2013. május 11., szombat

Báránypörkölt puliszkával

Múltkor anyósom lepett meg egy szép adag bárányhússal. Volt benne comb is, illetve kevésbé nemes részek, de mindenesetre, elég nagy adag volt. Háromféle étel született belőle: az alábbi hagyományos báránypörkölt, amit puliszkával tálaltam, egy zöldséges báránycurry, illetve a csontokat salátalevesbe főztem bele. Rendre ezek is felkerülnek a blogra.
A teljesen hagyományos pörköltbe igazából nem jár sűrítés, inkább sok hagyma kell, ami szétfő, és ez adja a mártás konzisztenciáját, én viszont jobban szeretem, ha egy kicsit fellazítom a szaftot, nem annyira tömény az íze. Ehhez kevés lisztet és paradicsomlevet vagy -sűrítményt szoktam használni. Igazából nem változtat az ízén, de azért mégis. Próbáljátok ki egyszer így.


Báránypörkölt puliszkával

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg bárányhús, 3 nagy hagyma, kb. 1/2 dl olaj vagy 5 dkg zsír, 2 teáskanál pirospaprika, só, bors, 1 dl sűrű paradicsomlé vagy 3 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál liszt, petrezselyemzöld (elhagyható); a tálaláshoz: puliszka. 

ElkészítéseA hagymát csíkokra vágjuk, és megdinszteljük a felforrósított zsiradékon. Megszórjuk pirospaprikával, felengedjük 1 pohár vízzel, és addig forraljuk, amíg zsírjára nem sül. Ekkor rádobjuk a kis kockákra vágott húst, és jól átforgatjuk rajta. Megszórjuk sóval és borssal, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, és fedő alatt addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. A lisztet simára keverjük a paradicsomlével, fellazítjuk vízzel, és besűrítjük vele a pörköltet. Jól kiforraljuk, ha szükséges, utánasózunk, végül pedig, ha szeretnénk, megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. (Én most nem tettem bele.) Puliszkával és savanyúsággal kínáljuk. 

FI - 2014/4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése