2013. március 27., szerda

Törött ablaküveg, avagy színes-bolondos tortácskák

A múltkor láttam meg ezt az érdekes színes tortát, és rögtön beindult a fantáziám. Miután elolvastam a receptet, kissé elszomorodtam, mert eszem ágában nem állt cukorból készíteni az "üveget", tehát végülis az eredeti elképzelésemet ültettem gyakorlatba. A receptem nagyjából az, ami ITT található, felturbózva még ezzel-azzal

Törött ablaküveg, 

avagy színes-bolondos tortácskák

Hozzávalók 12 darabhoz: 15 dkg vaj, 10 dkg barna nádcukor, 2 tojás, 20 dkg liszt, 15 dkg kimagozott meggy (fagyasztott vagy cukorban eltett), 5 dkg tejföl, kb. 1 dl tej, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál citromlé, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja, 1,5 dkg kandírozott gyömbér; a díszítéshez: 2 dl habtejszín, 2 evőkanál porcukor, 10 dkg sűrű tejföl, 1 tasak színtelen tortazselépor, 2 evőkanál cukor, 2,5 dl víz, vanília-, vérnarancs- és rumaroma, piros, sárga és zöld ételfesték.

Elkészítése: A színes zseléhez összekeverjük a tortazseléport meg a cukrot, majd fokozatosan hozzákeverjük a vizet is. Felforraljuk, majd forrástól számítva kerek 1 percig főzzük. Ezután háromfelé osztjuk, mindegyiket megszínezzük kevés ételfestékkel, majd tetszés szerint kevés aromát cseppentünk mindegyikbe. Jól összekavarjuk, külön-külön lapos tányér aljába kanalazzuk kb. 2-3 mm vastagon, hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy jól megdermedjen. (Akár előző nap is elkészíthetjük.)
A muffinhoz a vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat is. Hozzáadjuk a sót, a szódabikarbónát, a citromlevet, a lisztet, a citromhéjat, az apró kockákra vágott kandírozott gyömbért meg a meggyet, összekavarjuk, majd beledolgozzuk a tejfölt és a tejet is. A masszát kikent-lisztezett, vagy papírkapszlival bélelt muffinformákba adagoljuk, és 180 fokos sütőben kb.20 perc alatt megsütjük (tűpróba). Amíg a muffinok hűlnek, kézi mixerrel kemény habbá verjük a habtejszínt a porcukorral. A tejfölt először simára keverjük, majd kanalanként hozzáadagoljuk a kemény tejszínhabot is. A kihűlt muffinoknak levágjuk a tetejét annyira, hogy hogy ha megfordítjuk, egyenesen álljanak, majd a talpukkal felfele fordítva bevonjuk a tejfölös krémmel. A megdermedt zseléket éles késsel összedaraboljuk, majd tetszés szerint kidíszítjük velük a tortácskákat.

Tipp 1: A tejföl helyett mascarponét is használhatunk.

Tipp 2: A színes zseléket különféle szörpökből, gyümölcslevekből is elkészíthetjük. Ekkor viszont azzal kell számolni, hogy a színek esetleg nem lesznek ennyire intenzívek, szépek.

KT - 2013/4

3 megjegyzés: