Múltkor anyósom lepett meg egy szép adag bárányhússal. Volt benne comb is, illetve kevésbé nemes részek, de mindenesetre, elég nagy adag volt. Háromféle étel született belőle: az alábbi hagyományos báránypörkölt, amit puliszkával tálaltam, egy zöldséges báránycurry, illetve a csontokat salátalevesbe főztem bele. Rendre ezek is felkerülnek a blogra.
A teljesen hagyományos pörköltbe igazából nem jár sűrítés, inkább sok hagyma kell, ami szétfő, és ez adja a mártás konzisztenciáját, én viszont jobban szeretem, ha egy kicsit fellazítom a szaftot, nem annyira tömény az íze. Ehhez kevés lisztet és paradicsomlevet vagy -sűrítményt szoktam használni. Igazából nem változtat az ízén, de azért mégis. Próbáljátok ki egyszer így.
Báránypörkölt puliszkával
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg bárányhús, 3 nagy hagyma, kb. 1/2 dl olaj vagy 5 dkg zsír, 2 teáskanál pirospaprika, só, bors, 1 dl sűrű paradicsomlé vagy 3 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál
liszt, petrezselyemzöld (elhagyható); a tálaláshoz: puliszka.
Elkészítése:
A
hagymát csíkokra vágjuk, és megdinszteljük a felforrósított zsiradékon. Megszórjuk
pirospaprikával, felengedjük 1 pohár vízzel, és addig forraljuk, amíg zsírjára
nem sül. Ekkor rádobjuk a kis kockákra vágott húst,
és jól átforgatjuk rajta. Megszórjuk sóval és borssal, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, és fedő alatt addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. A lisztet simára keverjük a
paradicsomlével, fellazítjuk vízzel, és besűrítjük vele a pörköltet. Jól
kiforraljuk, ha szükséges, utánasózunk, végül pedig, ha szeretnénk, megszórjuk aprított
petrezselyemzölddel. (Én most nem tettem bele.) Puliszkával és savanyúsággal kínáljuk.
FI - 2014/4
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése