2011. október 15., szombat

Fűszeres csirke zöldségekkel

Múlt vasárnap ettük, a hússal együtt elkészült a köret is. A legnagyobb munka a zöldségek hámozása és feldarabolása, azonkívül nem sok dolgunk van vele. Mi nagyon szeretjük az ilyen fogásokat.


Fűszeres csirke zöldségekkel, római tálban

Hozzávalók 4 személyre: 4 egész, konyhakész csirkecomb, 1-1 kávéskanál szemes bors, köménymag és borókabogyó, 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér, 4-5 cikk fokhagyma, olaj; 4 sárgarépa, 2 paszternák, 1 közepes zeller, 2-3 hagyma, 2 piros paprika, só, bors, olaj.

Elkészítése: A csirkecombot jól megmossuk, papírtörlővel leitatjuk róla a vizet, és vastagabb részeinél 1-2 helyen éles késsel bevagdossuk. A szemes fűszereket kávédarálóval megdaráljuk, majd összekeverjük a gömbérporral, a zúzott fokhagymával és kb. 2 teáskanál sóval. Jól összekavarjuk, majd a keverékkel alaposan bedörzsöljük a combokat. Tálba helyezzük őket, és meglocsoljuk olajjal. 3-4 órán át hűtőben érleljük, közben pedig néhányszor átforgatjuk őket. Amikor hozzálátunk a zöldségek előkészítésének, a római tálat és a fedelét vízbe áztatjuk úgy, hogy kívül-belül érje a víz. A zöldségeket meghámozzuk, majd tetszés szerinti hasábokra vágjuk. Elterítjük őket a római tál alján, ha maradt a fűszerkeverékből, megszórjuk vele, ha pedig nem, akkor sóval és borssal szórjuk meg alaposan, és meglocsoljuk kevés olajjal. Ráhelyezzük a csirkecombokat, és meglocsoljuk a visszamaradt páclével. A tálat lefedjük, és hideg sütőbe toljuk. Ekkor közepes hőfokra kapcsoljuk, és 45-50 percen át sütjük-pároljuk, majd levesszük a fedelét, és további 10-15 percig pirítjuk. A húst a mellette sült zöldségekkel tálaljuk. Ha valakinek ez mégsem elég, készíthet mellé krumplipürét is. Friss saláta vagy savanyúság is illik hozzá.
Krumpli nélkül húsnapi fogás.

1 megjegyzés: