Most készítettem először egészben sült pulykát. Nem volt túl nagy, de azért volt akkora, hogy sejtsem: nem elég a felületi fűszerezés ahhoz, hogy finom legyen majd a húsa. Ezért aztán, a vadhúsok tapasztalatából kiindulva vizes pácban pácoltam egy napig. És igen, ez nagyonis bevált: puha, omlós húsa lett, és egészen a csontig ízletes, fűszeres. Először tölteni is gondoltam, de attól tartottam, hogy így majd nem tudom rendesen darabolni-szeletelni az asztalnál, illetve amúgysem lenne elég a töltelék köretnek. Végül az egyszer már csirkénél bevált "töltést" alkalmaztam, amitől még plusz aromát kapott az egész sült. Isteni volt a mellé tálalt dinsztelt almás káposztával, illetve a fűszeres ropogós krumplival, amiről azonban nem készült fotó. Leírása azonban megtalálható Aledánál.
Pulykasült almás vöröskáposztával
Hozzávalók 6-8 személyre: 1 kb. 3 kg-os bébipulyka, 1 alma, 1 hagyma, 5 nagy cikk fokhagyma, 1 citrom, 1 kicsi narancs; a páchoz: 6 l víz, 8 evőkanál só, 8 evőkanál ecet, 8 evőkanál zöldségesszencia vagy 4 csapott evőkanál házi ételízesítő, 1 teáskanál őrölt bors, 1-1 teáskanál összetört rózsabors és zöld bors, 2 babérlevél, 1 hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 1 evőkanál őrölt mustármag, 2 ágacska szárított csombor; továbbá: 2 dl fehérbor, 1/2 teáskanál pirospaprika, 2 evőkanál olaj; a körethez: 1 hagyma, 60 dkg fehér káposzta, 40 dkg vöröskáposzta, 4 közepes alma, 1-1,2 dl olaj, só, cukor, bors, ecet.
Elkészítése: A páchoz való vizet fölforraljuk, beletesszük a többi hozzávalót, majd újraforrástól számítva kb. 1 percig főzzük. A lángot elzárjuk, a páclevet pedig hagyjuk kihűlni. A pulykát megtisztítjuk, jól átmossuk, és hagyjuk lecsepegni. Beletesszük a páclébe úgy, hogy az teljesen ellepje a húst, és 24 órán át hagyjuk benne, egyszer-kétszer átforgatva. Meghámozzuk a hagymát, az almát és a fokhagymát, és szeletekre vágjuk őket a jól megmosott citrommal és naranccsal együtt. Ezután a pulykát kivesszük a pácléből, hagyjuk lecsepegni, majd megtöltjük a felszeletelt zöldséggel-gyümölccsel, és tűzálló tálba helyezzük. Aláöntjük a fehérbort és 1-2 dl-nyit a leszűrt pácléből. Az olajat elkeverjük a pirospaprikával, és egy ecset segítségével lekenjük vele a pulykát. Lefedve, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverésen kb. 3 órán át pároljuk. Közben többször átkenjük a pirospaprikás olajjal, illetve ha már elfogyott, akkor a pecsenyelével öntözgetjük. 3 óra után a hőmérsékletet felemeljük 230 fokra, a fedőt vagy alufóliát levesszük, és 15-25 perc alatt a pulykát szép pirosra sütjük.
A körethez a felaprított hagymát megdinszteljük az olajon, majd rádobjuk a vékony csíkokra vágott vöröskáposztát, és 10-15 percig dinszteljük néha megkavargatva. Ezalatt csíkokra vágjuk a fehér káposztát is, rendre hozzáadjuk a vöröskáposztához, és kis lángon, szinte folyamatosan kavargatva majdnem puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt almát, és addig pároljuk az egészet, amíg minden meg nem puhul. Ekkor megsózzuk és megborsozzuk, majd ízlés szerint cukorral és ecettel ízesítjük. A cukrot úgy is hozzá lehet adni, hogy a káposztát az edény egyik felébe húzzuk, a másik felébe pedig beleszórjuk a cukrot, és enyhén karamellizáljuk. Ezután összekavarjuk, és ecettel ízesítjük. A hús és a káposzta mellé tetszés szerint aranyló krumplit is kínálhatunk, melynek receptje ITT található. Koktélparadicsommal, zöld levélkékkel díszíthető.
KAL - 2014.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése