2011. április 21., csütörtök

Nyúl római tálban

Az első étel volt, amit a szülinapomra kapott római tálban készítettem. Isteni lett. Amúgy a nyúl is premier volt a konyhámban, mert annak ellenére, hogy gyerekkoromban sok nyúlhúst ettünk, már évek óta nem volt szerencsém hozzá. Most viszont kaptunk az Auchanban, és vettünk. Nagyon egyszerűen készítettem.

Nyúl római tálban, zöldségekkel

Hozzávalók: 4 nyúllapocka némi oldalbordával rajta, só, bors, pirospaprika, csipetnyi őrölt koriander, 4 közepes krumpli, 4 sárgarépa, 2 zellerszár, 1 nagy lila hagyma, 2 dl bor (nekem akor csak vörös volt), 2-3 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése:
A római tálat 20 percre hideg vízbe áztatjuk (vagy annyi időre, amennyit ír az utasításon). A fűszereket összekeverjük és a húsdarabokat alaposan megszórjuk vele. A zöldségeket meghámozzuk, nagyobb hasábokra vágjuk, és egy tálban összekeverjük. Megszórjuk sóval és borssal, és ismét jól összeforgatjuk. A tálat kivesszük a vízből, jól lecsepegtetjük, majd beleterítjük a zöldségeket és ráfektetjük a nyúldarabokat.

Aláöntjük a bort, meglocsoljuk az olívaolajjal, ráhelyezzük a fedelét és hideg sütőbe tesszük. bekapcsoljuk a sütőt először alacsony hőfokra, majd kb negyedóra múlva emelhetjük a hőfokot. Mérsékelt hőnél kb. 2 óra alatt puhára pároljuk. A végén levehetjük az edény fedelét és rápiríthatunk a húsra, de vigyázat, mert hamar kiszáradhat!
Az alatta párolódott zöldségekkel tálaljuk. Kínálhatunk mellé tefölös/joghurtos retek-újhagymasalátát (nálunk ez volt), de igazi tzatzikivel is nagyon finom lehet! Jó étvágyat!:)
Akik szétválasztóznak, húsnapon ehetik a húst a répával, zellerrel és a salátával, zöldségnapon pedig a párolt zöldségeket salátával, csak akkor ne tejfölös-joghurtos legyen a saláta, hanem sima. Ez a fogás is kitűnő példa arra, hogy ha valaki szétválasztózik, nem kell feltétlenül mást főznie a családnak, mint magának. Én pl. nem ettem akkor krumplit, de nem is hiányzott. A maradék zöldséget pedig megettem másnap.

10 megjegyzés:

  1. De ízletes lehetett! Nagyon szeretek római/pataki tálban sütni, olyan finomak lesznek a benne sült ételek.
    A nyul igen egészséges és finom :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem én is a nyulat, nekem is a gyerekkoromat idézi, amikor anyum megsütötte szép pirosra...nyámi- nyámi :)

    VálaszTörlés
  3. Szia! Nézz be hozzám egy kis játékra!:-)

    Üdv,Edit

    VálaszTörlés
  4. Nagyon régen ettem már nyulat,pedig nagyon szeretjük,finomat készítettél!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon irigyellek!:)
    Friss halad is van meg nyuszid is!
    Apukám tartott sok nyulat, ettünk is akkor ...
    Kedves Edith!
    KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KIVÁNOK SOK SZERETETTEL ÉS SOK LOCSOLÓT!!!

    VálaszTörlés
  6. Szeretem a nyúlhúst is, meg a római tálat is, jó párosítás.

    VálaszTörlés
  7. Köszi mindenkinek! Ha hozzájuttok nyúlhúshoz, mindenképpen próbáljátok ki! Nagyon finom.

    Edit, köszönöm, hogy rám is gondoltál a játékkal, és mivel már megírtam a húsvéti ajánlatomat, remélem, nem baj, ha csak pótolom a neveddel.:)

    Juci, a nyúlhúst véletlenül láttam meg az Auchanban, és úgy tűnik, állandóan van. Tegnap is jártam ott és volt. Különben már legalább 10-15 éve, hogy nem ettem! Halunk pedig van, mert a férjem nagyon szeret horgászni. Nyáron, ahogy kis ideje van, mindig felkerekedünk valamerre, ahol halat is lehet fogni. Ehhez tavaly hozzájött a Dunadeltai kiruccanása, illetve minden ősszel elmegyünk Vármezőre is "feltankolni", úgyhogy halban nincs hiány a fagyasztómban. Néha meg filét is veszünk az üzletből.
    NAgyon szeretjük és másokhoz képest elég gyakran eszünk halat, bár nálunk is csak úgy kb. kéthetente kerül terítékre.

    VálaszTörlés