Szeretem a hüvelyeseket. És persze, szeretek kipróbálni újdonságokat, különlegességeket. A szójabab, valljuk be, nem elterjedt alapanyag az erdélyi háztartásokban (és gondolom, a magyarországiakban sem), esetleg a vegetáriánus családok asztalán, ha előfordul. No, de az egyik nagyáruházban lehet jó minőségű, akár bio ilyesmiket is venni, ezért, ahányszor ott járok, mindig veszek egy kicsi ezt-azt: pl. vöröslencsét, csicseriborsót, vagy éppen szójababot. Nem most készítem először, a nyáron is kipróbáltam, akkor valamilyen kenyérre kenhető krém készült belőle, de mivel tópartra vittük, és nagyon ízlett mindenkinek, hamar elfogyott, tehát nem futotta belőle fotóra. Most csak egyszerűen megfőztem (még szinte oda is égettem :P), és egy amúgyis tartalmas salátát dúsítottam vele. A férjem szósz nélkül kérte, nekem szósszal ízlett jobban. Ki-ki kedve szerint készítheti.:)
Amúgy a szójabab nagyon érdekesen "működik". Szárazon gömbölyded alakú, akárcsak a borsó, az ázás és főzés során azonban teljesen "babbá alakul": színe enyhén kivilágosodik, az alakja pedig hosszúkásra nyúlik. Íze nagyon finom, édeskés, másabb, mint a többi hüvelyeseké. Mint általában a hántolatlan hüvelyesek, ezt is jó beáztatni főzés előtt, illetve ha van valakinek kisméretű kuktája, inkább abban főzze, különben elég hosszas, kb. 2 óra a főzési ideje.
Szójababos zöldségsaláta tárkonyos joghurtmártással
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg krumpli, 20 dkg szójabab, 30 dkg brokkoli (ez most mélyhűtött volt), 2 nagy sárgarépa, só, olaj; a szószhoz: 3 dl tejföl, 1,5 dl joghurt, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál magos francia mustár, só, bors, porcukor, 1 nagy csipet ecetes tárkony, 1/2 csokor petrezselyemzöld, tárkonyecet.
Elkészítése: A szójababot néhány órára hideg vízbe áztatjuk, majd hideg vízben feltesszük főni, és kb. 2 óra alatt puhára főzzük. Leszűrjük, átöblítjük, és hagyjuk kihűlni. A krumplit is héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és felszeleteljük. A két hozzávalót tálba tesszük, megsózzuk, és alaposan összekeverjük. A sárgarépát meghámozzuk, hosszában kettéhasítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Kevés olajat forrósítunk, és megdinszteljük rajta a sárgarépát. Amikor már félpuha, rádobjuk a kis rózsákra darabolt friss vagy fagyasztott brokkolit, megsózzuk, és néha megkavarva, fedő alatt roppanós puhára pároljuk. Amikor langyosra hűlt, hozzákeverjük a szójababos krumplihoz, meglocsoljuk olajjal, és jól összeforgatjuk. Ha kell, még sózzuk. (A férjem így ette, neki nem hiányzott róla a szósz.) A mártáshoz simára kavarjuk a hozzávalókat, majd belekeverjük a finomra aprított ecetes tárkonyt és petrezselyemzöldet, végül pedig sóval, borssal, porcukorral és tárkonyecettel ízesítjük tetszés szerint. Külön tálkába kínáljuk a saláta mellé, hogy ki-ki magának locsolja meg kedve szerint.
EK - 2015/1
Aszta mindenét!!Ez nagyon érdekes,nagyon jó lehet!Mostanában igen fogamra valókat készítsz:)
VálaszTörlésEdó, gyere költözzünk közelebb egymáshoz, mert én meg a te főztjeidet tudnám naphosszat enni. :)
VálaszTörlés