Az ötletet Bornemissza Anna szakácskönyvében találtam, eredetileg ökörnyelvre íródott. Persze, recept (agadok, elkészítési mód) igazából nem volt hozzá, csupán az alapanyagok lettek megemlítve, úgyhogy a "körítést" én találtam ki hozzá. Az eredmény? Várakozáson felüli. Sokan ettek belőle, kóstolták, mindenkinek nagyon-nagyon ízlett. Ugye, kóstolók? :)
Szarvasnyelvpástétom
Hozzávalók: 40
dkg leveles tészta, 6-7 szarvasnyelv vagy 4 sertésnyelv, 2 szelet kenyér, 1
hagyma, 2 tojás, 10 dkg piros ribizli vagy áfonya, ½ citrom, diónyi gyömbér, só,
bors.
Elkészítése: A
nyelvet megfőzzük, megtisztítjuk, majd a hús felét ledaráljuk, másik felét
nagyon apró kockákra vágjuk. A kenyeret beáztatjuk, és jól kifacsarjuk. A
hagymát apróra vágjuk, a gyömbért lereszeljük. A citrom héját vékonyan lehámozzuk,
majd finomra aprítjuk. A citrom alsó fehér héját eltávolítjuk, a citrom húsát pedig
összedaraboljuk. A húst, a morzsolt kenyeret, a hagymát, a gyömbért meg a
citromot és –héjat tálba tesszük, ízesítjük sóval és borssal, majd simára
dolgozzuk a tojássárgájával meg a kemény habbá vert tojásfehérjékkel. Végül
óvatosan beledolgozzuk a ribizlit is. A leveles tésztát kinyújtjuk, kibélelünk
vele egy öblösebb formát (esetleg fém tésztaszűrőt), belesimítjuk a húsos
masszát, és befedjük a tészta lelógó részeivel. 200 fokra előmelegített sütőben
40-50 perc alatt aranybarnára sütjük.
Megjegyzés:
Amikor a húst beborítjuk tésztával, vigyázzunk, hogy a tészta ne kerüljön több
rétegben egymásra, hogy könnyen átsülhessen. A fölösleges részeket vágjuk le.
EK - 2013/3
Most már megenném :(
VálaszTörlésKár, hogy az egészségem nem úgy gondolta, hogy nekem a tengernyi finomságból járna némi input.
Ez a szarvasnyelv-meglepetes!
VálaszTörlésÉlő tanú vagyok, hogy isteni volt:) S méghozzá nagyon szép is:)
VálaszTörlésEz valami gyönyörűséges lett! A szarvasnyelv kimaradt eddig az életemből, de a marhanyelvet imádom. Szerintem ezt is:) Kóstolnám boldogan!
VálaszTörlésÉva, késő bánat! Láttam én, hogy valami nincs teljesen rendben. :(
VálaszTörlésIri, nekünk is. :)
Kati, köszönöm.:) Nagyon izgultam, hogy milyen lesz, és hogyan fogadjátok majd, de szerencsére jól sikerült. :)
Janka, nem is olyan könnyű hozzájutni. Mi is a "forrásnál" kaptuk, azaz ott, ahol tenyésztik az állatokat, majd feldolgozzák a húsukat.
Nagyon finom lehetett! Szép is és gusztusos is, szívesen megkóstoltam volna én is :)
VálaszTörlésNagyon finom volt, gratulálok !!! nem vagyon gyömbér rajongó, de ebben úgy eltaláltad az arányokat, hogy nagyon ízletes lett. Ügyes :)
VálaszTörlés