Fánkok után kutatgattam szakácskönyvekben meg az interneten, és barangolásaim közben találtam ezt a receptet. Nagyon megtetszett a jó fűszeresnek ígérkező fánkféle, így elkészítettem. Nem csalódtam, tényleg nagyon finom volt: édeskés, savanykás, fűszeres, enyhén csípős, egyszóval: tiszta KELET. A recept nálam a következő lett:
Badusha - indiai fánk
Hozzávalók 10-11 darabhoz: 25 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 10 dkg sűrű tejföl, kevés tej, csipetnyi só; a sziruphoz: 5 evőkanál cukor, 1 dl víz, 1 citrom, 1 narancs, 1/2-1/2 csapott kávéskanál szerecsendió, gyömbér, fahéj és kardamom; továbbá: 1-2 evőkanál liszt, kristálycukor, egész mandulaszemek, bő olaj.
Elkészítése: A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát meg a sót, majd eldolgozzuk a tejföllel és néhány csepp tejjel. Kézzel jól összegyúrjuk - jól formázható, de enyhén ragacsos masszát kell kapnunk - majd kb. félórát pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a szirupot: a cukrot felforraljuk a vízzel, a citrom és a narancs lereszelt héjával, illetve kifacsart levével meg a fűszerekkel, és hűlni hagyjuk. A félóra leteltével a masszából evőkanálnyi adagokat szaggatunk ki, meghempergetjük lisztben, golyóvá formázzuk, majd jól ellapítjuk, közepükbe egy lyukat nyomunk, és lyukas felükkel lefele beletesszük a felforrósított olajba. Közepes lángon aranysárgára sütjük őket mindkét oldalukon, papírtörlőre szedjük, majd néhány percre beledobjuk a langyosra hűlt szirupba. Tálaláskor a fánkokat megszórjuk kristálycukorral, és mindegyik közepére egy-egy mandulaszemet helyezünk.
EK - 2012/2
Badusha – gogoşi
indiene
Ingrediente pentru
10-11 bucăţi: 250 g făină, 1 linguriţă bicarbonat de sodiu, 100 g smântână groasă, puţin lapte, 1 praf de
sare; pentru sirop: 5 linguri zahăr, 150 ml apă, 1 lămâie, 1 portocală, câte o
½ linguriţă de nucşoară, pudră de ghimbir, scorţişoară şi cardamom măcinat;
alte ingrediente: 1-2 linguri făină, zahăr tos, migdale întregi, ulei pentru
prăjit.
Prepararea: Se amestecă ingredientele pentru gogoşi, se adaugă câteva
picături de lapte şi se frământă cu mîna până ce se obţine un aluat nu prea
moale, dar puţin lipicios. Se lasă să se odihnească cca. 30 minute. Pentru
sirop se fierbe apa cu zahărul, se adaugă coaja răzuită şi zeama stoarsă a
citricelor, precum şi condimentele, şi se lasă la răcit. După 30 de minute se
ia câte o lingură din compoziţia pentru gogoşi , se tăvăleşte prin făină, se
formează întâi o biluţă, după care se aplatizează şi cu degetul se face o
adâncitură în mijloc. Se pune în ulei cu gropiţa în jos, şi se prăjesc la foc
mediu până ce devin aurii. Se scot pe şervet de hârtie, după care se plonjează
în siropul răcit pentru câteva minute. La servire se presară cu zahăr tos şi în
mijlocul fiecăreia se pune câte o migdală.
Valóban fánkszezon van ! Én is ezt csináltam ma!
VálaszTörlésNagyon guszta a fánkod, de ez nem a megszokott ízekkel van, különleges és nagyon finom lehet!
Hmmmmmm, ezeket az ízeket szeretem én is:)
VálaszTörlésTényleg nagyon különleges, biztos finom is:)
VálaszTörlésÉva, láttam ám a "jóképű" töltött fánkjaidat! Bizony, ez nem a megszokott ízvilág, de érdekes módon a férjemnek is nagyon ízlett, a Kicsim meg csak amúgy tömte magába!:)
VálaszTörlésKata, sejtem, az indiai sárgarépád is ilyen jó fűszeres!:)
Kati, egy jó félóra, és te is megtudhatod milyen finom!:)
Ezt szívesen megkóstolnám. :)
VálaszTörlésGyönyörűek a fánkjaid! Nálunk a férjem szokta sütni, én nem tudok :))
VálaszTörlésHm... Kész a következő terrorakció-tervem, a családommal szemben. :D:D:D A múlt héten 3 napig gyártottam nekik a fánkot. :P
VálaszTörlésHű, de szimpatikus őkelme! Ezt ki kell próbálnom :D
VálaszTörlésVicuska, rajta, mint írtam a FB-n, fánkot még lehet sütni, amiért lejárt a farsang! :)
VálaszTörlés