Marosi, avagy vegyes sertés-csirketokány
Hozzávalók 4-6 személyre: 60 dkg csont nélküli sertéshús, 60 dkg csirkehús (szárny, comb, püspökfalat vegyesen), 2 nagy hagyma, 1 evőkanál zsír, 2 teáskanál pirospaprika, 2 dl sűrű paradicsomlé, 2 púpozott evőkanál liszt, só, sok bors.
Elkészítése: A sertéshúst falatnyi darabokra vágjuk, a csirkehúst pedig tetszés szerint daraboljuk. Egy nagy lábosban fölforrósítjuk a zsírt, rádobjuk a disznóhúst, és nagy lángon, állandóan kavargatva hirtelen körbepirítjuk. Ekkor rádobjuk a félbe, majd szeletekre vágott hagymát, együtt is pirítjuk néhány percig - kavargatva, hogy oda ne kapjon -, majd megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük annyi forró vízzel, amennyi bőven ellepi. Sózzuk, bőven megborsozzuk, majd nagy lángon fölforraljuk. Amikor fölforrt, a lángot kicsire vesszük, a lábost lefedjük, és addig hagyjuk lassan rotyogni, amíg a hús majdnem elkészül. Ekkor beletesszük a csirkedarabokat is, és mivel még jócskán van folyadék rajta, nem öntünk hozzá vizet. Visszafedjük, és lassú tűzön még 30-35 percig főzzük. Azért gyakran nézegessünk rá, és ha netán a szaftja igencsak lecsökkenne, pótoljuk kevés forró vízzel. Amikor a húsok teljesen megpuhultak, a tokányt behabarjuk a paradicsomlével és kevés vízzel elkevert liszttel. Ha túlságosan besűrűsödne, további vizet önthetünk hozzá, amíg el nem érjük a kívánt sűrűséget. Jól kiforraljuk, illetve - ha szükséges - utánasózunk. Puliszkával, krumplipürével vagy friss kenyérrel tálaljuk.
KAL - 2013.
Megjegyzés: Azt azért be kell vallanom, hogy nekem muszáj volt adaptálni ezt a régi receptet a mi körülményeinkhez, ezért sertés helyett én pulykacombból készítettem, a házi jércét pedig csirkeszánnyal váltottam ki. No meg, zsír helyett is olajat használtam. Azért a végeredmény ugyanolyan finom volt, mint otthon, régebb.:) Kevés kenyérrel, sok salátával, savanyúsággal húsnapon ehető.
Nagyon finom lehet, szépen tálaltad! Nálunk ma vörösboros marhapörkölt lesz, már fől :)
VálaszTörlésKatalin, az nagyon finom!!!:)
VálaszTörlés