2013. május 5., vasárnap

Csirkés-brokkolis tészta


Múltkor a nagycsalád egy részét vártam ebédre, és amikor előző nap, éjfél körül elővettem 5 csirkecombot a fagyasztóból, valahogy meg sem gondoltam rendesen, hogy mi lesz belőle, hiszen annyi hús nem lett volna elég mindannyiunknak, ha sültfélében gondolkodom, mégha a combok egészek és hatalmasak is voltak. Aztán másnap, amikor már főznöm kellett, jött a kétségbeesés: úristen, hát ebből ki lakik jól? No, de máris jött a mentőötlet. Kicsontoztam őket (lett vagy másfél kiló hús), a csontjából leves készült (salátaleves), a felcsíkozott húsból pedig ez az étel. Végül hatalmas adag lett, kb. háromszorosa az itt leírt receptnek, és mindenki jóllakott istenesen, mindenkinek ízlett, sőt, nénémék nem győztek betelni vele: ilyen ételt életükben nem ettek, nem láttak. :)  


Csirkés-brokkolis tészta

Hozzávalók 3-4 személyre: 50 dkg csont nélküli csirkecomb, 40 dkg brokkoli, 40 dkg száraztészta, 5 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 5 dl tej, 2 dl tejszín, 2 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 8-10 levél medvehagyma, só, bors, olaj, citromlé, ½ kápia paprika, zsemlemorzsa.
.
Elkészítése: A csirkét kisujjnyi méretű csíkokra vágjuk, tálba tesszük, megszórjuk sóval és borssal, jól összekeverjük, majd hideg helyen legalább 1 órán át érleljük. A tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A brokkolit kis rózsákra szedjük, és enyhén sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd több részletben, nagy lángon, megpirítjuk benne a húst. A megsült adagokat kiszedjük és félretesszük. Egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat kb. ½ dl olaj társaságában, majd beleszórjuk a lisztet, elkeverjük, amíg ki nem habosodik, majd felöntjük a hideg tejjel. Simára keverjük, hozzáadjuk a tejszínt, és jól kiforraljuk. Félrevesszük a lángról, jól megsózzuk-borsozzuk, citromlével ízesítjük, majd hozzáadjuk a finomra aprított zöldeket és a felvert tojást. Egy nagy tálba tesszük a pirított húst, a brokkolit meg a főtt tésztát, ráöntjük a mártást, és jól összeforgatjuk. Olajjal kikent, morzsával megszórt tűzálló edénybe tesszük át, elsimítjuk, a tetejét kirakjuk piros paprikakarikákkal, meglocsoljuk kevés olajjal, és 220 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Tipp: A tetejét megszórhatjuk sajttal is, illetve a mártásba is tehetünk reszelt sajtot.

FF - 2013/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése