2012. november 12., hétfő

Torokpecsenye

Vagy mészárospecsenye, illetve még szokás mocskospecsenyének is nevezni, mert a frissen levágott disznó első, még mosatlan húsából készül. Mifelénk, a Felső-Marosmentén ezt szokás mindig főzni disznóvágáskor, és hagyományosan puliszkát, újabban krumplipürét, illetve valamilyen savanyúságot vagy káposztalevet szokás kínálni mellé. Nálam ilyen nem szokott készülni, mert disznót mi nem vágunk, de a családban mindig adódik néhány disznótor, így aztán mi is részesülünk belőle. Igaz, zsírossága miatt igencsak csínjával esszük, de évente egyszer-kétszer azért elmegy.
Igaz, még nincs tél, még nem egészen jó a káposztalé, családunkban azonban tegnap már elkezdődött a sertésölő szezon, úgyhogy lezajlott az első torokpecsenye-evés is.


Torokpecsenye


Hozzávalók 8 személyre: kb. 2 kg friss, zsírosabb sertéshús, 2 nagy evőkanál zsír, só, bors, pirospaprika, 1 maréknyi tisztított fokhagyma; a tálaláshoz: puliszka és savanyúság vagy káposztalé.

Elkészítése: A húst nagyobb kockákra vágjuk, majd rádobjuk a felforrósított zsírra, és nagy lángon, állandóan kavargatva kissé megpirítjuk. Amikor a darabkák egy kis kérget kaptak, megszórjuk sóval és borssal, illetve hozzáadjuk a fokhagymának kb. a felét, áttörve. Fedő alatt, gyakran megkavarva, és – hogy oda ne kapjon – állandóan kevés forró vízzel felöntve puhára pároljuk. Amikor a hús elkészült, levesszük az edényről a fedőt, és hagyjuk zsírjára sülni. Ekkor rátesszük a maradék áttört fokhagymát, egyet-kettőt rottyantunk rajta, végül pedig megszórjuk pirospaprikával, elkavarjuk, és rögtön félrevesszük a tűzhelyről. Puliszkával és savanyúsággal vagy káposztalével tálaljuk.


KAL - 2013.

3 megjegyzés:

  1. Nálunk is így készül.Mi puliszkával és savanyú káposztalével esz(tt)ük:)

    VálaszTörlés
  2. Én is szeretem, de csak keveset tudok enni belőle, túl zsíros nekem. :)

    VálaszTörlés