ezért. Mindenesetre, a férjem, aki előtte "békétlenkedett", hoyg miért fánk és mért nem csöröge, nagyon elégedett volt a végeredménnyel!:)

Virág írta...

Kösz, hogy megnézted! Még nem teljes, a nyitókép sem ez lesz, és még rengeteg ötletem van! A helyzet az, hogy a képeket egyelőre tolvajlással szereztem, :-$ a paszternákot ha minden igaz pont Tintalevestől... Szánom-bánom, de meg is írom mindjárt. Persze, van saját kép is fent, csak most még túl sok Juliskás... :-D A bejegyzések 98 %-a saját lesz, a képekkel együtt, csak olyan induló demo félének kellettek. Majd menet közben cserélem... Ígérem!

A kenyerem egyébként majdnem odaégett, mert alsó-felső sütésen volt, és nem takartam le. De az információszerzés után még időben kivágtattam...
Puszi!

Virág írta...

Ja, most eddig 149-en néztek be hozzád, és 6an vagyunk online. Remélem, az enyém is ilyen népszerű lesz eccer! :-D Meggazdagodni egyébként nem akarok belőle, csak legalább nullára akarom kihozni apám megszállottságát... És azon gondolkodtam, hová tesszük az 50 gyümölcsfa, meg pl 500 tó paprika és paradicsom termését... :-S

sedith írta...

Virág, semmi baj, ha használod másnak a szövegét vagy fotóját, csak linkeld be. Senki se haragszik meg érte.:) A többit megyek és írom hozzád.

iméon írta...

Kitalálod a gondolataimat! Én még sosem sütöttem fánkot, de mindig volt, aki süssön, és nem maradtunk fánk nélkül a farsangi időszakban. Most azonban nincs, aki süssön. És nagyon megkívántam, de én nem tudok fánkot sütni. Vagyis még nem próbáltam. A kelt tésztám még lehet jól sikerülne, de nem vagyok egy türelmes ember a konyhában, nem tudom hogyan tudnék bánni a kelt tésztával, hogyan rittyentenék belőle szép kerek bucikat. Legutóbb a jól megkelt bukta tésztával küszködtem, mert sehogy sem tudtam nyújtani. Akkor besegített a türelmes férjem. Lehet most is két emberes fánksütésnek nézek elébe? A recept nagyon vonzó, szerintem ki is próbálom a héten. Köszi. Noémi

Natimi írta...

Már napok óta kattog a fejemben egy fánk/pánkó recept.Még én magam sosem sütöttem.De ez a recept tetszik!El is készítem pénteken.Majd beszámolók a blogban róla:))

Nagyon szép a képen és fincsinek tűnik!

Puszillak,
Timi

Andi/cuki írta...

De szép szalagos,gratulálok!:-))

sedith írta...

Noémi, Timi, örülök, hogy kitalálom a gondolataitokat!:) Lássatok hozzá, még tart a farsang, szerintem nem igazán lehet elrontani!

Andi, köszi szépen!:)

2010. február 7., vasárnap

Fánk, azaz pánkó

Bejegyezte: sedith dátum: 5:22

Eddig életemben kétszer sütöttem fánkot. Először, amikor kipróbáltam ezt a receptet és most. A receptet egy volt babanaplós társamtól kaptam, Evitől, akinél viszont családi hagyománynak számít, nagymamája is eszerint készítette már! Habkönnyű, finom fánkok születnek eredményül. Amiket mifelénk pánkónak szokás nevezni.

Szalagos fánk
Hozzávalók:
1/2 kg liszt, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 pohárka rum (én ezt kihagytam), késhegynyi só, 3,5 dl tej és kb. 1 l olaj a sütéshez

