Kransekake - norvég karácsonyi sütemény
Hozzávalók 18 koszorúhoz: 50 dkg héj nélküli mandula, 50 dkg porcukor, 4 tojásfehérje; a glazúrhoz: 1 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, ½ teáskanál citromlé.
Elkészítése: A mandulát ledaráljuk, majd összekeverjük 1 tojásfehérjével. Hozzászitáljuk a porcukrot, és a maradék 3 tojásfehérjével együtt alaposan eldolgozzuk. Az eredményezett ragacsos masszát vastag falú edénybe tesszük, és lassú tűzön, fakanállal kevergetve addig melegítjük-főzzük, amíg a massza kezd elválni az edény oldalától, és összeáll. Ahogy a massza kézmelegre hűlt, jól átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kisujjnyi vastag rudakká sodorjuk. A rudakból 18 különböző méretű (arányosan növekvő vagy csökkenő) koszorút készítünk, és sütőpapíros tepsire helyezzük. 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük őket, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A glazúrhoz a tojásfehérjét felverjük a porcukorral és a citromlével, majd habzsákba töltve összeállítjuk vele a „tortát”. A legnagyobb koszorút alulra helyezzük, cikcakkosan kidíszítjük a glazúrral, ráhelyezzük a következő koszorút, és ezt addig folytatjuk, amíg a gyűrűk el nem fogynak. A glazúr összetartja a koszorúkat és díszíti is egyben.
Általában 1-2 nappal korábban szokás elkészíteni, és szorosan zárt dobozban tárolják egy szelet kenyérrel vagy almával együtt, hogy megőrizze a puhaságát.
Tipp: Mandula helyett dióval is elkészíthető.
EK - 2011/12
EK - 2011/12
A Kransekake eredeti receptjéért köszönet Trollanyunak :) http://trollakonyhamban.blogspot.com/ !
Nagyon szép lett ez a karácsonyfa! Érdekes, még nem találkoztam ilyesmi recepttel - bár ha belegondolok, olyasmi lehet mint egy sült marcipán.
VálaszTörlésJó ötlet!
Megnézem Trollanyunál is!
Márti, köszönöm szépen.:) Nem tudom, milyen a sült marcipán, mert még sosem ettem, de ez a tészta inkább valamilyen kekszhez hasonlít. Kívülről ropogós, belülről puha. Fogok is karácsonyra golyó formájában sütni kekszeket ebből a masszából. Trollanyunál azt hiszem, még nincs fenn a recept, privát levelezésben írta meg nekem, egy norvég lapból lefordítva. :)
VálaszTörlésNagyon jol nez ki.Utananeztem de nem talaltam.
VálaszTörlésMost kérdezném,hogy minek ilyen hamar???De nem teszem,azt hiszem tudom az okát:))Gyönyörűűű lett Edith,nem kis munka lehet benne!
VálaszTörlésDe szép
VálaszTörlésEdith, gratulálok:) Ez fantasztikus lett, komolyan, mintha Norvégiában készült volna:) És még sütőformád sincs hozzá, nagyon ügyes vagy. Annak meg külön örülök, hogy ízlett is a tészta. Majd én is el fogom készíteni karácsonyra, mert házit még nem ettem.
VálaszTörlésEdit,ez gyönyörű!Újságban kellene mutogatni!:)Ügyi vagy!
VálaszTörlésCsodálatos amit csináltál ! Biztosan nagyon finom is !
VálaszTörlésIri, köszönöm.:)
VálaszTörlésEdó, jól tudod az okát. :)A másik meg ... ez már megvan, csak be kell másolnom, újat írni nincs időm. :) Nem olyan vészes a dolog.:)
Bianka, köszi
Trollanyu, neked is köszönöm. Még egyszer. És még sokszor. A férjem imádta. Rájárt a masszára is, és rájárt a kész sütire is. :) Hát nem mondom, hogy egyszerű volt megfelelő méretűre formázni a köröket, nem is sikerült tökéletesre csinálni őket, de azért nem volt olyan nagy baj, hogy az összeállításnál ne lehessen úgy rendezni a karikákat, hogy szépen keskenyedjenek. Viszont bármennyire is számoltam és figyeltem, sajna, csak 17 emelete lett a tortámnak. Vagy ennyit csináltam, vagy valamelyik "tolvajom" ellopta a legkisebbiket.:)
Kriszta, köszönöm, éppen oda készült.:) Az Erdélyi konyhába.:)
Éva, tényleg nagyon finom, érdemes kipróbálni.:)
ez olyan....olyan....olyan....hogy is mondjam? telitalálat.
VálaszTörlésvajon dióval is működne? most nem vennék mandulát, dió meg adva van itthon. max ugye eltekintünk attól, hogy a mandula belső héját el tudjuk távolítani, de november derekán a dióbélről már nehezen válik meg a "bundája".
Éva, csináld csak dióval, biztos működik!:)
VálaszTörlésHa leforrázod a diót, talán jutsz valamire, de úgy is nagydolog, szerintem.