2013. április 10., szerda

Zabpelyhes spenótfőzelék főtt tojással és pirított sonkával

Spenótfőzeléket terveztem. S bár lehet már frisset kapni, még felfedeztem két zacskó fagyasztottat a tavalyi termésből, így hát azokat használtam fel a tegnapelőtti ebédhez. Az adag kb. 1 kg friss levélnek felel meg, a receptbe úgy is írom. Feltétként főtt tojást adtam mellé, mert főtt tojással még sosem ettünk spenótfőzeléket, illetve felhasználtam hozzá a maradék csirkesonkát is a hűtőből. A főzelék különlegessége, hogy nem használtam hozzá sem rántást, sem habarást, hanem hirtelen ötlettől vezérelve zabpehellyel sűrítettem. Nagyon finom lett, a lányok alig győzték gyúrni magukba. :)


Zabpelyhes spenótfőzelék főtt tojással (és pirított sonkával)

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg friss spenót, 5-6 cikk fokhagyma, 5 evőkanál zabpehely, 2 dl főzőtejszín vagy sovány tejföl, só, bors, esetleg citromlé; továbbá: 10 dkg csirkesonka, személyenként 2-2 tojás.

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A sonkát vékony csíkokra vágjuk, egy hőálló edényt kibélelünk sütőpapírral, az aljára terítjük a sonkát, lefedjük, betoljuk a sütőbe, és kb. 10 perc alatt megpirítjuk. A tojásokat keményre főzzük, majd hideg vízben hagyjuk kihűlni. A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, majd beledobjuk kevés forrásban lévő vízbe. Amikor az egész összeesett, hozzáadjuk a fokhagymát meg a zabpelyhet, és kis lángon 5-7 percig főzzük. Ekkor botmixerrel simára turmixoljuk, majd felöntjük a tejszínnel, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, és 1-2 perc alatt kiforraljuk. Ha szükséges, citromlével savanyíthatjuk. Félbevágott főtt tojásokkal és pirított sonkával kínáljuk. Sonka nélkül is lehet, így húsmentes fogás. 


EGÉSZS: - 2013.


2 megjegyzés: