Tudtam, hogy délebbre tőlünk nagy divat (vagy csak egyszerűen szokás, helyi sajátosság) mentával ízesíteni a bárányt, de eddig nem sikerült "rávetemednem", hogy kipróbáljam. Mondjuk, nem magam miatt "féltem", inkább a férjem miatt aggódtam, bár már megtanulhattam, hogy nem mumus ő, a jónak semmiképpen sem elrontója.:D Így aztán a vasárnap készített mentás báránynyárs mindenkinek nagyon ízlett, sőt, a mentás-tejfölös uborkasaláta isjól csúszott mellé. Azért, bevallom, nem használtam túl sok mentát, megbírt volna többet is, de első próbaként remek volt. Még lesz ismétlése szerintem. :)
Mentás báránynyárs mentás-tejfölös uborkasalátával
Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg nem túl sovány bárányhús (comb, nyak, gerinc), só, bors, 8-10 mentalevél, kevés olívaolaj; a salátához: 1 nagy kígyóuborka, 1 csokor újhagyma, 5-10 mentalevél, 2 dl tejföl, só, bors, citromlé.
Elkészítése: A húst falatnyi kockákra vágjuk, majd megsózzuk, megborsozzuk, illetve hozzáadjuk a finomra aprított mentát is. Meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, és jól összeforgatjuk. Letakarva hűvös helyre tesszük 3-4 órára. A pácolás után a húsdarabokat nyársra húzzuk, és grillrácson, vagy a sütőben szép pirosra sütjük. Én sütőben sütöttem, 220 fokon, 20 percig sima légkeverésen, majd megforgatva a nyársakat 10 perc alatt rápirítottam. A salátához az uborkát legyaluljuk, a hagymát vékony karikákra vágjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük a tejföllel. Végül belekeverjük az aprított mentát, illetve ízlés szerint citromlével savanyítjuk.
NÚ - 2019/júl.
Hmmm :) Ez aztán remekre sikeredett!! Imádom!!! Szívesen falatoznék belőle :))
VálaszTörlésMentával még nem próbáltam, de a Párom is mondta, hogy meg voltak hívva bárány grillezésre Londonban és mentaszószt is adtak a báránysülthöz, és hogy milyen finom volt.
VálaszTörlés