Múlt héten egyik este a román Paprikán egy fekete hölgy főzött. A húgom nézte, és minduntalan hívott, hogy nézzem meg, mit főz, mit csinál, mit tesz bele. Így "kaptam el" az egyik "receptet": a kész masszát láttam tepsiben, Oreokeksz-darabokkal rajta, és már tolta is be a sütőbe. Ötletesnek tűnt, és nem estem kétségbe, hogy nem láttam a tészta összetevőit, mert van nekem Ágnestől egy nagyon finom brownie-receptem, amit aztán kedvem szerint szoktam variálgatni. A sütési idővel kissé gondban voltam, mert a 12-15 perc nem volt elég neki, a tészta közepe így még nagyon folyt. S bár finom volt, illetve hűlés közben még szilárdult kiss, azért mégis zavart, hogy nem lehet szépen vágni, így aztán még sütöttem néhány percig. Utána már nagyon jó volt: megszilárdult, de cseppet sem sült túl, kellemes volt, mind ízre, mind állagra. Végül rájöttem, a gond abból adódott, hogy az én adagom picivel nagyobb is volt, mint az eredeti, és mivel kerek formában sütöttem, vastagabb is volt a tészta, tehát nem tudott átsülni 15 perc alatt. Ha valaki mégis netán nagyobb, szögletes formában sütné, akkor 12-15 perc után ellenőrizze, hogy áll a tészta.
Utólagos kiegészítés: egy kedves hozzászóló megmondta nekem, hogy a fekete hölgy, aki főzött, Lorraine Pascale volt, így már a receptet is könnyű volt megtalálni. Ha valakit érdekel, EZEN a linken megtalálhatja.
Oreo kekszes, kávés brownie
Hozzávalók: 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 10 dkg mogyorós tejcsokoládé, 20 dkg vaj, 5 teáskanál nescafépor, 12 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 evőkanál kakaó, 15 dkg fruktóz (20 dkg cukor), 5 tojás, 8 db Oreo keksz; a tálaláshoz: tetszés szerint tejszínhab, vaníliafagyalt vagy vaníliás tejföl.
Elkészítése: A csokoládét összetördeljük, hőálló tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat meg a kávéport, és gőz fölött (vagy mikróban) összeolvasztjuk. Simára keverjük. A tojást habosra verjük a cukorral/fruktózzal, majd beleforgatjuk a lisztet és a kakaót, végül pedig összevegyítjük az olvasztott csokoládés keverékkel. Vajjal kikent 26 cm átmérőjű kerek formába öntjük, a tetején szétoszlatjuk a darabokra tördelt Oreo kekszet, és 230 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Ezen a hőfokon sütjük 10 percig, majd 180 fokra csökkentjük a hőt, és további 10 percig sütjük. Akkor jó, ha a közepe még nyersnek tűnik. Én vaníliás cukorral ízesített tejföllel kínáltam. Nagyon jól passzolt a savanykás kiegészítő az édes süteményhez.
EGÉSZS: - 2013.
És a hathatós segítség ... (ő törte a tojásokat, és habosra kavarni is segített.)
Ezt én is megkostolnám!
VálaszTörlésNa,ez nagyon ottvan!:) puszi a csajoknak!
VálaszTörlésA szakácsnő Lorraine Pascale volt, ha később valaki keresné. Nem mellesleg gyönyörű lett a browneid!
VálaszTörlésEdó, köszi. :)
VálaszTörlésZsu, nagyon szépen köszönöm a segítséget! Még sosem hallottam róla, de megnéztem, tényleg ő volt. :)
a gyerekeknek nem szoktam kávésat adni, de a képet elnézve ők is imádják, szóval teszek én is majd egy próbát :) köszi a receptet, én meg megosztok veled egy hasznos oldalt, ha már úgyis kávét vásárolsz http://redir.ec/gobox
VálaszTörlésKedves Orsi, a blogomon lévő "rengeteg" kávés receptből kiindulva látszik, hogy én sem készítek túl gyakran. Éppen a gyerekek miatt. És bevallom, most is a felhasznált kávé fele cikóriakávé volt, így a maradék 1 púpozott evőkanálnyi "rendes" nescafé elveszítette szerintem a hatását. :) Köszönöm az oldal linkjét!:)
VálaszTörlés