Most érkeztem haza egy többnapos tanfolyamról. Jövő hét közepén pedig külföldre utazom szintén több napra, egy továbbképzés keretében. Mire hazajövök, már november harmadik harmada lesz, és még jobban összesűrűsödnek a dolgaim, ezért már most megmutatok néhány ötletet, amit Mikulás napja alkalmából készíteni, sütni lehet. A rénszarvasok formázásának ötletét INNEN vettem, a tészta saját kútfő. Természetesen, meg lehet sütni sima keksznek is, én is csak néhányból készítettem szarvast a lányok örömére.
A Mikulás rénszarvasai, avagy citromos, csokoládés keksz
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 12,5 dkg vaj, 10 dkg gyümölcscukor vagy 12-15 dkg cukor, 1 tojás, csipetnyi só, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 citrom reszelt héja, 3-5 evőkanál hideg tej; továbbá: apró méretű sósperec (vásárolt), nagyon kevés piros és natúr marcipán.
Elkészítése: A vajat simára keverjük a tojással, a cukorral meg a citromhéjjal. A lisztet összevegyítjük a sóval, a szódabikarbónával meg a durvára reszelt csokoládéval. A vajas masszát hozzáadjuk a lisztes keverékhez, gyorsan összedolgozzuk, majd annyi tejet gyúrunk bele (3-5 evőkanál), hogy jól nyújtható tésztát kapjunk belőle. Ezután a tásztát kétfelé osztjuk, kb. 5 cm átmérőjű hengereket formálunk belőle, fóliába tekerjük, és 2-3 órára a hűtőbe tesszük. Miután kivesszük a hengereket a hűtőből, éles késsel 5-7 mm vastag korongokra vágjuk, sütőpapíros tepsire helyezzük, és 200 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Ha rénszarvaskekszeket szeretnénk készíteni belőle, akkor éles késsel óvatosan levágjuk a sósperecek gömbölyű részeit, hogy csak a belső, szarvacskára hasonlító része maradjon, majd a levágott korongok egyik felét kissé összenyomjuk, hogy szarvaspofit alakítsunk belőle, a másik felébe kétoldalt pedig óvatosan belenyomkodjuk a sósperec-szarvakat. Sütőpapíros tepsire helyezve ugyanúgy megsütjük. Miután a kekszek kihűltek, piros és natúr marcipánból szemeket és szájacskákat teszünk a szarvasoknak.
EK - 2012/12
A hagyomány további ápolásához, ajánlom: A magyar úri család konyhája c. Még a borítója is más.
VálaszTörlésKedves Névtelen, nem értem a kommented üzenetét.
VálaszTörlésjaj bocsi, ha nem voltam világos, csak javasolni akartam, hogy hasonló hagyományos, otthon elkészíthető finomságokat találtam benne. A borítójával arra utaltam, hogy nem az a tömegborító.
VálaszTörlésKedves Névtelen, köszönöm, hogy bővebben kifejtetted, így már világos!:) És köszönöm, hogy ajánlottad, utánanézek.:)
VálaszTörlés