2013. május 12., vasárnap

Báránycurry párolt zöldségekkel

Ez a másik étel, amit az anyósomtól kapott bárányhúsból készítettem. Teljesen más ízvilág az előzőhöz képest; erőteljes keleties ízesítés, mégis karakteres bárányízű volt. A húgom szerint azonban nem érződött rajta a bárány, ezért ezt ő is szívesen megette. A húst végül össze is lehet keverni a zöldséggel, én viszont külön-külön tálaltam. Vagy a rizst is össze lehet keverni a zöldséggel. (Még egy hozzáfűzni valóm: évek óta nem használok zöldborsókonzervet, de valaki megajándékozott eggyel, így most azt használtam. Rossz nem volt, de a színe...) Ehhez az ételhez Lajos Mari Currys-zöldséges bárányragu-receptjét vettem alapul, ami a 66 húsétel című könyvben - a Nagykönyvemben :D - jelent meg, de kiegészítettem egyéb hozzávalókkal, illetve a fűszerezése is más.

Báránycurry párolt zöldségekkel

Hozzávalók 4-5 személyre: 
- a húsraguhoz: kb. 60 dkg bárányhús, só, bors, 2 evőkanál Worcestershire-szósz, 1 evőkanál liszt, olaj, 2 dl bor, 1 kávéskanál zúzott koriandermag, 1/2 kávéskanál őrölt római kömény, 1/2 kávéskanál őrölt fahéj, 1 csapott evőkanál zöld currypaszta;
- a zöldségraguhoz: 2 nagy sárgarépa vagy 25 dkg bébirépa, 20 dkg friss gomba, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg morzsolt kukorica, 1 nagy hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 1 teáskanál koriandermag, só, bors, 10 dkg vaj.
- a tálaláshoz: 20 dkg rizs, 2 evőkanál olaj, só.

Elkészítése: A húst kisujjnyi méretű csíkokra vágjuk, tálba tesszük, enyhén sózzuk és borsozzuk, majd ráöntjük a Worcestershire-szószt, és jól összeforgatjuk. Ha van időnk, legalább 1-2 órán át hagyjuk pácolódni hideg helyen, ezalatt előkészítjük a zöldségragu hozzávalóit: a sárgarépát nagyobb hasábokra vágjuk, a gombát és a hagymát felszeleteljük, a fokhagymát finomra aprítjuk. Elkészítéskor arra kell törekednünk, hogy az étel részei nagyjából egyidőben készüljenek el.
Egy vastag aljú edényben felforrósítjuk a 2 evőkanál olajat, beleöntjük a rizst, és állandóan kavargatva néhány percig pirítjuk, amíg ki nem fehéredik. Ekkor ráöntünk 2 és fél pohár vizet, megsózzuk, összekavarjuk, majd közepes lángon hagyjuk felforrni. Amikor felforrt, a lángot minimálisra vesszük - ha van, vasalátétet is helyezhetünk az edény alá - lefödjük, és kb. 15 percig hagyjuk lassan főni. 15 perc után a lángot elzárjuk, és további 10-15 percig hagyjuk a szemeket duzzadni. Ezalatt egyszer sem kavarjuk meg. Lefedve melegen tartjuk tálalásig.
Ezalatt odatesszük a zöldség- és a bárányragut is. A húsdarabokat kiemeljük a pácból, megszórjuk 1 evőkanál liszttel, összeforgatjuk, majd felforrósított olajon állandóan kavargatva hirtelen megpirítjuk. Amikor halvány kérget kapott, rászórjuk a fűszereket, illetve hozzáadjuk a currypasztát, elkeverjük, és felöntjük a borral. Fedő nélkül, közepes lángon, néha kavargatva addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul (kb. 10 perc).
A zöldségraguhoz megolvasztjuk a vajat, és üvegesre pároljuk benne a hagymát. Ezután hozzáadjuk a sárgarépát, kavargatva pároljuk kb. 5 percig, majd hozzáadjuk a gombát, a zöldborsót meg a kukoricát. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, megszórjuk az összezúzott korianderrel és az aprított fokhagymával, majd kavargatva pároljuk további 10 percig. Ha szükséges, kevés vizet önthetünk alá, de mindig csak keveset, és hagyjuk teljesen elpárologni.

Tipp: A zöldséget és a rizst, vagy a húst és a zöldséget tetszés szerint összevegyíthetjük, és úgy tálaljuk, én viszont a három komponenst külön-külön tettem a tányérra.

HÚSV. - 2014.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése