2012. január 25., szerda

Sajtos, almás csirkemell csíki mártással

Még valamikor nyáron kaptam egyik szomszédasszonyomtól egy jó nagy doboz recepteskártyát. A fiáé az összes, de szívesen ideadta, hoyg átböngésszem. Meg is tettem még akkoriban, és félretettem magamnak azokat a kátyákat, amelyek izgalmasnak tűntek. Sokszor elővettem a kiválasztott kisebb pakkot, nézegettem, hogy mit készítenék el közülük szívesen, aztán meg valahogy mindig elmaradt a főzés belőlük. Egészen a múlt hétvégéig. Amikor végül azt is megtudtam, hogy ezek azok a bizonyos Planétás Kártyák, amelyekről már sokszor hallottam, és több blogon is olvastam.

Mert pénteken este végül megembereltem magam, a kisebb pakkból is kiválogattam azokat a kártyákat, amelyeket éppen elkészíthettem (mert volt hozzá alapanyagom), és férjecském orra alá dugtam: no, holnap húsnap van, ezekből válaszd ki azt, amit a legszívesebben megennél. És kiválasztott vagy 3 kártyát. Az egyiket elkészítettem (hajdúkáposzta, de oldalassal), a másikat is, de nem pulykából, hanem csirkemellből (sajtos, almás csirkemell), a harmadikra még nem került sor (bacon-be tekert, sajttal töltött virsli), illetve én bevettem negyedikként egy másik valamit is (a csíki mártást).
Ebédre ettük a hajdúkáposztát tejföllel, vacsorára pedig a sajtos-almás töltött csirkemellet a nagyon finom csíki mártással.:) Ajánlom mindenkinek; nálunk fel van véve az ezutáni repertoárba mindkettő.



Sajtos, almás csirkemell

Hozzávalók 4 személyre: 1 csirkemellfilé, só, bors, 10 dkg sajt, 1 savanykás alma, liszt, 2-3 tojás, zsemlemorzsa, esetleg magvak: lenmag, szezámmag, olaj.

Elkészítése:
A csirkemellet kettévágjuk, majd mindkét felet még kettőbe. A hússzeleteket óvatosan kiveregetjük úgy, hogy szép nagy "lepedők" legyenek belőlük. Megszórjuk sóval és borssal, majd félretesszük. Az almát meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, majd kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A sajtot szintén hasonló méretűre daraboljuk fel, és egy tálkában összevegyítjük őket. A hússzeletek egyik végére rápakoljuk a töltelék egynegyedét, óvatosan feltekerjük, megtűzzük pogpiszkálóval, majd lisztbe, felvert tojásba és magvakkal kevert zsemlemorzsába forgatjuk. Megtöltjük és bepanírozzuk a többi három szeletet is, majd forró bő olajban, de lassú tűzön szép aranysárgára sütjük őket. Papírtörlőre szedjük ki, és rézsútosan felszeletelve (a fogpiszkálókat előzőleg eltávolítjuk), csíki mártással tálaljuk.

NÚ - 2018/DEC.

A mártásnál nem tartottam be a receptet teljes egészében, mert az úgy nem lett volna jó. Talán, ha a hagyományos majonézt készítettem volna, és nem a félperces fajtát, akkor megbírta volna az 1 dl tejszínt lazításként, de így a 2 evőkanál tejföl is elegendőnek bizonyult. És a többi hozzávaló arányát sem tartottam teljesen be, mert ennyi majonézhez kissé keveselltem az extra hozzávalókat. Azért nagyon finom lett, sőt!:)

Csíki mártás

Hozzávalók: 1 adag félperces majonéz (1 egész tojás, 2 dl olaj, 1 teáskanál mustár, só, citromlé), 2 evőkanál sűrű tejföl, kb. 7 dkg főtt cékla (egy normál méretűnek a fele), 10 dkg gomba, 1 alma, kb. 10 cm-nyi póréhagyma, só, citromlé.

Elkészítése: Legelőször megfőzzük a céklát, és hagyjuk teljesen kihűlni. (Célszerű nem egy darabot venni ilyenkor!) Kevés vizet forralunk, enyhén megsózzuk, kb. 10 perc alatt megfőzzük benne a gombát, majd leszűrjük, és azt is hagyjuk kihűlni. Elkészítjük a majonézt a leírás alapján, majd elkeverjük a tejföllel. A póréhagymát felaprítjuk, a céklát és az almát finomra reszeljük, a gombát pedig kis darabokra vágjuk. Mindent a majonézhez adunk, alaposan elkeverjük, majd ízlés szerint sóval és citromlével ízesítjük. Jól behűtve tálaljuk.

KAL. - 2018.

6 megjegyzés:

  1. Hat ez nem valami jo este 11 utan ilyen finomsagokat talani elem!Legy irgalommal!

    VálaszTörlés
  2. Sedith, ez a Csíki- vagy csíki mártás birizgálja a fantáziámat, ugyanis ez épp olyan, mint a majonézes cékla, csak van benne még alma és gomba. :) Kíváncsi lennék, hogy az elnevezés egy Csíki nevű séfhez, vagy Csíkhoz, mint tájegységhez kötődik? Tudsz valamit ennek a hátteréről? Talán van valami utalás azon a kártyán erről is. Érdekelne. :)

    VálaszTörlés
  3. Iri, majd máskor, jó?:D:D:D

    Alíz, nem tudok semmit róla; nincs semmi leírás, és nem is jártam utána eddig. Azért másabb mint egy sima majonézes cékla!:)

    VálaszTörlés
  4. Nyílván, másabb, nem is ezt vitatom, mert nem ez a lényeg. Csupán feltűnt a megnevezés, ugyanis az átlag csíki embert ismerve - s itt nem Edókáékra gondolok - tudom, hogy a többség a céklát csak a hagyományos értelembe vett céklasalátának - főtt vékla, esetleg torma, kömény, ecetes salátalé - képzeli el, ez viszont egy nagyszerű céklasaláta. Ezért kérdeztem rá a megnevezés hátterére, gondoltam, tudsz valamit róla. :)

    VálaszTörlés
  5. Hú ez így ebédtájt piszkálja az ember gyomrát :))

    VálaszTörlés
  6. Zsiri, most csak vigyorgok!!!:D:D:D Én is meg tudnám enni!:)

    Alíz, tudom, errefelé sem ismerik készítik a céklát másképp!:)
    A reggel az oviból írtam, és siettem, nem tudtam bővebben kifejteni a dolgokat. De a kártyákon egyetlen receptnél sincs semmilyen leírás, "eredetmonda", én pedig egyszerűen elfogadtam a nevét, mert tetszett a recept, de nem volt még időm utánanézni. Eddig én sem találkoztam vele sehol, de (az imént kerestem rá)a neten szerepel néhány helyen. Mindenesetre, megnéztem egy-két régi szakácskönyvemet, és iylen néven nem szerepel bennük. De még a hozzávalók sem iylen felállásban. Az sincs kizárva, hogy lehet egyszer idegenben készítette el egy Csíkból származó valaki, és azóta maradt rajta. :)

    VálaszTörlés