Ez is olyan recept, ami után sokat kutatgattam a neten angol nyelvű oldalakon, de szintén azzal szembesültem, hogy: ahány ház, annyi szokás, és mindenki a sajátjára esküszik. Nos, ez lett a sajátom. De szerintem a normál szalagos fánk tésztájából is süthető ugyanígy, legfeljebb el lehet látni cukormázzal meg színes cukorkákkal, és máris "donut" lesz belőle. A lányok teljesen odavoltak érte!
Kipróbáltam a sütőben sütést is, de nekem az nem ízlett annyira. Az nem fánk volt már, hanem inkább kalács. Tehát, bő olaj ide vagy oda, ha fánkot akarok enni, olajban sütöm meg.:P
Doughnuts, avagy amerikai fánk
Hozzávalók: 7 g száraz élesztő vagy 1,5 dkg friss élesztő, 30 dkg liszt, 30 ml langyos víz, 1,75 dl tej, 5 dkg cukor, csipetnyi só, 1 tojás, 3,5 dkg olaj; a cukormázhoz: 3,5 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 1 evőkanál vaníliaaroma, 3 evőkanál forró víz; a szóráshoz: színes cukorkák vagy csokoládéreszelék, színes kókusz, reszelt narancshéj.
Elkészítése: Az élesztőt beleszórjuk a langyos vízbe, és hagyjuk habosodni, amíg kimérjük a többi hozzávalót. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót meg a cukrot, majd eldolgozzuk a tojással, az olajjal, az élesztős vízzel és a langyos tejjel. Sima, hólyagos tésztát dagasztunk belőle, majd olajjal vékonyan kikent tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk duplájára kelni. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk ki, majd fánkszaggatóval kiszaggatjuk úgy, hogy a fánkok közepét is kiszúrjuk. Ezután ismét hagyjuk kelni kb. 20 percet, majd a fánkokat a felforrósított olajba tesszük, és mindkét oldalukat aranysárgára sütjük. Papírtörlőre szedjük ki őket. Amíg a fánkok kelnek, elkészítjük a cukormázat. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a porcukrot meg a vaníliaaromát, és felforraljuk. Ekkor félrevesszük a lángról, és kanalanként addig adagoljuk hozzá a vizet, amíg a máz enyhén folyós nem lesz. A fánkokat még forrón belemártjuk a mázba, illetve megszórjuk színes cukorkával, kókuszreszelékkel vagy reszelt csokoládéval, majd rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp: A fánkok kiszúrt közepét is süssük meg, a gyerekek nagyon fognak örülni a minifánkoknak!
Megjegyzés: Ha a fánk kihűl, a cukormáz kifehéredik és megkeményszik rajta.
EK - 2012/2
EK - 2012/2
Nagyon jól néznek ki:) Mindig szörnyülködve nézem az ameriaki filmeket, amikben ezt tömik magukba állandóan. A középső kis fánkok fogynak el elsőnek nálunk:)
VálaszTörlésOh hat akkor csak fank(k-val),igy is finom lehet.:)))
VálaszTörlésTrollanyu, azért ez sem rosszabb, mint a mi fánkunk. Persze, ha egy szezonban egyszer-kétszer sütjük, és nem ez a "mindennapi kenyerünk".
VálaszTörlésIri, persze, és a doughnut meg h-val.:) Észrevettem az elírást, de már késő volt, a gyűjtőn hibásan jelent meg.
Na most már tényleg fánkot kell sütnöm :) Nagyon guszták!
VálaszTörlésPanna, köszönöm!:) És rajta!:)
VálaszTörlésMostanában nagyon rákattantam a fánkra, istenien néz ki :)
VálaszTörlésNagyon finomak! En is amarikai fankot csinaltam most egy hete, sok csokoladeval :).
VálaszTörlés