Valamilyen finom, zöldséges levesre vágytam, amelybe felhasználhatom a (most először vásárolt) tanyasi csirke mellcsontját és bőrét is. Kíváncsi voltam erre a tanyasinak nevezett csirkemellre, mert valóban másképp nézett ki, mint a szokásos csirkehús, de nem voltam benne biztos, hoyg beváltja a hozzá fűzött reményeket. Nos, azt mondhatom, hogy jóval több, mint a normál üzleti csirke, de a falusi udvaron nőtt társát mégsem éri utol sem színben, sem pedig aromában. Azért természetesen, nem elvetendő falat, mert a leves is nagyon finom lett vele, no meg a saorma is (arab shawarma, görög gyros), ami a mellehúsából készült... Még annyit hozzáfűznék a leveshez, hogy ilyen csak akkor lesz, ha valóban paradicsommal - lehetőleg frissel - készül, a paradicsomlétől teljesen más lesz a leve, az állaga.
Paradicsomos zöldségleves
Hozzávalók: 1 csirke aprólékja vagy mellcsontja és bőre, 3-4 sárgarépa, 1 kisebb zellergumó, 1 kicsi hagyma vagy 2 szál újhagyma, 1 nagy, puha paradicsom, 2 maréknyi vékonylaska (cérnametélt:)), 1 csokor petrezselyemzöld, só.
Elkészítése: A csirkeaprólékot vagy csontot és bőrt kb. 2 l hideg vízben főni tesszük, felforraljuk, majd a habját leszedegetjük. Beledobjuk a tetszés szerint feldarabolt sárgarépát, zellert és hagymát, ízlés szerint megsózzuk, majd addig főzzük, míg a zöldségek félpuhák nem lesznek. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, apró kockákra vágott paradicsomot, és a levest készre főzzük. Mielőtt a lángot elzárnánk beletesszük a cérnametéltet is, egyet-kettőt lobbantunk rajta, majd ha szükséges, utánasózunk, illetve megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
KT - 2013/3
Hát igen, a házi csirkét semi sem pótolja:)
VálaszTörlésAnyukám szokta gyakran így készíteni a zöldséglevest, nagyon szeretjük.
Írtam neked emailt Martinelli játéka kapcsán:)
Kati, hová írtál, mert nem jött még semmi egyik címemre sem!
VálaszTörlés