2013. január 21., hétfő

Céklafasírt

A véletlen szülte ezt a receptet. Telemea(feta)bundás, magkérges rántott húst készítettem, és megmaradt egy csomó ízletes masszám, amit sajnáltam kidobni. Rögtön szétnéztem, mit reszelhetnék bele, hogy megsüssem fasírtnak: hát csak egy céklát találtam.
A család nem rajongott érte, pedig szerintem nagyon finom volt. Kicsikém is szívesen ette, de ha megtudta volna, hogy cékla, ő sem kérte volna, ezért azt mondtam, hogy sárgarépát reszeltem bele, és megfestettem tortaszínezővel. Ne nevessetek, hirtelen csak ez jutott eszembe. De látva a jó étvágyát hozzá kár lett volna, ha kihagyja. :)
Természetesen, el lehet készíteni nem csupán maradékhasznosítás gyanánt, hanem eleve ezt tervezve.:)
Céklafasírt

Hozzávalók: 2 tojás, 20 dkg liszt, tej, 10 dkg telemea túró vagy feta, 1 cikk fokhagyma, só, bors, 1 közepes cékla, kevés aprított friss kapor, olaj.

Elkészítése: A céklát lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, majd tálba tesszük. Hozzáadjuk a lereszelt túrót, az áttört fokhagymát meg a kaprot, és lazán összeforgatjuk. Ezután hozzáadjuk a tojást meg a lisztet, és összekeverjük. Fokozatosan annyi tejet adunk hozzá, amennyi szükséges ahhoz, hogy egy sűrűbb palacsintamasszát kapjunk. Ízlés szerint borsozzuk, illetve ha kell, még sózhatjuk is, de vigyázat, mert a túró sós. A masszából evőkanállal halmokat teszünk a felforrósított olajba, kissé ellapítjuk, és lassú tűzön, többször átforgatva, hogy jól átsüljenek, megsütjük őket. Tejföllel, bármilyen mártogatóssal finom reggeli vagy vacsora, de feltétként is lehet adni különféle főzelékek, köretek mellé. Szétválasztó diétákban zöldség- és tésztanapon ehető.

KAL - 2014.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése