2011. szeptember 11., vasárnap

Szőlős, mazsolás tejberizs

Lánykáim nagyon szeretik a tejberizst, és mostanában gyakran készítem is nekik. Annak ellenére, hogy ők nem igénylik a változtatást, én igyekszem minden alkalommal ezt-azt módosítani rajta. Ezúttal, ha már szőlőszezon van, szőlővel és mazsolával "dobtam fel". Az adag bő 4 személyre elegendő.



Szőlős, mazsolás tejberizs

Hozzávalók: 2 evőkanál olaj, 2 pohár rizs, 4 pohár víz, késhegynyi só, cukor vagy méz ízlés szerint, 2 tasak vaníliás cukor vagy 2 evőkanál vaníliakivonat, kb. 1 l tej, 2 nagy marék mazsola, 2 nagy maréknyi fehér szőlő.

Elkészítése: Az olajat felhevítjük, majd ráöntjük a rizst, és átforrósítjuk rajta. Felöntjük a vízzel, rászórjuk a sót, összekavarjuk, és közepes lángon, fedő nélkül felforraljuk. Amikor felforrt, a lángot kicsire vesszük (vasalátétet is helyezhetünk az edény alá), a rizst lefedjük, és kb. 15 percig hagyjuk lassan főni-duzzadni. Amikor az összes vizet beszívta, édesítjük, és vaníliával ízesítjük ízlés szerint, majd kicsinként hozzáöntjük a tejet. Ismét felforraljuk (most már nagyon ajánlatos az alátét), beledobjuk a mazsolát, és nagyon lassú tűzön hagyjuk vagy 10 percig bugyogni. Közben kavargathatjuk, hogy egyeletesen puhuljon, ízesedjen. Amikor a tej nagyrészét beszívta, a lángot elzárjuk, de rajtahagyjuk az alátéten. Amikor már nem bugyog többé, hozzákeverjük a jól megmosott és lecsepegtetett szőlőszemeket is. Langyosan tálaljuk.

EK - 2011/10

5 megjegyzés:

  1. De szívesen besegítenék a lánykáidnak a desszert elfogyasztásában! Nagyon guszta lett!

    VálaszTörlés
  2. Átadnék egy díjat, látogass el hozzám!

    VálaszTörlés
  3. Szeretjük mi is, olajat nem szoktam tenni hozzá, de majd kipróbálom így is.

    VálaszTörlés