Elkészítés:
Az a legjobb, ha konyhahőmérsékletű alapanyagokból dolgozunk, ki kell venni őket - még az eszközöket is - idejében a hűtőből-kamrából. 2 dl langyos tejben feloldunk 1 ek. porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 3 kanál lisztet hozzákavarva félsűrű kovászt készítünk. Hagyjuk 10-15 percet állni. A többi porcukrot és a tojássárgáját elkavarjuk, majd az érett kovászhoz adjuk. Hozzáöntjük a felolvasztott, langyosra hűtött vajat, a lisztet, beletesszük a sót és a többi langyos tejet. Fakanállal húsz percig verjük, esetleg géppel dagasztjuk. Lágy, kalácsszerű tésztát kell kapnunk. A tetejét liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk és vizespohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Ez után még fél óráig kelesztjük úgy, hogy a kiszaggatott, liszttel enyhén meghintett darabokat letakarjuk. Sütés előtt a tetejét ujjunkkal benyomjuk - ide kerül a lekvár - és lyukkal lefelé bő, forró olajban kezdjük meg egyszerre 3-4 darab sütését. Az olaj hőfokát próbafánkdarabbal teszteljük. Ha túl forró az olaj hirtelen pirul és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos. A sütés kezdetén lehet fedőt is tenni rá mindaddig, míg meg nem fordítottuk. Az átfordítás után a fedő lekerülhet a lábasról. Szürőkanállal szedjük ki, az olajat lecsepegtetjük, majd még forrón megszórjuk vaniliáscukorral vagy porcukorral. Langyosan tálaljuk. A lehullott darabokat újragyúrjuk, újrakelesztve szaggatjuk és utoljára sütjük.
Bevallom, az első adagot kivéve, nem használtam a fedőt. Kipróbáltam, de nem jobb a végeredmény azzal sem, viszont annyit elértem, hogy iszonyatosan kezdett fröcskölni az olaj, amikor belecsöppent a fedőről egy csepp víz. Az első adagot pohárral szaggattam ki, a leeső részek összegyúrása után viszont Nagyobbikom kis virágokat szúrt ki a tésztából, az ezután is leeső tésztát pedig vékonyra nyújtottam és csörögeszerűen felszabdalva sütöttem meg. Fahéjas porcukorral szórtam meg. Nagyon belaktunk belőle.

16 megjegyzés on "Fánk, azaz pánkó"

mandy tarragon on 2010. február 7. 9:35 írta...

nyami :) ma én is sütök fánkot, ha sikerül kiásni magam a hó alól :)

Virág on 2010. február 7. 11:46 írta...

Nagyon szép! Minnt mindened. .-)
Igazából azért jöttem, hogy utánnanézzek,. a kenyeret tényleg 220 fokon kell-e sütni, mint ahogy Limara írta, mert nem hiszem el, de ha már itt jártam, gondoltam, benézek... De biztos, hogy konyhahőmérsékleten lévő anyagokkal kell itt dolgozni? Az én konyhámban nincs fűtés... :-S :-)

Ja! a parasztblogot láttál már? birtokblog.blogspot.com
kíváncsi vagyok a Te véleményedre is... :-)

szepyke on 2010. február 7. 12:24 írta...

Jesszusom a fejléced!
Ha ez marad, csak nyálkötővel jöhetek hozzád mostantól.

:)

Gyönyörűűűűűűűűűűűűűűűűűűű!

Tündi Daika on 2010. február 7. 15:04 írta...

Én is igy készitem a szalagos fánkot! Nagyon szeretjük. Én a lisztet is beszoktam tenni 30 másodpercre a mikorba:) Gratulálok a blogodhoz. Szép vasárnapot!T.

Brigitta on 2010. február 7. 16:08 írta...

Szia!
Gratulálok a blogodhoz,az a sonka:))!!

Én úgy szoktam a fánkot fedővel sütni,hogy belekötöm egy nagyobb konyharuhába,és egy csepp víz sem kerül az olajba.

Brigitta on 2010. február 7. 16:08 írta...

Szia!
Gratulálok a blogodhoz,az a sonka:))!!

Én úgy szoktam a fánkot fedővel sütni,hogy belekötöm egy nagyobb konyharuhába,és egy csepp víz sem kerül az olajba.

sedith on 2010. február 7. 16:17 írta...

Mandy, remélem, sikerült kiásni magad!:)

Virág, megyek, megnézem! Limarának, szerintem mindent elhihetsz!:D

Szepy, hát kösd fel azt a kötőt!:) Amúgy nekem is tetszik, nagyon örültem, hoyg megtaláltam. :)

Tündi, tudod, itt is írta, hoyg meglangyosítani a lisztet, tálat, takarókonyharuhát, de nálam a konyhában alapból melegebb van, mint a lakás többi részében, ezért nem melegítettem külön. Neked is szép napot!

