Nagyon megkedveltük a brownie-kat. És nagyon jól lehet variálni is őket. Vaj helyett, ami éppen "nem volt a háznál", amikor megkívántam a sütikészítést, olajat használtam, meg a maradék mogyoróvajat, de nagyon jól sikerült így is. És most a sütési időt is jól eltaláltam. :) Végül stracciatella fagyival ettük, csak a fagylalt a fotózás után érkezett. A maradék pedig, diófagylalttal, egyenesen mennyei volt.
Diós, aszalt gyümölcsös
brownie
Hozzávalók: 20
dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 15 dkg olaj, 7 dkg mogyoróvaj, 3 tojás, 20
dkg cukor, 15 dkg őrölt dióbél, 5 dkg finomliszt, 5 dkg aszalt vörösáfonya, 5
dkg mazsola, 5 dkg rahát (elhagyható), késhegynyi só; a tálaláshoz: porcukor,
mentalevél, esetleg vaníliafagylalt.
Elkészítése: A
csokoládét összetördeljük, és mikróban vagy gőz fölött összeolvasztjuk az
olajjal. Simára keverjük, majd beledolgozzuk a mogyoróvajat is. A tojást habosra
kavarjuk a cukorral. A dióbelet elvegyítjük a liszttel meg a sóval, és
belekeverjük a mazsolát, az apró kockákra vágott rahátot meg a meggyet is. A
csokoládés keverékhez adjuk a tojásos masszát, majd simára keverjük a száraz
hozzávalókkal. 26 cm átmérőjű szilikonformába öntjük, és 200 fokra
előmelegített sütőbe toljuk. 10 perc sütés után a sütőt kikapcsoljuk, és a
süteményt még 5 percig benne hagyjuk. Akkor jó, ha a közepe még enyhén nyersnek
tűnik, miután kihűlt, szépen szeletelhető. Porcukorral megszórva,
mentabóbitával, kánikulában pedig vaníliafagylalttal tálaljuk.
Tipp1: Aszalt gyümölcsök
helyett 15 dkg kimagozott meggyet is használhatunk hozzá.
Tipp2: Ha valaki
allergiás a dióra, helyette 25 dkg diópótlót is használhat, de akkor felére
kell csökkenteni a cukormennyiséget. Én 15 dkg gyümölcscukrot használtam a sütihez.
FF - 2013/5
FF - 2013/5
Jó lenne már nekem is kipróbálnom:) Annyi finomat látok a blogokon, mint ez is:)
VálaszTörlés