Mit lehessen kezdeni 30 dkg tenger gyümölcseivel? Valamivel fel kell szaporítani, illetve "ízt" kell adni neki! Nos, hát ezt tettem én is. Ez a saláta jó alkalmat adott a mókázásra is, mert lányaim életükben először kipróbálhatták a pálcikával való evést is. :)
Rizssaláta tenger gyümölcseivel, ázsiai öntettel
Hozzávalók: 25 dkg hosszú szemű rizs, 30 dkg fagyasztott tenger gyümölcsei, só, 1/2 citrom leve; az öntethez: 1/2 citrom héja és leve, 2 cikk zúzott fokhagyma, 1 nagy evőkanál méz, 2 evőkanál szójaszósz, 4-5 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál gyömbérpor vagy diónyi friss gyömbér, 1 csokor petrezselyemzöld, só, csilipehely ízlés szerint.
Elkészítése: Felforralunk kb. 1,8 l vizet, megsózzuk, és belefacsarjuk egy 1/2 citrom levét. Amikor forr, beledobjuk a megmosott rizst, és csendes lángon addig főzzük, míg a rizs meg nem puhul. Eközben egy kisebb edényben vizet forralunk, és amikor fölforrt, beledobjuk a hideg folyó víz alatt hirtelen átmosott , de még fagyos állapotban lévő tenger gyümölcseit, és kb. 3 percig főzzük. A megfőtt rizst és herkenytűket leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, majd alaposan lerázzuk róluk a vizet, és egy tálban összeforgatjuk. Az öntet hozzávalóit kézi habverővel alaposan összekeverjük, majd ráöntjük a rizsre. Ha szükséges, még megsózhatjuk. Ízlés szerint csilipehellyel is megszórhatjuk, illetve, ha mindenki szereti a csípőset, akkor a csilit már eleve az öntetbe is bele lehet tenni.
A férjem végül megmelegítette a saját adagját, és az az igazság, hogy szinte finomabb is volt, mint hidegen. Próbáljátok ki így is, úgy is.:)
KAL - 2018.
HÚÚÚ!!Ez egy isteni kaja! Mostanában ritkán készítek ilyen típusú ételeket, mivel nincs az a mennyiség, ami 2 percnél tovább tartana:) Most viszont nagyon megkívántam!
VálaszTörlésMilyen szép:) Én is szeretem, csak én inkább tésztával, rizzsel nem vagyok nagy barát:)
VálaszTörlés