Nem kell valami nagyon-nagyon furcsára gondolni, amikor a pekingi módra készült ételekről hallunk, "kutatásaim" szerint csupán az édes-savanyú ízek jellemzik az ilyen ételeket. Azért, természetesen, nem sertéskarajt és krumplipürét ízesítünk így, hanem az alapanyagokat is egy kicsit pekingesítjük. :) Íme. A végeredmény sok-sok recept áttanulmányozása után született ilyenre, kicsit innen is vettem, kicsit onnan is: nagyon finom lett.
Pirított halfalatok pekingi módra
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg halfilé, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 csapott teáskanál só, 1/2 teáskanál bors, őrölt csili, diónyi friss gyömbér, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, 1 csapott evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj; a zöldségraguhoz: 4-5 cikk fokhagyma, 2 nagy sárgarépa, 1-1 sárga és piros húsú paprika, 1 csokor újhagyma vagy 1 kisebb póréhagyma, 1 kígyóuborka
vagy 1 cukkini, 1 kis bébikukorica-konzerv, 1 üveg szójabab- vagy mungóbabcsíra, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2-3 evőkanálnyi a bébikukorica levéből, só, bors, olaj; a tálaláshoz: 40 dkg rizstészta, só, 2 evőkanál olaj.
Elkészítése: A halfilét átöblítjük, papírtörlővel szárazra töröljük, és ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a pác hozzávalóit (a liszt és az olaj kivételével), és beleforgatjuk a haldarabokat. Letakarjuk, és min. 1-2 órára hűvös helyre tesszük. A raguhoz a zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk, mindegyiket külön-külön kupacban hagyjuk: a fokhagymát finomra, a sárgarépát és a kígyóuborkát gyufaszál vastagságúra, a paprikákat kisujjnyi széles csíkokra, majd rombuszokra, a hagymát (zöldjével együtt) karikára, illetve a bébikukoricát egyenként 3-4 darabra vágjuk. Elkészítés előtt vizet teszünk forrni a tésztának. Egy nagy serpenyőben (wokban) kevés olajat hevítünk, rádobjuk a fokhagymát, elkavarjuk, és máris rádobjuk a sárgarépát. Nagy lángon pirítjuk kb. fél percig, amikor mellédobjuk a paprikát. Szintén fél perc után következik a hagyma, és további fél perc után az uborka. Közben állandóan kavargatjuk, hogy egyenletesen puhuljanak. Végül beledobjuk a kukoricát és a csírát, elkavarjuk és még 1-2 percig együtt pároljuk. Közben simára kavarjuk a keményítőt a szójaszósszal, a mézzel, a citromlével meg a kukorica levével, és ráöntjük a zöldségragura. Még max. 1 percig hagyjuk a lángon, közben kavargatjuk, illetve ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A felforrt vizet megsózzuk, és beledobjuk a rizstésztát. A tasakon megadott főzési idő lejárta után leszűrjük, és meglocsoljuk kevés olajjal. A haldarabokat kivesszük a pácból, papírtörlőre helyezve kissé felitatjuk róluk a nedvességet, majd megszórjuk liszttel és kézzel összeforgatjuk. Egy másik serpenyőben olajat forrósítunk, két részletben, hogy szebben piruljanak, rádobjuk a halcsíkokat, és erős lángon aranyszínűre pirítjuk őket. Ahogy megpirultak, azonnal tálaljuk főtt rizstésztával és a finom, roppanós zöldségraguval.
Megjegyzés: Ha netán valaki csodálkozik, vagy idegenkedik a kígyóuborka használatától, nyugodtan használhat cukkinit, de én uborkával csináltam, és bevallom, kellemesen meglepődtem. Lajos Mari is uborkát használ az egyik kínaias receptjéhez, tőle vettem az ötletet a cukkini helyettesítésére.
Tipp: A répát meg az uborkát/cukkinit a legkönnyebben úgy lehet gyufaszál vastagságúra vágni, hogy először a zöldséghámozóval vágjuk őket vékony lapokra, majd késsel aprítjuk a kívánt vastagságúra.
EK - 2013/5
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése