Grillcsirkére támadt kedvem, ezért múlt vasárnap ezt ebédeltünk. Köret végül nem készült mellé, de szalmakrumplival, arany krumplival egyaránt tálalható. Mi csak friss salátát ettünk mellé.
Citromos-csomboros grillcsirke
Hozzávalók: 1 kb. 1,2-1,5 kg-os grillcsirke, 1 teáskanál só, 1/2 teáskanál bors, 1 teáskanál pirospaprika, 3 evőkanál olaj, 3-4 friss csomborág, 1 citrom.
Elkészítése: Lereszeljük a citrom héját. A fűszereket elkeverjük az olajjal meg a citromhéjjal. A csirkét megmossuk, szárazra törölgetjük, majd kívül-belül-bőre alatt alaposan bedörzsöljük az olajos fűszerekkel, belsejébe tesszük a csomborágacskákat meg a felszeletelt citromot, és minimum 3-4 órán át hűvös helyen hagyjuk pácolódni. Ezután hőálló tálba tesszük mellével lefele, aláöntünk kb. 1 dl vizet, lefedjük, és 150 fokra előmelegített sütőben kb. 2 órán át pároljuk-sütjük. Ekkor a hőt 220-230 fokra emeljük, a csirkét óvatosan megfordítjuk, az edényt visszatoljuk a sütőbe, és fedő nélkül, a csirkét a pecsenyelével néha meglocsolgatva szép pirosra sütjük.
KAL - 2016.
Látom gondoskodtál posztokról a nyaralás közben is:)
VálaszTörlésNagyon guszta ez a citromos csirke:)
Mentettem a receptet! Imádom a grill csirkét. A sóban sült csirke, amit csináltam most hétvégén az is hasonlít a grill csirkéhez. Tuti kipróbálom ezt. Sima gáz sütőbe is ilyen szép piros lesz?
VálaszTörlésKati, csupán a meggylevet időzítettem, indulás előtt annyira volt időm. Azért adódik még nyaralás közben is néha amolyan "holt idő", amit netezésre használhatok. Ma pl. egy hajnali (1,5 órás) napfelkeltés séta után, amikor visszamentem, és még mindenki aludt, feltettem a csirkét a blogra. Aztán egy 4 órás hajókázás és másfél óra szundi után, amíg arra várok, hogy a többiek ismét felébredjenek, hát netezek. :)
VálaszTörlésBrigitta, ha jó a gázsütőd, szerintem működik. Nekem most elektromos van, de csak tavaly óta. Addig én is a 15-20 éves régi gázsütővel sütöttem mindent. Talán nem lesz annyira egyenletes a pirulása, de az a legkevesebb. :)
VálaszTörlés