2013. január 12., szombat

Piña colada bonbon és rumos, mandulás bonbon

Bonbont még sosem készítettem, hacsak nem tekintem (sikeres) kísérletnek azt, amikor szaloncukrot gyártottam majdnem ehhez hasonlóan. Azóta is minden évben felkészülök arra, hogy szaloncukrot csinálok, de sosem jutok el a kivitelezésig. Illetve volt úgy, hogy megcsináltam, csak már csomagolni nem volt időm. Mindenesetre, ha nincs házi szaloncukor, akkor nálunk nincs más sem, szóval a lelkiismerős az tiszta. :) Idén (azaz már tavaly) is idejében bevásároltam a hozzávalókat a szaloncukorhoz, örülvén, hoyg az egyik legfontosabb lépést már meg is tettem érdekükben, de karácsonyra mégsem készült el a finomság. És éppen azon morfondíroztam, hogy milyen finom, különleges, és nem utolsó sorban jól szállítható finomságot készítsek szilveszterre, amikor hirtelen beugrott, hogy ott vannak az aszalt gyümölcsök, fel kellene használni őket. Hogy "felszaporítsam", gondoltam mandulát is keverek bele. No, de aztán a fogaskerekek mindig tovább mennek, és már rögtön a kókuszost is kitervelték. És már láttam is hozzá a gyümölcsdaráláshoz. Azaz láttam volna, ha jó lett volna a hősdarálóm, de megment a menete, nem tudtam felfogni az asztalra. A kis aprítóm meg nem vitte őket... Szóval, hősiesen bevallom: késsel aprítottam meg az összes aszalt gyümölcsöt... A mandulát, szerencsére vitte az aprító. :) Szerintem nagyon finomak lettek, és abból ítélve, hogy mind egy szálig elfogyott, gondolom, a többieknek is ízlett. :)

Piña colada- és rumos, mandulás bonbon

Hozzávalók: 25 dkg aszalt szilva, 25 dkg aszalt datolya, 15 dkg őrölt mandula, 15 dkg kókuszreszelék, 5-6 evőkanál Piña colada koktél/likőr, 2 evőkanál rum vagy 1 teáskanál rumkivonat; a bevonáshoz: 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg tejcsokoládé, 2-2 evőkanál olaj, kókuszreszelék.

Elkészítése: Az aszalt gyümölcsöket ledaráljuk vagy összevagdaljuk, jól összegyúrjuk, majd kétfelé osztjuk. Egyik felébe beledolgozzuk a mandulát meg a rumot vagy rumaromát, a másik felébe pedig a kúkuszreszeléket meg a Piña coladát. Ha valamelyik massza esetleg túl száraz lenne, ki lehet még egészíteni 1-2 kanál folyadékkal. A kétféle masszából diónyi gombócokat formálunk, és kb. 1 órára hűtőbe tesszük, hogy lehűljenek. Az étcsokoládét felolvasztjuk 2 evőkanál olajjal, simára keverjük, majd fogpiszkáló segítségével belemártjuk a mandulás bonbonokat, és rácsra helyezzük, hogy a fölösleg lecsepegjen. Ezután hűtőbe tesszük, hogy megdermedjenek. Egy tálcára kókuszreszeléket szórunk. A maradék étcsokoládéra rátördeljük a tejcsokoládét, ráöntjük az olajat, és gőz fölött vagy mikróban ezt is megolvasztjuk, illetve simára keverjük. Beleforgatjuk a kókuszos bonbonokat, majd a kókuszos tálcára helyezzük, és óvatosan beleforgatjuk a kókuszba. Ezután mindegyiket tányérra tesszük, és hűtőben dermesztjük meg. Igazából másnaptól finomak, miután az ízek jól összeértek.

EGÉSZS: - 2013.

1 megjegyzés:

  1. Biztos nagyon finomak voltak, és az elkészítésük sem ördöngősség!

    VálaszTörlés