Húsgombócos karalábéleves
Hozzávalók: 60 dkg darált hús, 10 dkg rizs, 1 tojás, só, bors, 2 cikk fokhagyma, 2-3 zsenge karalábé, 2-3 kisebb sárgarépa, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, lestyán- és petrezselyemzöld
Elkészítése: A húst összekeverjük a rizzsel, az áttört fokhagymával, a tojásfehérjével, sóval meg borssal fűszerezzük, majd ügyes gombócokat bögyörgetünk belőle. Vizet forralunk, enyhén megsózzuk, majd beledobjuk a gombócokat. 5-10 percnyi főzés után beledobjuk a kis hasábokra vágott karalábét és sárgarépát. Addig főzzük tovább, amíg a zöldségek is megpuhulnak (kb. 15-20 perc). ekkor a tojássárgáját simára keverjük a liszttel és a tejföllel és behabarjuk vele a levest. Ha szükséges, hígítjuk is, illetve utánasózunk. Végül megszórjuk apróra vágott lestyánnal és petrezselyemzölddel. További tejföllel tálaljuk.
Húsnapon ehető.
EK - 2012/8
Nagyon guszta ez a leves és finom,régebb készítettem én is húsgombóccal a karalábélevest,mostanában feledésbe merült,de köszi,hogy eszembe juttattad, tervbe veszem.
VálaszTörlés