Brigitta, és úgy nem túl macerás? Mert nekem oylan hamar sültek (átsültek) a fánkok, hoyg nem is lett volna időm fedővel babrálni! Tényleg jól néz ki a sonka! Kár, hoyg nem én fotóztam, mert csak egy neten talált, ingyenes sablon.:) (Ha esetleg valaki felelősségre vonna a származását illetően!:D:P)

Brigitta on 2010. február 7. 16:28 írta...

Csak egy kicsi percig kell a fedő,amíg megemelkedik a tészta.Mondjuk én kis lángon szokom sütni,szerintem az olaj hőfokát a legnehezebb eltalálni,mert ha túl forró a belseje nyers lehet.ha pedig hideg,akkor beszívja az olajat.De amint látom,a fánkoknak kicsit sem hiányzott a fedő.Nyammm!

sedith on 2010. február 7. 16:32 írta...

Brigitta, éppen ezért csodálkoztam, mert szerintem sem hiányzott. Jól átsültek, bár gyanítom, hogy én valamivel vékonyabbra nyújtottam ki, mint ajánlották és lehet, hoyg ezért. Mindenesetre, a férjem, aki előtte "békétlenkedett", hoyg miért fánk és mért nem csöröge, nagyon elégedett volt a végeredménnyel!:)

Virág on 2010. február 7. 18:47 írta...

Kösz, hogy megnézted! Még nem teljes, a nyitókép sem ez lesz, és még rengeteg ötletem van! A helyzet az, hogy a képeket egyelőre tolvajlással szereztem, :-$ a paszternákot ha minden igaz pont Tintalevestől... Szánom-bánom, de meg is írom mindjárt. Persze, van saját kép is fent, csak most még túl sok Juliskás... :-D A bejegyzések 98 %-a saját lesz, a képekkel együtt, csak olyan induló demo félének kellettek. Majd menet közben cserélem... Ígérem!

A kenyerem egyébként majdnem odaégett, mert alsó-felső sütésen volt, és nem takartam le. De az információszerzés után még időben kivágtattam...
Puszi!

Virág on 2010. február 7. 18:51 írta...

Ja, most eddig 149-en néztek be hozzád, és 6an vagyunk online. Remélem, az enyém is ilyen népszerű lesz eccer! :-D Meggazdagodni egyébként nem akarok belőle, csak legalább nullára akarom kihozni apám megszállottságát... És azon gondolkodtam, hová tesszük az 50 gyümölcsfa, meg pl 500 tó paprika és paradicsom termését... :-S

sedith on 2010. február 7. 19:09 írta...

Virág, semmi baj, ha használod másnak a szövegét vagy fotóját, csak linkeld be. Senki se haragszik meg érte.:) A többit megyek és írom hozzád.

iméon on 2010. február 8. 11:59 írta...

Kitalálod a gondolataimat! Én még sosem sütöttem fánkot, de mindig volt, aki süssön, és nem maradtunk fánk nélkül a farsangi időszakban. Most azonban nincs, aki süssön. És nagyon megkívántam, de én nem tudok fánkot sütni. Vagyis még nem próbáltam. A kelt tésztám még lehet jól sikerülne, de nem vagyok egy türelmes ember a konyhában, nem tudom hogyan tudnék bánni a kelt tésztával, hogyan rittyentenék belőle szép kerek bucikat. Legutóbb a jól megkelt bukta tésztával küszködtem, mert sehogy sem tudtam nyújtani. Akkor besegített a türelmes férjem. Lehet most is két emberes fánksütésnek nézek elébe? A recept nagyon vonzó, szerintem ki is próbálom a héten. Köszi. Noémi

Natimi on 2010. február 8. 13:02 írta...

Már napok óta kattog a fejemben egy fánk/pánkó recept.Még én magam sosem sütöttem.De ez a recept tetszik!El is készítem pénteken.Majd beszámolók a blogban róla:))

Nagyon szép a képen és fincsinek tűnik!

Puszillak,
Timi

Andi/cuki on 2010. február 8. 17:51 írta...

De szép szalagos,gratulálok!:-))

sedith on 2010. február 9. 13:57 írta...

Noémi, Timi, örülök, hogy kitalálom a gondolataitokat!:) Lássatok hozzá, még tart a farsang, szerintem nem igazán lehet elrontani!

Andi, köszi szépen!:)

Related Posts with Thumbnails