2012. november 26., hétfő

Rizssaláta tenger gyümölcseivel, ázsiai öntettel

Mit lehessen kezdeni 30 dkg tenger gyümölcseivel? Valamivel fel kell szaporítani, illetve "ízt" kell adni neki! Nos, hát ezt tettem én is. Ez a saláta jó alkalmat adott a mókázásra is, mert lányaim életükben először kipróbálhatták a pálcikával való evést is. :)


Rizssaláta tenger gyümölcseivel, ázsiai öntettel

Hozzávalók: 25 dkg hosszú szemű rizs, 30 dkg fagyasztott tenger gyümölcsei, só, 1/2 citrom leve; az öntethez: 1/2 citrom héja és leve, 2 cikk zúzott fokhagyma, 1 nagy evőkanál méz, 2 evőkanál szójaszósz, 4-5 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál gyömbérpor vagy diónyi friss gyömbér, 1 csokor petrezselyemzöld, só, csilipehely ízlés szerint.

Elkészítése: Felforralunk kb. 1,8 l vizet, megsózzuk, és belefacsarjuk egy 1/2 citrom levét. Amikor forr, beledobjuk a megmosott rizst, és csendes lángon addig főzzük, míg a rizs meg nem puhul. Eközben egy kisebb edényben vizet forralunk, és amikor fölforrt, beledobjuk a hideg folyó víz alatt hirtelen átmosott , de még fagyos állapotban lévő tenger gyümölcseit, és kb. 3 percig főzzük. A megfőtt rizst és herkenytűket leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, majd alaposan lerázzuk róluk a vizet, és egy tálban összeforgatjuk. Az öntet hozzávalóit kézi habverővel alaposan összekeverjük, majd ráöntjük a rizsre. Ha szükséges, még megsózhatjuk. Ízlés szerint csilipehellyel is megszórhatjuk, illetve, ha mindenki szereti a csípőset, akkor a csilit már eleve az öntetbe is bele lehet tenni.
A férjem végül megmelegítette a saját adagját, és az az igazság, hogy szinte finomabb is volt, mint hidegen. Próbáljátok ki így is, úgy is.:)

KAL - 2018.

2 megjegyzés:

Györgyi írta...

HÚÚÚ!!Ez egy isteni kaja! Mostanában ritkán készítek ilyen típusú ételeket, mivel nincs az a mennyiség, ami 2 percnél tovább tartana:) Most viszont nagyon megkívántam!

Kati írta...

Milyen szép:) Én is szeretem, csak én inkább tésztával, rizzsel nem vagyok nagy barát:)

Related Posts with Thumbnails

2012. november 26., hétfő

Rizssaláta tenger gyümölcseivel, ázsiai öntettel

Mit lehessen kezdeni 30 dkg tenger gyümölcseivel? Valamivel fel kell szaporítani, illetve "ízt" kell adni neki! Nos, hát ezt tettem én is. Ez a saláta jó alkalmat adott a mókázásra is, mert lányaim életükben először kipróbálhatták a pálcikával való evést is. :)


Rizssaláta tenger gyümölcseivel, ázsiai öntettel

Hozzávalók: 25 dkg hosszú szemű rizs, 30 dkg fagyasztott tenger gyümölcsei, só, 1/2 citrom leve; az öntethez: 1/2 citrom héja és leve, 2 cikk zúzott fokhagyma, 1 nagy evőkanál méz, 2 evőkanál szójaszósz, 4-5 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál gyömbérpor vagy diónyi friss gyömbér, 1 csokor petrezselyemzöld, só, csilipehely ízlés szerint.

Elkészítése: Felforralunk kb. 1,8 l vizet, megsózzuk, és belefacsarjuk egy 1/2 citrom levét. Amikor forr, beledobjuk a megmosott rizst, és csendes lángon addig főzzük, míg a rizs meg nem puhul. Eközben egy kisebb edényben vizet forralunk, és amikor fölforrt, beledobjuk a hideg folyó víz alatt hirtelen átmosott , de még fagyos állapotban lévő tenger gyümölcseit, és kb. 3 percig főzzük. A megfőtt rizst és herkenytűket leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, majd alaposan lerázzuk róluk a vizet, és egy tálban összeforgatjuk. Az öntet hozzávalóit kézi habverővel alaposan összekeverjük, majd ráöntjük a rizsre. Ha szükséges, még megsózhatjuk. Ízlés szerint csilipehellyel is megszórhatjuk, illetve, ha mindenki szereti a csípőset, akkor a csilit már eleve az öntetbe is bele lehet tenni.
A férjem végül megmelegítette a saját adagját, és az az igazság, hogy szinte finomabb is volt, mint hidegen. Próbáljátok ki így is, úgy is.:)

KAL - 2018.

2 megjegyzés:

Györgyi írta...

HÚÚÚ!!Ez egy isteni kaja! Mostanában ritkán készítek ilyen típusú ételeket, mivel nincs az a mennyiség, ami 2 percnél tovább tartana:) Most viszont nagyon megkívántam!

Kati írta...

Milyen szép:) Én is szeretem, csak én inkább tésztával, rizzsel nem vagyok nagy barát:)