2013. június 7., péntek

Fahéjas, gyümölcsös csigák, azaz majdnem dán csigák

Kicsikém állandóan sakktáblakekszet kér tőlem az utóbbi időben, és bár igazából szívesen megsütném, azért mostanában nem volt "olyanom", azaz nem éreztem égető késztetést e babrás keksz elkészítéséhez. Egyszer azonban nagyon kitartóan kérte, de tekintettel arra, hogy majdnem este 8 óra volt, igyekeztem lebeszélni róla, hogy valami mást készítsünk. Elővettük a sütis Nagykönyvet, és forgatni kezdtük. Rábökött ő szinte minden oldalon valamire, különféle habos-babos, ilyen-olyan gyümölcsös-extra hozzávalós képekre, aztán egyszercsak megakadt a szeme a dán csigákon. Nézem a hozzávalókat: 1 adag blundell-tészta (leírása az xy oldalon). Na bumm. No, de máris forogtak az agykerekek, és tudtam, hogy megoldom. :) Nem, nem készítettem blundell-tésztát, hanem kistestvérét, a leveles tésztát használtam fel hozzá. Mint még soha, beraktam 5 percre a mikróba olvadni, ezalatt pont annyit olvadt, hogy óvatosan ki tudtam tekergetni, és további 10-15 percnyi konyhai pihenés után jól tudtam nyújtani. Már nyújtott tészta volt, de azért még egyszer összehajtogattam, és nyújtottam; így szoktam, jobban szeretem.
Nos, a továbbiakban pedig muszáj volt eltérnem részben a recepttől, mert hiába kutattam fel a dobozaim összes bugyrát, mazsola nem került elő, pedig mindig szokott lenni itthon. Ellenben aszalt szilvám és nagyon kevés vörösáfonyám volt, így azt használtam. És mandulaforgácsot is használtam hozzá pluszban. Igazából olvadással együtt kb. 40 perc alatt meglett, a tényleges munka azonban minimális vele. Megéri elkészíteni, mert nagyon finom. Hideg tej kíséretében mindenki gyúrta magába.



Dán csigák 

Hozzávalók: 40 dkg blundell- vagy leveles tészta, 10 dkg apróra darabolt aszalt szilva vagy mazsola, 2-3 dkg vörösáfonya (elhagyható), 5 dkg pirított mandulaforgács, 2 evőkanál barna cukor, 1/2-1 teáskanál fahéj, 1 tojásfehérje.

Elkészítése: A tésztát 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével, majd megszórjuk cukorral és fehéjjal, végül pedig eloszlatjuk rajta az aszalt gyümölcsöt és a mandulát. Egyik hosszanti oldalát a lehető legszorosabban feltekerjük a téglalap közepéig, majd megismételjük a tekercselést a másik oldalról is. A találkozásnál megkenjük őket tojásfehérjével, és kissé összenyomjuk, hogy ne nyíljanak szét. Éles késsel 7-8 mm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapíros tepsire fektetjük a csigákat. 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Kb. 25 darab lesz belőle. Langyosan, hideg tej kíséretében kitűnőek.

KT - 2013/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése