2012. november 3., szombat

Zatar fűszeres csirke és bébirépa

Három héttel ezelőtt végre megismerkedtem Katival, a Makacska konyhája című blog írójával. Kati nem messze lakik tőlem, egy kisvárosban, és egy játék kapcsán egy könyvet kellett volna küldenie nekem. De nem küldte el, hanem egyeztettünk, és találkoztunk. Igazán jót tett a kb. másfélórácskás beszélgetés és kapucsínózás nekem azon az esős délutánon, és örülök, hogy végre megismerhettem kedves Erdélyi konyhás kolléganőmet. Kati a könyv mellett azonban egyéb ajándékkal is kedveskedett nekem, amit alkalomadtán én is viszonozni fogok. Lányaimnak két finom csokoládét hozott, nekem pedig egy zacskónyi csokoládétallért, fehéret és barnát vegyesen. Emellett pedig egy kis zacskóban is hozott valamit. Amikor kibontottam, kellemes, de erős illat csapott meg, és "szag után" úgy ítéltem, hogy valami keleti fűszerkeverék, s mint utóbb kiderült, cseppet sem tévedtem. A zacskóban ugyanis Zatar fűszer volt. Bevallom, sosem hallottam addig róla, de mintha Kati kitalálta volna a gondolatom, mert a kis cetlire, amin a fűszer neve volt, az összetételét meg a szavatosságát is ráírta.

Múlt héten jött el az ideje, hogy először kipróbáljam. Hirtelen jött az ötlet, miután sóval és borssal már bedörzsöltem a csirkedarabokat. Isteniek lettek! Csak mi, csajok voltunk akkor otthon, ezért nem készítettem valami kacskaringós köretet mellé, egyszerűen csak bébirépát pároltam meg kevés olajjal vegyített vajban, és szintén bőven megszórtam Zatar fűszerrel. És tulajdonképpen ennyi a recept. De azért leírom...



Zatar fűszeres csirke bébirépával

Hozzávalók 4 személyre: 1 egész csirke vagy 6 egész csirkecomb, só, bors, 2 teáskanál Zatar fűszer, olaj; a körethez: kb. 50 dkg fagyasztott bébirépa, 5 dkg vaj, 2-3 evőkanál olaj, só, 1 teáskanál Zatar fűszer.

Elkészítése: A konyhakész csirkedarabokat bedörzsöljük sóval meg borssal, majd alaposan megszórjuk Zatar fűszerrel. Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk, hirtelen megpirítjuk benne a csirkedarabok mindkét oldalát, majd felöntjük kevés vízzel, és néha megforgatva őket, fedő alatt puhára pároljuk. Végül zsírjára sütjük, és hagyjuk kissé megpirulni. Közben a körethez felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a vajat, és hagyjuk megolvadni, majd felforrósodni. Beletesszük a sárgarépát, megszórjuk sóval, majd kevés vizet öntve alá, s ha elfő, pótolgatva, fedő alatt puhára pároljuk. Amikor már majdnem elkészült, rászórjuk a fűszerkeveréket, jól összeforgatjuk, és a csirke mellé tálaljuk. Húsnapon ehető.

2 megjegyzés:

  1. Örvendek, hogy ízlett, én is csak így egyszerüen készítettem.

    VálaszTörlés
  2. Hát hasonlóan gondoltam én is a zatart használni.
    Bár lehet épp pulykán végzi.
    Guszták, kívántatják magukat a bébirépák.

    VálaszTörlés